marcio
20.07.2009, 22:42:34
Witam mam takie trywialne pytanie bo w necie jest malo i na dodatek glupich watkow jakies calkiem bez sensu porownania wydajnosciowe.
Ogolnie zadam proste i krotkie pytanie.
Co jest przyszlosciowe,dobre,szybko sie w tym tworzy,latwo,fajny support etc...
-PHP
-Python [django, pylons etc...]
-Ruby [Rails agile, ruby on rails]
Pytanie jest proste i zasadnicze moe zaczne uczyc sie czegos nowego nir tylko php i kohana tak dla zmiany i korzysci.
P.S oczywiscie wiem ze nie ma najlepszego narzedzia ale chodzi mi tez o to kto z was sie przesiadl na dany jezyk i dlaczego i jakie mial z tego korzysci albo straty.
kajzur
20.07.2009, 22:47:26
Ruby jest fajną technologią która może się bardziej rozpowszechić w przyszłości ;p Co do PHP - było, jest, i stawiam że będzie najpopularniejszym językiem do pisania stronek
erix
20.07.2009, 22:50:34
Cytat
P.S oczywiscie wiem ze nie ma najlepszego narzedzia ale chodzi mi tez o to kto z was sie przesiadl na dany jezyk i dlaczego i jakie mial z tego korzysci albo straty
Osobiście myślę ostatnio o erlangu, ale raz - ciężko z dokumentacją, ze społecznością i trochę dziwna składnia. Nie przeszkadza to jednak w tym, że powstało w nim już parę frameworków.
Jakie ma zalety? Olbrzymia skalowalność i świetne zarządzanie wielowątkowością (np. demony HTTP: Apache - dead przy 4k żądań naraz, YAWS: 80k jeszcze ciągnie). Erlang ma potencjał, tylko trzeba go spopularyzować, przyglądam się ostawnio właśnie YAWS, zobaczymy co z tego wyjdzie. ;]
blooregard
20.07.2009, 23:03:35
Moim zdaniem, PHP będzie jeszcze długo nie zagrożony, z jednego podstawowego powodu: zanim całkowicie zaprzestanie się tworzenia aplikacji sieciowych w tym języku, a będzie to za co najmniej kilka lat, powstanie w nim tyle softu, że przy samej konserwacji/rozbudowie tego istniejącego będzie pracy na kolejne kilka-kilkanaście lat. Nie oszukujmy się: miliony serwisów www napisanych w PHP z dnia na dzień nie zostanie przepisane od podstaw w nowym języku.
Poza tym, PHP jest na tyle uniwersalnym, a przy tym prostym w nauce językiem, świetnie udokumentowanym i rozpowszechnionym, przy pomocy którego można stworzyć w zasadzie wszystko, co przyjdzie człowiekowi do głowy (w połączeniu z JavaScriptem we wszelkich jego postaciach, np. ajax). Dlatego w rozwiązaniach nie wymagających naprawdę baaardzo dużej wydajności (wielkie bazy danych, systemy bankowe czy tym podobne) sprawdza się znakomicie i jeszcze długo tak będzie.
Co do Ruby - nie wiem, nie znam się, nie wypowiadam się w jego temacie, słyszałem o nim wiele, ale słyszałem również o życiu na Marsie i zielonych ludzikach w Strefie 51, dlatego pozostawię opinię o nim osobom, które w nim programuja na co dzień.
Python - w zasadzie język uniwersalny (używam Linuksa, więc z Pythonem mam styczność również na poziomie aplikacji standalone). Podoba mi się i wraz z Perlem stanowi niezłą alternatywę, chociaż wymaga chyba nieco większej wiedzy. Jednak przy połączeniu pracy na Linuksie oraz porgramowania w PHP Python stanowi jakby naturalny kolejny etap "rozwoju" (przynajmniej takie jest moje zdanie), pomijam C/C++, które obecnie są niszowymi językami jeśli chodzi o www.
marcio
21.07.2009, 10:28:17
A wypowiedzi ludzi ktorzy kodza w jednym z wybranych jezykow/fw?
Moli
21.07.2009, 10:35:39
Moim zdaniem, python ma duże szanse na sukces:
1) Jest dość łatwy a ma duże możliwości
2) Czytelne - kwestia gustu, ale dużo osób lubi kod z wcięciami
3) Framework (Django) o ogromnych możliwościach
i wiele innych. Gdyby tylko było więcej hostingów oferujących pythona, więcej strona tutkami/artami itp.
Cytat
A wypowiedzi ludzi ktorzy kodza w jednym z wybranych jezykow/fw?
W pracy php, hobbystycznie (ucze się) python. I mogę śmiało go polecić do nauki jako język do tworzenia aplikacji internetowych oraz dekstopowych.
marcio
21.07.2009, 10:53:30
No wlasnie mnie przeraza jego skladnia i do tego jest malo serverowni ktore zapewniaja pythona w ogole z jakis bezplatnych jest taka?
Moli
21.07.2009, 12:14:48
Nie mam zielonego pojęcia, ale jeżeli masz serwer dedykowany to problem znika

Myślę że znalezienie darmowego hostingu obsługującego Ruby też jest ciężkie

Python czy ruby są przeznaczone do większych i poważniejszych systemów, a takich nikt nie będzie robił na darmowym hostingu
marcio
21.07.2009, 12:38:36
No wiem ale gdzies trzeba zaczac zabawe a wykupywac serve zeby cos pokodzic mija sie z celem co jak mi sie potem django nie spodoba?
Fakt faktem molgbym uzywac to potm dla php ale po co jak dla takich stron moge uzywac darmowe serwery
blooregard
21.07.2009, 12:56:06
A na localhoscie nie możesz zacząć zabawy?
Moli
21.07.2009, 13:22:07
Dokładnie, na localhoscie

Wątpie że ktoś kto zaczynał naukę php, odrazu kupował konto hostingowe
erix
21.07.2009, 13:22:58
No może nie kupował, ale się katują najpierw darmowymi, dopiero potem wpadają na pomysł localhosta ;d
viking
21.07.2009, 13:27:34
Ostatnio sporo mówi się też o
http://www.scala-lang.org/ (dla weba
http://liftweb.net/ ). Całkiem przyjemnie rozwija się całość.
RoR jest jak dla mnie zbyt niestabilny. Był sobie RoR, później ktoś stwierdził że nie do końca koncepcja jest dobra, powstał merb, po czasie nastąpiło złączenie które znowu nie wiadomo czy za chwilę się nie posypie.
Pythonowe frameworki też rozwijają się jak po grudzie. Django niby jest ciekawe ale jak trzeba coś bardziej zamieszać zaczynają się schody, wolę koncepcję turbo gears ale tu z kolei od wielu miesięcy przewija się temat połączenia z pylons. Jak do TG dołożyć kid (a ostatnie co chciałbym robić to pseudo kod szablonów) nie jest wcale tak wydajne porównując do PHP. Bardzo fajny jest Zope ale nauki dużo a w Polsce zapotrzebowanie prawie żadne (pod kątem pracy). Do tego mnie osobiście skręca na składnię pythona (ah te indentation exception).
PHP to język tak rozwinięty webowo że zazwyczaj i tak trzeba z niego korzystać (choćby znajdźcie porządnie napisane forum w innym języku). Ma swoje wady ale często krytyka opiera się na błędnym podejściu. Ludzie oczekują że np. obrabianie wielogigowych raportów czy GUI da się szybko i efektywnie zrobić. Jest łatwy w nauce, chociaż też porządkowanie z jakim mamy powoli do czynienia zaczyna temu przeczyć i pozwala na rozszerzenia w C (rzadko wykorzystywane w małych projektach ale daje ogromny potencjał).
Za to świetnym pomysłem może być nauka Javy. Język piękny (nie każdy musi się zgodzić

), ogromny potencjał, stosowany zazwyczaj w rozwiązaniach klasy enterprise. Czy to napisać coś webowego, czy program desktopowy - nadaje się do wszystkiego.
Moli
21.07.2009, 13:35:50
Java jest fajna, ale też nie jest do wszystkiego. Jak np. działało by google napisane w javie
ps. Dla osób które nie wiedzą, engine wyszukiwarki jest napisany w pythonie.
viking
21.07.2009, 14:00:47
Czemu zawsze ludzie podają google jako przykład użycia pythona? Owszem, korzysta. Tak samo jak mają całą masę kodu w javie i c. Google jest akurat firmą która doskonale stosuje dewizę "język dopasowujemy do potrzeb projektu a nie projekt do języka".
marcio
21.07.2009, 15:25:39
Hmm racja no ale nie ma to jak reklama

o to w tym chodzi a kto nie znam google? chyba kazdy wiec to racej dlatego...
Teraz mnie tylko zastanawia jedna rzecz ogolnie do django po polsku jest malo informacji.
Czy wczesniejsze zapoznanie sie z Pythonem pomoze mi potem latwiej oswoic django?
Przegladalem wczoraj ksiazke o Agile Rails pracownika i Ruby nie zabardo mi podchodzi juz python jakos bardziej i wydaje mi sie tak bardziej ciekawy, chyba kupie ksiazke i sam sie przekonam
mike
21.07.2009, 15:51:31
Cytat(marcio @ 21.07.2009, 16:25:39 )

Czy wczesniejsze zapoznanie sie z Pythonem pomoze mi potem latwiej oswoic django?
A czy wcześniejsze poznanie PHP pomogło Ci się oswoić z Symfony?
Widzę, że ludzie zaczynają się uczyć frameworeków a nie języków. Przykre.
marcio
21.07.2009, 15:53:13
Cytat
A czy wcześniejsze poznanie PHP pomogło Ci się oswoić z Symfony?
Nigdy nie uczylem sie Symfony tylko KOhana

Wiem ze pomaga dlatego pytam, choc wiem ze pytnie bylo troche retoryczne
erix
21.07.2009, 16:05:19
Cytat
Ale to zjawisko postępujące...
Np. ludzie zaczynający od django nie są w stanie niektórych rzeczy w czystym Pythonie wyklepać.
marcio
21.07.2009, 16:15:42
Cytat(erix @ 21.07.2009, 17:05:19 )

Ale to zjawisko postępujące...
Np. ludzie zaczynający od django nie są w stanie niektórych rzeczy w czystym Pythonie wyklepać.
No ale jak juz sie ucze fajnie by bylo jakbym potrafil zrobic tez cos desktopowego
nasty
21.07.2009, 17:30:17
Ile razy można ten sam temat wałkować? -.-'
mike
21.07.2009, 17:35:56
Cytat(nasty @ 21.07.2009, 18:30:17 )

Ile razy można ten sam temat wałkować? -.-'
Do usranej śmierci :-)
To kolejna przykra rzecz w tym wszystkim
nasty
21.07.2009, 17:39:54
Cytat(mike @ 21.07.2009, 18:35:56 )

Do usranej śmierci :-)
To kolejna przykra rzecz w tym wszystkim

hehe i skonczy sie tak: Ktos powie ze php jest super, drugi zripostuje to ze jego stara jest super, nastepnie ja wskocze ze .net jest najlepsze ktos odpisze ze java jest zajebista a potem to tylko lapanie sie za slowka i klasyczny flame :-)
marcio
21.07.2009, 21:23:44
Cytat(nasty @ 21.07.2009, 22:15:22 )

Racja, coś mi się poplątało, chyba źle Cię zrozumiałem. Przepraszam.
No widac ze chyba zle zrozumialem pytanie nie bylo takie:
"AH co wybrac do kodzenia stron python(django),ruby(rails'y) czy moze php(kohana) bo chcialbym w tym robic wszystko co jest zwiazane z web i moze czasami cos desktopowego"
Ludzie zastanowice sie czasami nad tym co piszecie bo czasami pier******* nie na temat i od rzeczy.
Wkurza mnie takie cos jak zadajesz jakies pytanie bardziej ogolnie i juz wszyscy pisza ah znowu flame, noob pisze etc.....
Macie pisac bzdury to nie piszcie wcale a jak was swedza palce to popiszcie z jakimis debilami na gg forum jest po to zeby pytac ale jak widze na takich forach siedzi jeszcze duzo cwaniakow i malo kto ma ochote porozmawiac o czyms powazniej tym bardziej ze aktualnie jestem na praktykach w firmie wujka i dlatego pytam.
erix
21.07.2009, 21:24:37
Dobra, zabieram się za wydzielanie pierdół do wielkiego offtopa.

No, od razu lepiej.
nasty
21.07.2009, 21:42:39
Cytat(marcio @ 21.07.2009, 22:23:44 )

(...) tym bardziej ze aktualnie jestem na praktykach w firmie wujka i dlatego pytam.
a "u wujka" na praktykach jesteś jako programista?
marcio
21.07.2009, 21:49:48
Cytat(nasty @ 21.07.2009, 22:42:39 )

a "u wujka" na praktykach jesteś jako programista?
Nie jestem zatrudniony bo nie moge nie jestem pelnoletni.
Przyjechalem tylko teraz na 7dni zeby zobaczyc jak to dziala i ogolnie siedze z grupa IT.
C# będzie rósł w siłę. Piękny język, świetne IDE, LINQ na pokładzie, MONO będzie mogło się rozwijać swobodnie bez MS na karku.
Jednocześnie sądzę, że języki tj. Java (enterprise) i PHP (stronki małe, średnie duże) które na stałe zagościły w pewnych sektorach biznesu, będą wieczne
nasty
21.07.2009, 21:59:19
To podpatrz w jakiej platformie oni pracują.
Jeżeli Twój wujek na tym zarabia znaczy, że jest to dochodowa platforma i warta uwagi. Odpowiedź masz pod nosem.
mike
21.07.2009, 23:16:33
~marcio czy IT Twojego wujka to
Information Technology czy może jakieś inne IT? Na przykład
Innowacyjność tokarek.
Pytam, bo skoro masz pod nosem firmę, która jak mniemam, działa i zarabia to czemu nie zapytasz u nich? Przecież jesteś tam na douczeniu a nic się nie uczysz. Z każdą pierdołą przychodzisz tu i niczego nie wynosisz.
Już raz się z Tobą użeraliśmy:
Dylemat w czym kodzic 
W co się bawisz? W "dzień świstaka". Teraz pewnie odczekasz miesiąc i znów zapytasz w czym masz programować.
Otóż moim zdaniem w niczym. Weź się za sklejanie modeli.
blooregard
21.07.2009, 23:59:01
Cytat
W co się bawisz? W "dzień świstaka". Teraz pewnie odczekasz miesiąc i znów zapytasz w czym masz programować.
@mike, brakowało mi Ciebie w tym wątku

Po raz kolejny mnie nie zawiodłeś.
marcio
22.07.2009, 00:13:54
A mi go nie brakowalo

A myslicie ze nie pytalem ale tam kazdy robi cos innego sa ludzie od css'a,graficy,php'owcy i bazodanowcy co znaja sie tez na servach.
Rzeczy polega na tym ze oni nie uzywaja ani RUby ani pythona dlatego was pytam bo tylko jeden z nich mial cos wspolnego z railsem ale nie mialem z nim okazji pogadac
blooregard
22.07.2009, 00:29:17
Cytat
Rzeczy polega na tym ze oni nie uzywaja ani RUby ani pythona
A pytałeś ich, CZEMU nie używają Ruby ani Pythona?
Cytat
A myslicie ze nie pytalem ale tam kazdy robi cos innego sa ludzie od css'a,graficy,php'owcy i bazodanowcy co znaja sie tez na servach
Tym lepiej. Każdy z nich może Cię zapoznać ze swoim kawałkiem całości.
marcio
22.07.2009, 10:57:27
Nom nie pytalem bo oni poprostu opieraja wszystko o drupala i o wlasny silnik napisany w php na ktorym robia potem wszystkie blogi/strony ewentualnie robia sobie moduly do drupala.
NIe moga uzywac pythona ani ruby'iego bo drupal na to nie pozwala mija sie to z celem
Cytat(marcio @ 22.07.2009, 11:57:27 )

NIe moga uzywac pythona ani ruby'iego bo drupal na to nie pozwala mija sie to z celem
Z takim podejściem i argumentacją zostaje mi tylko zacytować majka
Cytat(mike @ 22.07.2009, 00:16:33 )

Teraz pewnie odczekasz miesiąc i znów zapytasz w czym masz programować.
mike
22.07.2009, 11:11:17
~marcio a próbowałeś programować pralki automatyczne? Wydaje się, że popyt na to będzie bardzo długo.
Ja na przykład nie potrafię ułożyć tak dobrego programu prania jak moja żona.
Jakbyś zainteresował się tą tematyką to masz przyszłość w kieszeni.
Kocurro
22.07.2009, 16:24:53
Jak czytam tegoroczne wypowiedzi na forach różnych to widzę, że ten naród nie ma przyszłość - skoro młodzież nie potrafi samodzielnie egzystować tylko z każdą pierdołą idzie na forum zamiast ruszyć głową. Ciekaw jestem czy dożyję chwili aż jakiś gnojek zapyta czy tyłek lepiej podcierać papierem toaletowym czy gazetą.
@mike: jak zwykle trafne riposty
@marcio: zajmij się czymś innym niż programowanie z takim podejściem będziesz przeciętniakiem, zarobisz może 1,5 tys. na rękę, jak się fuksnie to 2 tys. na rękę. Znajdź sobie inne zajęcie w którym możesz być kimś i zarabiać więcej niż te stawki. W tej branży jeśli nie potrafisz używać tej dużej kuli osadzonej na Twoim karku to jesteś zwykłym robolem, któremu się mówi "napisz funkcję, która robi to i to ... ja dostanę za to sporo kasy a Ty będziesz mi dziękował jak Ci odpalę na piwo/colę/papierosy".
Drugi Twój temat odsunięty w czasie a Ty ... "rozwijasz się wstecznie". Nie widzę Cię w tym jako osoby, która będzie coś znaczyć, widzę Cię jako zwykłego człowieczka, który coś tam zakodzi ale nie wymyśli nic nowego.
-- edit --
Miało być gazetą a nie gazę.
erix
22.07.2009, 17:12:37
Cytat
skoro młodzież nie potrafi samodzielnie egzystować tylko z każdą pierdołą idzie na forum zamiast ruszyć głową. Ciekaw jestem czy dożyję chwili aż jakiś gnojek zapyta czy tyłek lepiej podcierać papierem toaletowym czy gazę.
Ech, popatrz co się ostatnio na forum dzieje... Jakiś typek zaspamował, bo nie dostał ode mnie gotowca. Foch z przytupem i melodyjką...
Cytat(Kocurro @ 22.07.2009, 17:24:53 )

Jak czytam tegoroczne wypowiedzi na forach różnych to widzę, że ten naród nie ma przyszłość - skoro młodzież nie potrafi samodzielnie egzystować tylko z każdą pierdołą idzie na forum zamiast ruszyć głową. Ciekaw jestem czy dożyję chwili aż jakiś gnojek zapyta czy tyłek lepiej podcierać papierem toaletowym czy gazę.
Cytat(erix @ 22.07.2009, 18:12:37 )

Ech, popatrz co się ostatnio na forum dzieje... Jakiś typek zaspamował, bo nie dostał ode mnie gotowca. Foch z przytupem i melodyjką...
Przynajmniej o robotę się nie trzeba bać
Shadowsword
22.07.2009, 19:07:21
Ja ze swojej strony polece PHP. Wszystko jak w C++, tylko nie ma definiowania, deklarowania, latwiej sie wywoluje rozne funkcje (zazwyczaj nie trzeba pisac wlasnych algorytmow). Mozna szybko zaprogramowac cos fajnego i przy okazji dosc latwo zarobic dzieki reklama
erix
23.07.2009, 11:37:09
Już drugi raz wydzielam posty z tego tematu.

Niech stracę, programista też człowiek.
nasty
24.07.2009, 18:39:55
Cytat(Shadowsword @ 22.07.2009, 20:07:21 )

Ja ze swojej strony polece PHP. Wszystko jak w C++, tylko nie ma definiowania, deklarowania, latwiej sie wywoluje rozne funkcje (zazwyczaj nie trzeba pisac wlasnych algorytmow). Mozna szybko zaprogramowac cos fajnego i przy okazji dosc latwo zarobic dzieki reklama

Ty też zajmij się pralkami ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.