Wkleilem tego posta przy jednym odpowiednim topicu w php poczatkujacy, ale tam pewnie malo kto go zauwazyl a tekst jest naprawde dobry, wiec go przenioslem tutaj
Cytat
...... (do adminów głównie) - 06-02-2004 o 22:52
Ekhm ... gram dość długo .. żyję też sporo na tym padole ... w sieci jestem długo ... oglądam nowe technologie, rozwiązania, ludzi i wnikliwie obserwuję ....
i co zauważyłem?
Dopóki aby obsłużyć sieć trzeba było znać język angielski, podstawowe zasady obchodzenia się z nią i z programami ....
to ludzie, którzy po niej surfowali byli "na poziomie", pytania konkretne, napisane po polsku, bez zbędnych oczojebnych wykrzykników, emotikonek, capsów używanych ponad miarę i bez zbędnego żebractwa .... ludzie nim się o coś zapytali próbowali jakieś punkty zaczepienia znaleźć samemu. W końcu WSTYD JAK CHOLERA pytać się o coś co było jak na dłoni.
Wraz z "postępem" .... przybywało inteligentów, którzy np. próbowali wielokrotnie pod rząd wysłać płytki CD pocztą pomimo, że dostawali jawny komunikat o błędzie i jego przyczynie itd ...... programy stały się coraz bardziej proste(a mimo to niektórym sprawiają do dziś wielką trudność), coraz bardziej oczojebne, mniej logiczne ....
coraz mniej trzeba mysleć, mniej rozumieć, drobny kłopot urasta do rangi everestu ....
Teraz dziwnym nawykiem jest żebranie .... plizowanie, darcie ryja żeby ktoś się zlitował i zareagował, albo bycie maksymalnie upierdliwym i spamowanie po 100 razy tego samego.
Jak widzę te PLIIIIZZZZ POMUUUURZZZZ, DAAAAJJJJ COŚ to mi sie zwraca (a jak odpowiadam, że nie mam to wtedy delikwent już uświadomiony, że nic nie dostanie albo natychmiast znika albo wesoło rzuca: "to spierdalaj" wiedząc, że szkoda uprzejmości bo nijaki ze mną interes).
To samo widzę coraz częściej na forumach wszelakich .... wpada koleś,
"CZEEEEEEEEEE, pomurzcie mi z tmy ble szypko PLSSSSSSSSSSSs", wali na 5ciu forumach tematycznych i znika .... zero poszanowania, zero zaangażowania, ortografy .... często nawet nie wie o co sie pyta.... chce cos dostać za nic - nawet sie nie postarał sformułować poprawnie pytania i poświecić ciut czasu....
Mam wrażenie, że niedługo będziemy mieli falę analfabetów, "duperów", powielaczy, plizerów, którzy nie będą potrafili samodzielnie nic zrobić.
A pewne ZACNE ludki im pomagają, poświecają swój czas, żeby odpowiedzieć ... i dają im coś na tacy ...
Rodzice ich nie wychowują bo mają to w nosie ... jeśli my też będziemy to zlewać to tak jak byśmy dokładali cegiełkę ....
Jak kuźwa się wchodzi na forum - to wpierw się czyta regulamin,
Jak się wchodzi do towarzystwa to się wpierw słucha i milczy, obserwuje się w jakim stylu wszyscy rozmawiaja itp zanim się otworzy usteczka...
Jak wyjeżdża się za granicę to się rozmawia w odpowiednim języku,
jak się SRA to do kibla, a nie po ścianach, jak się je to ustami, a nie dupą
Mało mnie interesuje czy ktos ma 18 lat czy 12 to juz ma conieco w głowie poukładane - wchodzi do sieci to go obowiązują zasady jak wszystkich.
A jak nie rozumie albo jest odmóżdżony to nie powinien wchodzić na forum.
Ostatni przykład:
wpada koleś - WSZYSTKIE TEMATY NA FORUM SĄ NAPISANE BEZ CAPSA ... oczywiście ON MUSIAŁ z CAPSEM ... Nie prosi o pomoc tylko BŁAGA BO MUSI BYĆ SZYBKO ODPOWIEDŹ BO ON MUSI DZIŚ ZAGRAĆ ....
Sorki, że imiennie: wpada Don Kichot, napisał z błędami ale bez zbednych capsów, bez debilnych-niepasujących emoticonek, zapytał sie po ludzku, podziekował z góry pomimo, że jeszcze mu nikt nie odpowiedział i czeka na odpowiedź.... ktoś na poziomie.
Jakie to cholerne szczęście, że nie ma tu IKONEK WORDOWYCH w stylu rozmiar czcionki, pogrubienie i inne bo daje głowę - jesli by były TAKIE jak w WORDZIE to taki delikwent na pewno by sobie nie pożałował swojego OGROMNEGO kłopotu siepnąć Boldową 40tka na CZERWONO i CAPSEM.
A tak to tylko mógł (bez zbędnego czytania obsługi forum) wpisać CAPSEM, kliknąć jakąś debilną ikonkę w stylu ...... albo załączyc pustą ankietę - bo nie wiedział jak ją poprawnie i w pełni zrobić(widocznie za duzo do czytania).
Do niektorych przypadkow pasuje jak ulal, no moze na tym forum nie pzesadza sie z formatowaniem tekstu ale reszta ...