Witam,
Mam pewien problem, który nie od końca wiem jak ugryźć.
Jest aplikacja, w której są tworzone profile użytkowników - są różne profile, z różnymi polami/danymi użytkowników, do których możemy następnie tworzyć i przypisać użytkowników (w postaci login/hasło), którzy mogą się logować do danej aplikacji - użytkowników można przypisać jednego lub wielu, w zależności od profilu. Dla uproszczenia możemy przyjąć, że typów profili mamy dwa i do każdego można przypisać wielu użytkowników.
Zastanawiam się w jaki sposób to odzwierciedlić za pomocą entities oraz w bazie danych. Teoretycznie jest to do zrealizowania za pomocą relacji jeden do wielu między profilem, a użytkownikami - jednak mamy więcej niż jeden rodzaj profilu, czyli takiej prostej relacji nie uda się zrobić (a przynajmniej nie znalazłem żadnej informacji na ten temat).
Szukając nieco pomysłów w dokumentacji i w internecie, natrafiłem na single table inheritance http://www.doctrine-project.org/docs/orm/2...ble-inheritance - pomysł wydaje się dość w porządku. Tu jednak niestety nie mogłem znaleźć żadnego przykładu konfiguracji doctrine w yamlu - jedynie za pomocą annotacji lub xmla.
Na koniec pytania:
1. Czy ktoś ma może przykład działający przykład użycia 'single table inheritance', gdzie konfiguracja byłaby w yamlu?
2. Czy jest może jakiś prostszy / wygodniejszy sposób na implementację przedstawionego zagadnienia?
Pozdrawiam,
fou