Cytat(Cysiaczek @ 22.02.2010, 09:01:56 )

@wojtek1000 - szybszy, lepszy - ok, ale co z gotowym kodem? Do Symfony masz setki pluginów i zazwyczaj można tam znaleźć coś, co posłuży za podwaliny jakiegoś komponentu.
Symfony 2 + Doctrine 2 ma szansę stać się najlepszym FW w historii php :-)
Chłopaki naprawdę mają talent i przekuwają go na konkretne narzędzia.
Django też ma sporo pluginów (większość hostowanych na google code lub djangodnippets.org), ponadto samo z siebie ma potężne możliwości. Zrobiłem kilka projektów w django i muszę powiedzięć, że w porównaniu z "pospolitymi" frameworkami phpowymi kodu pisze się mniej i pisze się go szybciej. Jest czytelniejszy i łatwiejszy w utrzymaniu.
Niestety do wersji unstable nie podchodzę bo szkoda mi nerwów przy komercyjnych projektach. Ale zobaczymy może symfony 2 wyprzedzi django ( w moich oczach).
Cytat(Riklaunim @ 22.02.2010, 18:20:41 )

Ze względu na to że PHP jest dostępne od lat, a Django/Python w tej kategorii jest młody. Do tego jak sam zauważyłeś hosting aplikacji webowych napisanych w Pythonie, czy Ruby jest zupełnie inny niż PHP, skutecznie wybijający zastosowanie tych języków przez amatorów

Ja zawodowo wykorzystywałem Pythona/Django i inne pythonowe narzędzia i biblioteki już u dwóch pracodawców i szło to całkiem przyjemnie i ciekawie. Do PHP wracać mi się nie chce bo efektywniej różne "ciekawe" funkcjonalności mogę zrobić w Pythonie. Dodatkowy plus że pracodawcy szukający developera Pythona są już znacząco odfiltrowane od mini firemek bez kasy i pomysłu na dobry biznes.
Na PyCon 2010 jest właśnie prezentacja o migracji SourceForge z PHP (najlepszej technologii webowej 1998) na Pythona i inne nowsze rozwiązania (MongoDB, CouchDB itd.)
http://us.pycon.org/2010/conference/schedule/event/110/Nie jest taki młody, w Polsce znane od 2004 r. - start grono.net (to chyba pierwszy taki projekt w PL). Z tego co slyszałem to coś w goldenlinie klika się w django. Są jeszcze inne większe firmy wykorzystujące Django?
Cytat(darko @ 21.02.2010, 18:04:39 )

Może dlatego, że gros serwerów obsługuje php, a niewiele pythona ? Jakby nie patrzeć spory kawałek tortu procentowego rozkładu wykorzystania różnych języków programowania stanowią darmowe hostingi, a w tym przypadku o pythonie czy ruby można tylko pomarzyć. Inaczej rzecz się ma w przypadku dedyków, ale to już inna bajka.
Darmowe hostingi? hmm w życiu nie posadziłem klienta na darmowym hostingu, nie sądziłem, że na takich hostach jest coś interesującego/komercyjnego.
Jeżeli chodzi o django czy RoR to jest w PL kilka takich hostingów.
Cytat(michalkjp @ 21.02.2010, 19:21:58 )

Moim skromnym zdaniem nie da się uczciwie porównać wydajności frameworków (chodzi mi oczywiście o frameworki przygotowane pod różne języki). Przynajmniej nie widziałem jeszcze żadnego dobrego porównania. Można za to łatwo porównywać pod względem funkcjonalności

A ja coś na tą okazję znalazłem:
http://www.alrond.com/en/2007/jan/25/perfo...ing-frameworks/Test dość stary ale jeżeli założymy, że wszystkie FW pracują nad poprawą funkcjonalności i wydajności to można to uznać za punkt odniesienia.
Inne porównanie dotyczące funkcjonalności i wydajności:
http://www.mellowmorning.com/2008/08/27/django-vs-symfony/