Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Specjalizacja: Aplikacje Webowe
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Armstrong
Pod koniec 2 klasy technikum (informatyczne) należy wybrać specjalizację i teraz moje pytanie?

Czy ktoś z was był na specjalizacji aplikacje webowe, czy da się tam coś nauczyć? nie mówię o rzeczach dla początkujących, lecz coś bardziej zaawansowanego.
#luq
Nikt Ci tego nie powie bo to zależy od nauczyciela.
Ja jestem w 3 klasie tech. i cały ten rok miałem spec. - aplikacje internetowe. Niestety muszę przyznać, że niczego się nie nauczyłem. Nauczyciel sam przerabia najpierw kurs na necie a potem próbuje czegoś nauczyć, z marnym skutkiem. Oczywiście u Ciebie tak być nie musi smile.gif
Armstrong
Wiem ale program nauczania powinien coś przewidywać, a nie zależne od nauczyciela. (chodź tak jest najczęściej). Lecz jestem ciekaw co konkretniej jest omawiane, ćwiczone.
kwiateusz
program nauczania, programem a życie życiem :] najwyzej moga Cie nauczyc htmla na tabelkach i jakis podstaw php&mysql na zasadzie copy&paste... tak samo jak mnie nauczyli administrowania sieciowymi systemami operacyjnymi :]
SHiP
U mnie był Quake, Warsow i CS. Huh, ale ja byłem w LO...

Z doświadczenia wiem, że najlepiej wybrać opcję najłatwiejszą. Będziesz sobie chodził do szkoły i udawał zafascynowanego zmianą koloru tabelki, a w domu będziesz miał czas posiedzieć nad prawdziwym kodowaniem. Nie okłamujmy się - każdy kto cokolwiek wie na temat webdeveloperki nie pracuje w szkole, tylko w agencji interaktywnej...
Armstrong
No tak, a z perspektywy ucznia znającego się na takowych aplikacjach, to raczej nudne zajęcia jak sądzę (prawie jak studia śpimy)? Ale czy zyskujemy dzięki nim coś?
Wykrywacz
Olej to chłopie idź po najprostszej linii, tak aby szkoła/studia nie zabierały ci czasu na prawdziwą naukę i zdobywanie doświadczenia. Bo bez tego nieważne czy skończysz polibudę czy uczelnie z 2 linijkową nazwą i tak będziesz musiał uczyć się w pracy. Jak zapewnisz sobie ten rozwój wcześniej np. w trakcie to kończąc studia będziesz już coś wart z szansą na ciekawą i nie najgorzej płatną prace.

Tzw. młody absolwent informatyki z 5 letnim doświadczeniem zawodowym, na konkretnym stanowisku.
greg.paw.90
ja w tym roku skończyłem technikum informatyczne, również obrałem specjalizację "aplikację internetowe" i szczerze... to nic się więcej nie nauczyłem ale to może być przez to że wcześniej już przeglądałem rożne kursy i czytałem książki o tym i sam się uczyłem bo tak jak piszą koledzy samemu więcej się nauczysz no i praca to dużo daje, od 3klasy technikum pracuje w firmie informatyczne (do tej pory pracuję) gdzie wytwarzamy aplikacje internetowej i to właśnie tu nauczyłem się najwięcej (tutaj na forum też idzie się sporo nauczyć). PRAKTYKA CZYNI MISTRZA i to chyba w każdym fachu.

Jeśli chodzi o to co się uczyłem na specjalizacji "aplikację internetowe" to:
- tworzenie stron na ramkach
- tworzenie stron na tabelkach
- wprowadzenie do stylów CSS
- proste zagadnienia php (podobnie jak na PSIO, z tym że w języku PHP)
- podstawy mySQL (insert,select,update)

Jak widać dużo nie miałem i nie było to ciekawe.

Pozdrawiam
emp
Nie chodzi o to by chodzić na lekcje tylko żeby się uczyć, nie o ty by chodzić na treningi tylko żeby trenować.
Żeby stać się zaawansowany winksmiley.jpg musisz się uczyć sam. W jaki sposób i od kogo się nauczysz nie ma znaczenia.

W pracy można się na tyle uczyć i rozwijać na ile są do tego warunki, więc tutaj należy myśleć jak nie chcesz zostać lamusem po paru latach.
W wielu firmach możesz nabrać bardzo złych nawyków i przestać się rozwijać ba nawet zaliczyć regres.

Bądź ostrzeżony winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.