Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [frameworki i CMSy]CMSy vs frameworki
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
nieraczek
Jak się ma tworzenie stron w CMSach typu Joomla!, Mambo, Drupal itd. do tworzenia stron we frameworkach ?
Czy są jakieś ważne wady/zalety CMSów nad frameworkami ?
blooregard
Joomla! itp to gotowe aplikacje, które wystarczy wypełnić treścią korystając z napisanego już, gotowego panelu do zarządzania.

Framework to zbiór klas, wykonujących najczęściej spotykane f-cje (np. połączenie z bazą, walidacja formularza, tworzenie różnych elementów serwisu), który ułatwia programiście napisanie np. Joomli.

To tak w najwiekszym skrócie.
erix
Mawiają, że Joomla bez komponentów, to framework. [;
nieraczek
Chodzi o to, ze bylem dzis na praktykach i z tego co sie zorientowalem to w firmie, w ktorej mialem praktyki robili wszystkie strony w jednym z CMSów, poczatkowo sadzilem ze CMS sluzy do wyklikania strony i nie powinno sie w nich samemu pisac kodu php czy html, ze to CMS ma ten caly kod wygenerowac jak my cos tam wyklikamy, a ku mojemu zdziwieniu okazalo sie, ze mozna w tym programowac, pisac wlasne moduly jak jakiegos potrzebujemy a takowego brak itd. w php. Jako, ze zadnego CMSa jeszcze dobrze nie znam to nie jestem pewien, ale wydaje mi sie, ze to moze byc dobra alternatywa dla frameworkow. To takie pierwsze przemyslenie po pierwszym zetknieciu z CMSem, wydaje sie ze da sie tworzyc w tym strony szybciej i prosciej niz w jakimkolwiek frameworku, ale nie jestem pewien - dlatego przybieglem do Was z pytaniem ;]. Myslalem, ze Symfony framework jest super, a moze sie okazac, ze jest cos lepszego. ;] Ale moze ktos z Was ma wieksze doswiadczenie jesli idzie o CMSy i programowanie w CMSach i sie wypowie.
Crozin
CMS ma się do frameworka tak jak samochód do skrzynki z narzędziami.

Nie rozumiem co Ty tu chcesz porównywać... jedno z drugim ma niewiele wspólnego z pomięciem tego, że CMS może być napisany w oparciu o jakiegoś FW.
nieraczek
Jak teraz szukam informacji, np. o Drupalu to często też znajduję info, że to też częściowo framework. Ta strona jest ciekawa: http://webhosting.pl/Framework.killers*
Zastanawiam się w czym Drupal by się kompletnie nie sprawdził, jest cos takiego ? W firmie, w której mam praktyki jest on używany do stworzenia każdej strony, wkrótce się z nim głębiej zapoznam, ale wygląda ciekawie. Pisanie w tym własnych modułów czy formularzy wygląda niespotykanie smile.gif
nrm
Czym się różni słoń od fortepianu?
Fortepian można zasłonić, ale słonia nie da się zafortepianić winksmiley.jpg

Analogicznie tutaj winksmiley.jpg
pgrzelka
joomla nie jest najlepszym rozwiązaniem, dodatkowe komponenty czasem pisane są przez 'idiotów' którzy potrafią np. w komponencie do wyświetlania filmów użyć smarty podczas gdy sama joomla nie korzysta ze smarty,

osobiście uczestniczyłem w stworzeniu kilku serwisów opartych na joomli, jeśli nasza praca ma się ograniczać do napisania 1-2 dodatkowych komponentów to oczywiście polecam, jednak jeśli mamy stworzyć więcej komponentów lub połączyć swoje komponenty z komponentami pisanymi przez innych to odradzam, każdy tam pisze w innym stylu, nic do siebie nie pasuje.

na pewno nie użyłbym cms'a do napisania np. serwisu społecznościowego, lub prościutkiej wizytówki

ps. równie dobrze można zadać pytanie czy pisać sklep od podstaw czy użyć np. magento
viking
Ja na przykładzie silverstripe chciałbym pokazać że niekoniecznie. Teoretycznie CMS ale aby dodać nową funkcjonalność trzeba kodować.
mercii
Ta ja dołącze pytanie.
MAm do napisania aplikację internetową. Zawsze kodowałem od podstaw i wiem jak to zrobić kodująć ale zajmie mi to z 4 miesiące.
Czy uzyć do napisania podkreslam aplikacji internetowej CMS czy frameworka?
blooregard
Jesli ma to być rozwiązanie dedykowane - frameworka, bo to ułatwi Ci pracę.
Jesli ma to być jakiś standard typu blog czy inne łeby dwa-zero, wystarczy dostosować jakiś opensource'owy CMS
Martin-ZG
Ja do pisania stron typu wizytówka firmy zastanawiam się nad rozłożeniem na czynniki pierwsze jakiegoś CMS -a. Może Drupal albo wordpress i na bazie tego pisać. To znaczy wrzucać CMS i go przerabiać pod konkretne wymagania.

Zalety tego rozwiązania jakie dostrzegam to:
Oszczędność czasu i uniknięcie błędów, których sam na pewno zrobię, więcej niż o wiele bardziej doświadczony zespół programistów.
Ewentualne zapewnienie bezpieczeństwa serwisowi, tak jak w przypadku błędów.
Mam praktycznie gotowe całe zaplecze, zostaje mi zrobienie frontu strony. Ewentualnie napisanie jakiś modułów.

Rzeczy, których się obawiam to:
nadmiarowość - masa plików, które są nie wiadomo po co, chociaż w przypadku frameworka też to występuje
problem aktualizacji - powiedzmy, że mam już działających 10 stron i co wtedy aktualizować CMS-y czy nie? W sensie, że co jakiś czas pojawiają się nowe wersje.
no i jednak ograniczenia, o ile typowe strony to nie problem, to np. zrobienie portalu społecznościowego odpada.
A i sprawa SEO - wydaje mi się, że łatwiej nad tym zapanować mając swój kod.

Rozumiem, że CMS-y mogę być napisane w frameworkach (korzystające z ich funkcji) i teraz pytanie czy są takie? Jak tak, to jakie w czym? I czy może wiecie jakie CMS-y dobrze się pozycjonują, a z jakimi roboty się męczą. Sam też postaram się uzupełnić wpis o te informacje, tak dla innych pokoleń smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.