Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Promocja strony małej firmy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Lejto
Mam stronę małej firmy która funkcjonuje na terenie mojego małego miasta. Firma zajmuje się naprawą agd, rtv itp. Zastanawiałem się ostatnio czy jakby lepiej tą stronę wy pozycjonować to by miała więcej klientów. W sumie można było by spróbować, ale szkoda było by jak by się to nie sprawdziło. Czy opłaca się to robić w tak małej miejscowości? Strona: www.spin-serwis.pl

Pozdrawiam
1010
Zależy jak małej miejscowości, można pozycjonować jeszcze na okolice.

Chcesz to robić sam czy zlecić firmie?
Lejto
hmm, to raczej chciałem zrobić to sam, bym się bynajmniej jeszcze nauczył lepiej jak to się robi
1010
Tylko takie próby jeśli się na tym nie znamy mogą nam więcej zaszkodzić niż pomóc.

Mówię z autopsji.
zakręcony
Zrób sobie podobną stronę i na niej zacznij testować, uczyć się pozycjonować, jak uda Ci się ją wypozycjonować, wtedy masz:
- jako takie doświadczenie
- stronę, którą możesz wykorzystać jako zaplecze

Na pytanie "czy się opłaca", to już sam będziesz w stanie ocenić jak osiągniesz cel winksmiley.jpg
gszesiek
Jeśli chcesz się nauczyć pozycjonować, to próbuj - raczej sobie nie zaszkodzisz.
Skoro działacie od 1992, to raczej każdy serwis zna w tej miejscowości. Więc ja postawiłbym na pozycjonowanie ściśle pod nazwę miejscowości, tak, żeby za każdym razem jak ktoś będzie szukał info o niej, to niech trafi do serwisu i pamięta o nim.

Pozdrawiam
Sabistik
Zawsze też można skorzystać z Adwords'ów. Natychmiastowy efekt, a po odpowiedniej optymalizacji na małe miasto koszty niewielkie.
athabus
Na Twoim miejscu pozycjonowałbym sam - weź tylko zrób sobie dobry plan
- na początek wybierz z 20 słów kluczowych
- później poczytaj trochę na temat domowego pozycjonowania
- przede wszystkim nie szalej - to jest najważniejsza rada
- zoptymalizuj treść strony pod słowa, które sobie upatrzyłeś/dorób trochę stron docelowych
- pozycjonuj głównie w oparciu o dobre katalogi + wpisy z dobrych presselpage - nie przesadzaj z ilością - 2/3 linki dziennie w zupełności wystarczą

Szczerze to na większość słów wystarczy sama optymalizacja treści - nie sądzę abyś miał wielką konkurencję lokalną. Grunt to nie sięgać po zakazane sztuczki i nie przeginać z linkami - takie rzeczy robi się, gdy się umie, ale w Twoim przypadku nie ma nawet potrzeby aby po to sięgać. Spokojnie sam wypromujesz tą stronę, nie ma sensu tego zlecać. Normalnie bym Ci tego nie poradził, ale w przypadku Twojej strony zlecanie tego firmie byłoby jak strzelanie z armaty do wróbla.

Posłuchaj też Sebastika - w Twoim przypadku Google Adwords będzie świetnym miejscem do rozpoczęcia i przede wszystkim ocenienia czy pozycjonowanie w ogóle będzie coś dawać. Zobaczysz ile osób wyszukuje takie hasła i ile na nie wchodzi.

//Edit, przepraszam, ale zmieniłem zdanie. Nie pozycjonuj sam, jeśli zaczynasz od umieszczenia systemu wymiany linków na swojej stronie, to pozycjonowanie nie jest dla Ciebie - tylko zrobisz sobie krzywdę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.