Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aparaty cyfrowe
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
vi-valdi
Proszę o pomoc osoby mające do czynienia ze sprzedażą aparatów cyfrowych. Chodzi mi o obciążenia podatkowe na nie nakładane.
Vat wynosi 22% (to wie każdy) i oczywiście jest jeszcze cło i marża, których wysokości nie znam.
Obliczenia przyprawiaja mnie o ból głowy. Poniżej podaję parę modeli aparatów i ich kolejno ceny: na zachodzie po przeliczeniu z USD, w USD i najniższe ceny ze sklepów internetowych w polsce.

Canon PowerShot G5 1830 zł (473$) - 3200 zł
Minolta Dimage A1 2515 zł (650$) - 4300 zł
Fuji FinePix S7000 2225 zł (575$) - 3600 zł
Nikon Coolpix 5700 2198 zł (569$) - 4000 zł

A głowa boli mnie od tego, że wynika mi obciążenie wynoszące 60-80% (średnio 72.5%)

Jeżeli ktoś będzie mi w stanie to wyjaśnić, będe wdzięczny.
spenalzo
A transport? Przecież sie nie teleportują :-)
Zapewne do tego dochodzi jeszcze cło i marża dystrybutora. Weź pod uwagę wahania cen dolara, to zawsze troche zmienia cenę.
Co do VATu nie wiem, czy jest doliczany do apartów sprowadzanych z zagranicy? Ale sprowadzając samemu niewiele zyskasz, a wszystko musisz załatwiać sam.

No i wszystko zależy od sklepu gdzie kupujesz.. różnice w cenach potrafią dochodzić do 400-500 zł..
orson
witam ...

z tego co sie orientuje to clo wynosi cos kolo 50% wartosci ... do tego podatek przy zakupie oraz na granicy ... najprosciej to poprosci kogos zeby ci kupil aparat za granica [w usa] albo samemu jechac [niemcy] i bedzie git

cya
kszychu
I przewieźć go "na szyi", odejdzie cło 8)
Saint
Cytat
Proszę o pomoc osoby mające do czynienia ze sprzedażą aparatów cyfrowych. Chodzi mi o obciążenia podatkowe na nie nakładane.
Vat wynosi 22% (to wie każdy) i oczywiście jest jeszcze cło i marża, których wysokości nie znam.

Cło wynosi 12% z tym że jest obliczane w pierwszej kolejnsci i od calosci faktury (tj. cena aparatu + opakowanie + przesylka) np. ten Canon PowerShot G5 +jakies $50 jezeli chodzi o UPS 24h czyli mamy jakies dwie stowki wiecej bo kretyni z urzedu celnero sa nie wrazliwi na to co jest na fakturce ich interesuje wynik koncowy czyli jakies 2050 złotych polskich nowych do tego 12% cła co daje nam wynik 2296 do tego VAT 22% z tej sumy co daje nam kwote ok. 2800 złotych polskich nowych więc jak łatwo obliczyć marza to 370 złociszy - oczywiscie przesyłka moze byc wzglednie tansza ale wiecej jak 450 zl nie da sie wyciagnac.

Cytat
Obliczenia przyprawiaja mnie o ból głowy. Poniżej podaję parę modeli aparatów i ich kolejno ceny: na zachodzie po przeliczeniu z USD, w USD i najniższe ceny ze sklepów internetowych w polsce.

Canon PowerShot G5 1830 zł (473$) - 3200 zł
Minolta Dimage A1 2515 zł (650$) - 4300 zł
Fuji FinePix S7000 2225 zł (575$) - 3600 zł
Nikon Coolpix 5700 2198 zł (569$) - 4000 zł

A głowa boli mnie od tego, że wynika mi obciążenie wynoszące 60-80% (średnio 72.5%)

Jeżeli ktoś będzie mi w stanie to wyjaśnić, będe wdzięczny.

Wiec powiem Ci tak w NY mozna kupic te aparaty o niebo taniej tylko trzeba wiedziec gdzie isc i kiedy jest odpowiednia promocja - to tak jak u nas w supermarketach na jajka przed wielkanoca winksmiley.jpg - poza tym ja popelnilem tylko raz taki blad ze sprowadzilem ze stanow samolotem aparat i musialem prawie 900 zl VAT-u i cła doplacic, ale jest na to sposob - polak potrafi - co prawda ten aparacik bedzie plynol statkiem i bedzie to trfalo miesiac, ale naprawde zaoszczedzisz duze pieniadze no i trzeba miec jakiegos znajomego na miejscu najlepiej w NY. Ja sprawdzilem ten sposob i okazal sie on wspanialy nigdy wiecej cla i podatku!!! Wiec tak musisz pamietac, ze ta osoba znajoma podczas zakupu aparatu bedzie i tak musiala zaplacic ichniejszy podatek ale to jest jakies 6-7%, potem idzie do spedytora polskiego odpowiednio zapakowany aparat w paczce adresuje i deklaruje w swistku, ze jest to rzecz uzywana i po klopocie koszt przesylki powinien zamknac sie w 15$ i jest jedna szansa na milion, że ktos do tej paczki bedzie zagladal takze masz pewnosc ze nikt nie przyje... ci podatku i cła. zycze udanch zakupow biggrin.gif
SonGoace
W TVmarkecie jest mini aparat cyfrowy za 200 zł biggrin.gif:D:D po co przepłacać.... heh
BzikOS
Dwa miesiące temu sprowadziłem Canona G5 ze Stanów, za wszystko zapłaciłem 2500 PLN. Dostawa do domu, gwarancja roczna. Płatne po przetestowaniu sprzętu!
Jak? Dzięki jednej bardzo solidnej firmie - zainteresowanym mogę podać adres na PW.
mareq
Ja kupiłem poprzez allegro ( firma POLUSA - polecam ) Fuji FinePix S7000. To było jakieś 2 miesiące temu i za całość przesyłaka itd. zaplaciłem 3100.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.