Armstrong
12.06.2010, 09:26:07
Pod koniec 2 klasy technikum (informatyczne) należy wybrać specjalizację i teraz moje pytanie?
Czy ktoś z was był na specjalizacji aplikacje webowe, czy da się tam coś nauczyć? nie mówię o rzeczach dla początkujących, lecz coś bardziej zaawansowanego.
#luq
12.06.2010, 10:03:26
Nikt Ci tego nie powie bo to zależy od nauczyciela.
Ja jestem w 3 klasie tech. i cały ten rok miałem spec. - aplikacje internetowe. Niestety muszę przyznać, że niczego się nie nauczyłem. Nauczyciel sam przerabia najpierw kurs na necie a potem próbuje czegoś nauczyć, z marnym skutkiem. Oczywiście u Ciebie tak być nie musi
Armstrong
12.06.2010, 10:44:32
Wiem ale program nauczania powinien coś przewidywać, a nie zależne od nauczyciela. (chodź tak jest najczęściej). Lecz jestem ciekaw co konkretniej jest omawiane, ćwiczone.
kilab
12.06.2010, 15:35:40
kwiateusz
12.06.2010, 19:27:45
program nauczania, programem a życie życiem :] najwyzej moga Cie nauczyc htmla na tabelkach i jakis podstaw php&mysql na zasadzie copy&paste... tak samo jak mnie nauczyli administrowania sieciowymi systemami operacyjnymi :]
SHiP
15.06.2010, 16:37:38
U mnie był Quake, Warsow i CS. Huh, ale ja byłem w LO...
Z doświadczenia wiem, że najlepiej wybrać opcję najłatwiejszą. Będziesz sobie chodził do szkoły i udawał zafascynowanego zmianą koloru tabelki, a w domu będziesz miał czas posiedzieć nad prawdziwym kodowaniem. Nie okłamujmy się - każdy kto cokolwiek wie na temat webdeveloperki nie pracuje w szkole, tylko w agencji interaktywnej...
Armstrong
15.06.2010, 18:16:30
No tak, a z perspektywy ucznia znającego się na takowych aplikacjach, to raczej nudne zajęcia jak sądzę (prawie jak studia śpimy)? Ale czy zyskujemy dzięki nim coś?
Wykrywacz
16.06.2010, 20:38:57
Olej to chłopie idź po najprostszej linii, tak aby szkoła/studia nie zabierały ci czasu na prawdziwą naukę i zdobywanie doświadczenia. Bo bez tego nieważne czy skończysz polibudę czy uczelnie z 2 linijkową nazwą i tak będziesz musiał uczyć się w pracy. Jak zapewnisz sobie ten rozwój wcześniej np. w trakcie to kończąc studia będziesz już coś wart z szansą na ciekawą i nie najgorzej płatną prace.
Tzw. młody absolwent informatyki z 5 letnim doświadczeniem zawodowym, na konkretnym stanowisku.
greg.paw.90
16.06.2010, 21:09:17
ja w tym roku skończyłem technikum informatyczne, również obrałem specjalizację "aplikację internetowe" i szczerze... to nic się więcej nie nauczyłem ale to może być przez to że wcześniej już przeglądałem rożne kursy i czytałem książki o tym i sam się uczyłem bo tak jak piszą koledzy samemu więcej się nauczysz no i praca to dużo daje, od 3klasy technikum pracuje w firmie informatyczne (do tej pory pracuję) gdzie wytwarzamy aplikacje internetowej i to właśnie tu nauczyłem się najwięcej (tutaj na forum też idzie się sporo nauczyć). PRAKTYKA CZYNI MISTRZA i to chyba w każdym fachu.
Jeśli chodzi o to co się uczyłem na specjalizacji "aplikację internetowe" to:
- tworzenie stron na ramkach
- tworzenie stron na tabelkach
- wprowadzenie do stylów CSS
- proste zagadnienia php (podobnie jak na PSIO, z tym że w języku PHP)
- podstawy mySQL (insert,select,update)
Jak widać dużo nie miałem i nie było to ciekawe.
Pozdrawiam
Nie chodzi o to by chodzić na lekcje tylko żeby się uczyć, nie o ty by chodzić na treningi tylko żeby trenować.
Żeby stać się zaawansowany

musisz się uczyć sam. W jaki sposób i od kogo się nauczysz nie ma znaczenia.
W pracy można się na tyle uczyć i rozwijać na ile są do tego warunki, więc tutaj należy myśleć jak nie chcesz zostać lamusem po paru latach.
W wielu firmach możesz nabrać bardzo złych nawyków i przestać się rozwijać ba nawet zaliczyć regres.
Bądź ostrzeżony
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.