Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pozycjonowanie forum
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
gothye
Witam
Uruchomiłem miesiąc temu forum ,poszukuje informacji o możliwości jego pozycjonowania w internecie

Po za tym miała miejsce dziwna historia z nim ,ponieważ przez 1 tydzień od uruchomienia google nie indexowało strony
po tygodniu była juz na 10 pozycji na pierwszej stronie , a teraz jest na 70 nie wiem czemu tak się stało sad.gif
thek
Pozycjonowanie wymaga cierpliwości, nieco znajomości tematu i pomysłowości. Zapoznaj się z tematem SEO (Search Engine Optimalization), bo bez tego nie zrozumiesz czemu strona w indeksie "skacze", co robić by było lepiej i jak poprawiać błędy gotowych skryptów. To, że google złapał stronę po iluś dniach dopiero to wcale nie dziwne. Zapewne nie zadbałeś o to, by na nią trafił i dopiero przypadkiem na jej adres trafił przy jakimś katalogu lub stronie posiadającej bota, który Twoją zaindeksował.
woj_tas
Polecam forum.optymalizacja.com
Adam_
Na początku strona zawsze jest wysoko w wynikach wyszukiwania, ale później właśnie spada i sukces to utrzymać ją na wysokiej pozycji przez dłuższy okres. Do pozycjonowania chyba każdej strony dobrze sprawdzają się precle, czyli takie proste stronki z treścią i linkami do Twojego forum.
Lampartini
W pierwszej kolejności zacznij od katalogowania. Zrób też analizę słów kluczowych poszczególnych działów na forum. Możesz stosować również precle. Utwórz także mapę strony, robots.txt oraz przekierowanie z bez www na www. Zadbaj również o przyjazne adresy URL.
kilas88
Cytat(Lampartini @ 23.07.2010, 10:05:57 ) *
W pierwszej kolejności zacznij od katalogowania. Zrób też analizę słów kluczowych poszczególnych działów na forum. Możesz stosować również precle. Utwórz także mapę strony, robots.txt oraz przekierowanie z bez www na www. Zadbaj również o przyjazne adresy URL.

A ja wolę bez www i co? Głupia porada. Niemniej jednak musi być jeden adres, by nie dostać filtra za duplicate content. Przez pierwszy okres strona jest na wysokich pozycjach, gdyż dostaje kopa od Google -> Fresh Site Bonus. Najlepiej przeczytać jakąś książkę, o samym pozycjonowaniu napisano kilkadziesiąt książek, o optymalizacji podobnie.

Równie dobrze można by zadać pytanie: jestem pozycjonerem i chciałbym napisać stronę w PHP. Jak to zrobić?

Powodzenia!
Lampartini
Cytat(kilas88 @ 23.07.2010, 10:56:13 ) *
A ja wolę bez www i co? Głupia porada.

bez znaczenia. Chodziło mi o dostępność pod jednym adresem.

Cytat(kilas88 @ 23.07.2010, 10:56:13 ) *
Najlepiej przeczytać jakąś książkę, o samym pozycjonowaniu napisano kilkadziesiąt książek, o optymalizacji podobnie.

to podaj chociaż 30 tytułów, które polecasz.

Może i napisano, ale i co z tego, skoro na polskim rynku wydawniczym trudno znaleźć chociażby jedną wartościową pozycję.

www.seomoz.org - tam jest trochę wiedzy. Poza tym blog i forum google.
kilas88
Cytat(Lampartini @ 23.07.2010, 11:50:36 ) *
to podaj chociaż 30 tytułów, które polecasz.

Może i napisano, ale i co z tego, skoro na polskim rynku wydawniczym trudno znaleźć chociażby jedną wartościową pozycję.

Nie twierdzę, że książki o pozycjonowaniu są jakieś świetne i wszystko się tam znajdzie. Niemniej jednak na początek jest wręcz wymagane przeczytanie jakiejś książki - zapoznanie się z podstawami, fachowym słownictwem, podstawowymi narzędziami, analizą i doborem słów kluczowych, itp itd.

Chyba, że ktoś w ramach wytłumaczenia podstaw napisze tutaj na forum kilkadziesiąt stron (takich książkowych) o podstawach pozycjonowania to ok, wtedy napiszę, że można się obejść bez książek.

Potem pozostają tylko samodzielne testy, specjalistyczne blogi, praktyka.
Lampartini
Problem z książkami o pozycjonowaniu jest taki, że szybko się dezaktualizują. A i tak sporo wiedzy dostępnej jest w Internecie, chociaż nie twierdzę, że ta wiedza zawsze jest sprawdzona.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.