Witam.
Mam pewien skrypt, który łączy się 50 razy z pewną stronką przez różne serwery proxy zapisane w pliku przez cUrla.
Na początku wszystko było dobrze, do póki było to rozłożone na dwie części, bo gdy było złączone nie wyświetlało strony. Wtedy skrypt nie zżerał mi tak dużo transferu.
Jednak postanowiłem nieco ulepszyć go, by użytkownicy strony mogli widzieć rezultat skryptu bez konieczności czekania na ostanie połączenie - dlatego użyłem sesji do przechowywania wyników i za każdym połączeniem odświeżałem stronę. Jednak okazało się, że skrypt w jeden dzień zużył mi ok. 1,5 GB transferu (użytkowników mam prawie 3 tysiące, aktywnych więcej niż 3/4).
I teraz moje pytanie: co spowodowało tak wielki wzrost transferu? To, że co połączenie ładuję stronę (wtedy można by to rozwiązać za pomocą iframe) czy to, że przechowuje duże ilości danych w sesji (chociaż to jest po stronie użytkownika)?
Od razu mówię, że pliki graficzne wczytywane do wyglądu strony już zostały skompresowane do jak najmniejszego rozmiaru bez straty jakości.