Ja do pisania stron typu wizytówka firmy zastanawiam się nad rozłożeniem na czynniki pierwsze jakiegoś CMS -a. Może Drupal albo wordpress i na bazie tego pisać. To znaczy wrzucać CMS i go przerabiać pod konkretne wymagania.
Zalety tego rozwiązania jakie dostrzegam to:
Oszczędność czasu i uniknięcie błędów, których sam na pewno zrobię, więcej niż o wiele bardziej doświadczony zespół programistów.
Ewentualne zapewnienie bezpieczeństwa serwisowi, tak jak w przypadku błędów.
Mam praktycznie gotowe całe zaplecze, zostaje mi zrobienie frontu strony. Ewentualnie napisanie jakiś modułów.
Rzeczy, których się obawiam to:
nadmiarowość - masa plików, które są nie wiadomo po co, chociaż w przypadku frameworka też to występuje
problem aktualizacji - powiedzmy, że mam już działających 10 stron i co wtedy aktualizować CMS-y czy nie? W sensie, że co jakiś czas pojawiają się nowe wersje.
no i jednak ograniczenia, o ile typowe strony to nie problem, to np. zrobienie portalu społecznościowego odpada.
A i sprawa SEO - wydaje mi się, że łatwiej nad tym zapanować mając swój kod.
Rozumiem, że CMS-y mogę być napisane w frameworkach (korzystające z ich funkcji) i teraz pytanie czy są takie? Jak tak, to jakie w czym? I czy może wiecie jakie CMS-y dobrze się pozycjonują, a z jakimi roboty się męczą. Sam też postaram się uzupełnić wpis o te informacje, tak dla innych pokoleń