lukasamd
8.07.2010, 10:27:48
Witam,
mam nietypowe pytanie - w jaki sposób mogę sprowokować roboty spamowe do odwiedzenia danej witryny i próby rejestracji?
Linkowanie jest dobrym pomysłem, ale chciałbym "czegoś szybszego".
Rzecz rozbija się o to, aby przetestować kilka mechanizmów captchy
Jeżeli strona mało znana to sprowokować raczej nie sprowokujesz. Możesz co najwyżej zlecić komuś próbę złamania captcha albo samemu próbować.
Boty raczej szukają znanych im systemów. Dlatego np. wordpress jest często przez nie oblegany. Jeżeli twój nie przypomina nic znanego to są małe szanse aby ktoś się tym zainteresował. Możesz upodobnić się np. do wordpressa ale wątpie aby przy takiej ilości stron boty łamały captcha. Po prostu się nie opłaca czegoś takiego pisać...
Popieram zdanie pyro.
lukasamd
8.07.2010, 11:45:44
Tzn. chcę przetestować rozwiązanie używane na skrypcie forum bez angażowania większego serwisu.
Spawnm
8.07.2010, 11:57:40
A tam gadacie , mi blog stale boty oblegają , ale obecna captcha wystarcza do ich blokowania.
Dodaj swoją stronę do katalogów stron i innych blogów/stron na których widać aktywność botów .
athabus
8.07.2010, 16:24:40
Ja obserwuję taką zależność, że ilość spamu jest wprost proporcjonalna do PR strony.
Zgodzę się również, że ofiarą spamu padają zazwyczaj popularne cms'y typu wp, joomla itp - w pisanych od 0 stronach wystarczy nie używać nazw pól typu "email", "post" itp. a nawet bez zabezpieczeń spam będzie śladowy. Mam np. stronkę z wysokim pr, dobrze podlinkowana i bardzo mocno odwiedzana - na stronie mam możliwość dodawania komentarzy i przez ostatnie 2 lata miałem może 5 spamów mimo, że nie stosuję ŻADNEGO zabezpieczenia. Natomiast jeśli jakiś mój serwis na WP zdobędzie PR to 3/4 wejść to próby dodania spamu ;-)
kilas88
8.07.2010, 18:21:34
W internecie hula sporo blacklist z IP spamerów i robotów sieciowych. Może by tak zacząć ich spamować lub dobijać się do ich serwerów z Twojej strony, parsować strony, etc?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.