Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Do moderatorów słów kilka...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
s_w_ir
Dokładnie chodzi o nabijanie postów. Kiedy ostatnio byłem tu 20 dni temu wszystko było pięknie tzn. nikt nie pisał 2-3 postów w jedym podejściu i to w dodatku z odstępami 5 minutowymi. Odkąd wczoraj wróciłem na forum to zauważyłem że właśnie dużo takich sytuacji się porobiło, a Wy nawet nikomu nie zwracacie uwagi. Dalej napisze już tylko do userów forum żeby gdy nagle wam się coś po 5 minutach przypomniało że trza jeszcze napisać to edytujcie post, a nie piszcie nowy.
wassago
faktycznie jezeli jest taka sytuacja, ze userowi przypomina sie ze musi cos dopisac to ja osobiscie zawsze scalam takie posty i dopisuje komentarz - ale to tylko na php Pocz. poniewaz tylko tam moge. z drugiej strony jezeli jest sytuacja, ze ktos ma problem to nie widze nic zlego w prowadzeniu "konwersacji" (jako tako) miedzy userami.
s_w_ir
Ja też nie widze problemu w tym. Chodzi mi tylko i wyłącznie o te posty co są pisane co pięć minut i wszystkie jak leci(czyt. 2-3) jednego autora.
Kocurro
Przyznam się bez bicia, że tak ostatnio na forum bodajże początkujaćy tak robiłem (ale to dlatego, że nie wiedziałem iż mogę edytować swoje posty - teraz wiem i to robię)...

Zwracam się z apelem do szefostwa tego forum...

zróbcie jakiś porządek...coraz więcej ciekawych tematów pada bo jakiś *** robi sobie wysypisko...

może dodajcie jakie nowe grupy (podzielcie użytkowników zwykłych na trzy grupy) i przydzielajcie odpowiednio...Ci co siedobrze zachowują do grupy o większych przywilejach Ci co źle do grupy o mniejszych albo nawet out...

Nie wiem...może inni wpadną na jakisciekawy pomysł co i jak..

TRZEBA ZROBIĆ PORZĄDEK NA FORUM

to moje prywatne zdanie
spenalzo
Cytat
Przyznam się bez bicia, że tak ostatnio na forum bodajże początkujaćy tak robiłem (ale to dlatego, że nie wiedziałem iż mogę edytować swoje posty - teraz wiem i to robię)...

Cytat
zróbcie jakiś porządek...coraz więcej ciekawych tematów pada bo jakiś *** robi sobie wysypisko...

OK smile.gif Będziesz pierwszy tongue.gif biggrin.gif
Kocurro
Oj spen...każdy ma prawo popełniać błędy...a w szczególności ja smile.gif smile.gif smile.gif

Wybaczysz questionmark.gif wybacz, wybacz, wybacz mi...

Nie wywalaj nie, prosze sad.gif sad.gif sad.gif :cry:
spenalzo
Ehhh ale z Ciebie sztywniak..... nie zauważyłeś uśmieszków ?
Kocurro
Zauważyłem...

a Ty nie zauważyłeś u mnie questionmark.gif

ale tak na poważnie to trzeba coś wymyślić by porobić porządek na forum...
nobody
Przed przyznaniem loginu i hasla uzytkownikowi, zorganizowac mu maly test z wiedzy teoretyczno-praktycznej dt. regulaminu, zasad panujących na forum etc. aaevil.gif Moze ludzie zaczna czytac w koncu regulamin.
Kocurro
nobody - pomysł świetny...ale jestem przeciw (jeszcze bym oblał i co wtedy smile.gif )

a tak na poważnie to propozycja całkiem dobra ale sprawiła by tylko tyle, że nikt by się nie dołączał a nie ma nic gorszego niżstworzenie hermetycznego kręgu - wtedy nie będzie żadnego przepływu informacji i forum padnie...
DeyV
eee-tam. Wystarczyłoby przed rejestracją napisać dużymi czerownymi literami, że w razie złego zachowania Itsme dzwoni do mamy...
Efekt murowany. aaevil.gif
Kocurro
a DeyV do kogo bedzie dzwonił questionmark.gif aaevil.gif
nobody
No tak, tylko, ze udzielajac sie na forum, zyjac w grupie itd. przyjmujesz jakies ogolne zasady postepowania. Skoro uzytkownikowi nie chce sie nawet przeczytac paru zdan regulaminu to jego strata nie nasza. Takich ludzi na forum nie potrzeba. Zapewniam Cie, ze komus, komu by rzeczywiscie zalezalo na poglebianiu wiedzy, poswiecilby te 5 minut.
Kocurro
A co myślicie i jakimś podziale na kilka grup questionmark.gif

może by wprowadzić np. możliwość blokowania pisania odpowiedzi w danym temacie przez ludzi z danej grupy i tak się pozbędzie bałaganu...

pomysł błby dobry...tylko, że trzeba by wybrać ludzi, którzy by siętym zajęli...

czekam na opinie co o tym myślicie
DeyV
Wszelkim ograniczeniom wolności słowa mówimy NIE.
Od zapewniania pożądku na forum jest grupa opiekunów/modów,
oraz mechanizmy służące do zgłaszania danego atku do moderacji (nie wiem czy jużdziała, czy jeszcze jest w przeglądzie)
Oprucz tego mamy
a) regulamin
cool.gif tymczasową blokadę nicka
c) ban
d) It'sme

Oprucz tego mamy zaufanie do ludzi, wychodząc z założenia, że ludzie, im bardziej im się ufa, tym stają się lepsi. A jak by na to nie patrzeć - forum było, jest i będzie wielką skarbnicą wiedzy. Jak ktoś potrafi to docenić - to nie bediz sie zbytnio narażał, na możliwość odcięcia od tego źródła.
Kocurro
Przekonałeś mnie...

Wybaczcie próby ograniczenia wolności innych...

Rzecyzwisćie broń z punktu 4 jest potężna...

Tylko zobacz DeyV ile ciekawych tematów padło bo jakiś *** zaczął totalny OT a potem rozrube...

Ale ok...to Wy jesteście szefostwem i to Wy dbacie o porządek...

A milicja w skałdzie Itsme + Spenalzo pokonają wszystko...chłopaki wierzę w was smile.gif
DeyV
wydaje mi się, że bardzo niewiele. Zawsze przecież mamy w zapasie narzędzie 'podziel temat'...

Natomiast znacznie wiecej postów zagineło w natłoku tzw. lania wody, i pisania o niczym.
Tak zwany 'kolejny zbędny bajt' jest niestety zjawiskiem coraz częstrzym. A posty typu 'Nie wypowiem się' są tego najlepszym przykładem. Co prawda może dają piszącemu chwilowąradość z podzielenia sięze światem swoim brakiem przemyśleń, jednak na dłuższą metę taki styl nie jest w stanie wnieść niczego.

To tak OT, ale mam nadzieję, że parę osób zorientuje się, że to o nich mowa, i następnym razem, zanim nacisną przyciś wyślij, jeszce raz przeczytają swoją wypowiedź, i zastanowią się, CO CZYTAJĄCEMU DA PRZECZYTANIE TEGO TEKSTU...
Kocurro
Pijesz do mnie questionmark.gif smile.gif
spenalzo
Cytat
d) It'sme

To brzmi groźnie..... aaevil.gif
s_w_ir
No i kolejny user pisze co 5 minut tym razem:http://php.pl/viewtopic.php?t=11491- kossa.
Nazwe topicu chyba powinienem zmienić na Do nabijaczy słów kilka. Nie żebym zrzędził(ja? w życiu!), ale...

{EDIT}
Żeby nie było do Ciebie kossa nic nie mam, tylko naucz się łączyć posty. Pozdro.
Seth
Dzieki za info - takie rzeczy mozna zglaszac tez przez "Zglos do zmoderowania na samej gorze tematu.
rzseattle
Wkleilem tego posta przy jednym odpowiednim topicu w php poczatkujacy, ale tam pewnie malo kto go zauwazyl a tekst jest naprawde dobry, wiec go przenioslem tutaj

Cytat
...... (do adminów głównie) - 06-02-2004 o 22:52

Ekhm ... gram dość długo .. żyję też sporo na tym padole ... w sieci jestem długo ... oglądam nowe technologie, rozwiązania, ludzi i wnikliwie obserwuję ....
i co zauważyłem?

Dopóki aby obsłużyć sieć trzeba było znać język angielski, podstawowe zasady obchodzenia się z nią i z programami ....
to ludzie, którzy po niej surfowali byli "na poziomie", pytania konkretne, napisane po polsku, bez zbędnych oczojebnych wykrzykników, emotikonek, capsów używanych ponad miarę i bez zbędnego żebractwa .... ludzie nim się o coś zapytali próbowali jakieś punkty zaczepienia znaleźć samemu. W końcu WSTYD JAK CHOLERA pytać się o coś co było jak na dłoni.

Wraz z "postępem" .... przybywało inteligentów, którzy np. próbowali wielokrotnie pod rząd wysłać płytki CD pocztą pomimo, że dostawali jawny komunikat o błędzie i jego przyczynie itd ...... programy stały się coraz bardziej proste(a mimo to niektórym sprawiają do dziś wielką trudność), coraz bardziej oczojebne, mniej logiczne ....
coraz mniej trzeba mysleć, mniej rozumieć, drobny kłopot urasta do rangi everestu ....

Teraz dziwnym nawykiem jest żebranie .... plizowanie, darcie ryja żeby ktoś się zlitował i zareagował, albo bycie maksymalnie upierdliwym i spamowanie po 100 razy tego samego.
Jak widzę te PLIIIIZZZZ POMUUUURZZZZ, DAAAAJJJJ COŚ to mi sie zwraca (a jak odpowiadam, że nie mam to wtedy delikwent już uświadomiony, że nic nie dostanie albo natychmiast znika albo wesoło rzuca: "to spierdalaj" wiedząc, że szkoda uprzejmości bo nijaki ze mną interes).

To samo widzę coraz częściej na forumach wszelakich .... wpada koleś,
"CZEEEEEEEEEE, pomurzcie mi z tmy ble szypko PLSSSSSSSSSSSs", wali na 5ciu forumach tematycznych i znika .... zero poszanowania, zero zaangażowania, ortografy .... często nawet nie wie o co sie pyta.... chce cos dostać za nic - nawet sie nie postarał sformułować poprawnie pytania i poświecić ciut czasu....

Mam wrażenie, że niedługo będziemy mieli falę analfabetów, "duperów", powielaczy, plizerów, którzy nie będą potrafili samodzielnie nic zrobić.
A pewne ZACNE ludki im pomagają, poświecają swój czas, żeby odpowiedzieć ... i dają im coś na tacy ...

Rodzice ich nie wychowują bo mają to w nosie ... jeśli my też będziemy to zlewać to tak jak byśmy dokładali cegiełkę ....

Jak kuźwa się wchodzi na forum - to wpierw się czyta regulamin,
Jak się wchodzi do towarzystwa to się wpierw słucha i milczy, obserwuje się w jakim stylu wszyscy rozmawiaja itp zanim się otworzy usteczka...
Jak wyjeżdża się za granicę to się rozmawia w odpowiednim języku,

jak się SRA to do kibla, a nie po ścianach, jak się je to ustami, a nie dupą

Mało mnie interesuje czy ktos ma 18 lat czy 12 to juz ma conieco w głowie poukładane - wchodzi do sieci to go obowiązują zasady jak wszystkich.
A jak nie rozumie albo jest odmóżdżony to nie powinien wchodzić na forum.

Ostatni przykład:
wpada koleś - WSZYSTKIE TEMATY NA FORUM SĄ NAPISANE BEZ CAPSA ... oczywiście ON MUSIAŁ z CAPSEM ... Nie prosi o pomoc tylko BŁAGA BO MUSI BYĆ SZYBKO ODPOWIEDŹ BO ON MUSI DZIŚ ZAGRAĆ ....

Sorki, że imiennie: wpada Don Kichot, napisał z błędami ale bez zbednych capsów, bez debilnych-niepasujących emoticonek, zapytał sie po ludzku, podziekował z góry pomimo, że jeszcze mu nikt nie odpowiedział i czeka na odpowiedź.... ktoś na poziomie.

Jakie to cholerne szczęście, że nie ma tu IKONEK WORDOWYCH w stylu rozmiar czcionki, pogrubienie i inne bo daje głowę - jesli by były TAKIE jak w WORDZIE to taki delikwent na pewno by sobie nie pożałował swojego OGROMNEGO kłopotu siepnąć Boldową 40tka na CZERWONO i CAPSEM.
A tak to tylko mógł (bez zbędnego czytania obsługi forum) wpisać CAPSEM, kliknąć jakąś debilną ikonkę w stylu ...... albo załączyc pustą ankietę - bo nie wiedział jak ją poprawnie i w pełni zrobić(widocznie za duzo do czytania).

Do niektorych przypadkow pasuje jak ulal, no moze na tym forum nie pzesadza sie z formatowaniem tekstu ale reszta ...
PrZeMoL
sczerze mowiac.... regulamin jak jest za dlugi to go nikt nie czyta np. ja:)
nigdy go nie przeczytalem tongue.gif a zabieram sie juz dlugo

zrobcie jakies 10 najwazniejszych punktow.... i dajcie przy rejestracji
DeyV
Cytat
ciach...

=D>
Świetny tekst, Bardzo dobrze się go czyta, a sens - aż przykro, że to taka prawda, ale to prawda jak ...... Szkoda.

Warto by dodać ten tekst gdzieś do regulaminu, tak samo jak link do bsdzine
scanner
Cytat
nigdy go nie przeczytalem tongue.gif a zabieram sie juz dlugo
Mogę każdemu chętnemu przez miesiąć wysyałać regulamin mailem.tak co 10 minut. Są ochotnicy?
s_w_ir
Świetny tekst, bo dokładnie wszystkie te przypadki znajdziesz na tym forum. Nie ma co rozpaczać że tak jest tylko coś trzeba z tym zrobić. Na początek proponuje do wszystkich userów wysłać maila wraz z linkiem do tego topica(tak jak normalnie się dostaje przy odpowiedzi). Napewno nie wszyscy, ale część się zreflektuje co będzie tylko plusem na tym forum, a dla nas mniejszym ciężarem podczas przeglądania forum. A tych którzy się znowu nie przystosują, wykończymy na Pw. Świetny tekst!
Kocurro
W pełni się z wami zgadzam...

Wczoraj przyszłą pewna osoba, która w każdym poście próbowała mi udowodnić, że lepiej umie php i MySQL ode mnie (mimo iż robiła błędy w podstawowych rzeczach) i z każdym postem dosłownie grzmiała...a był inny człowiek, który spokojnie się pytał i aż miło było jemu odpowiadać...

Mama propozycję moze nie będziemy pomagać tym co chamsko pogrywają tj. dają takie posty itp. a tylko od razu dajemy link do zmoderowania i czekamy aż któryś z moderatorów wywali temat....

Wiem jak denerwujące potrafi być pomaganie komuś kto cały czas chce udowodnić, że lepiej zna się od innych (swoją drogą to wybaczcie, że ja taki byłem - już sięmzieniłem...mam nadzieję)...

A co powiecie na takie działanie...po rejestracji cżłowiek przez pwoiedzmy dwa tygodnie może pisać tgylko na początkujący...jeśli się sprawdzi przez ten czas i nie będzie śmiecić, pozna dobrze regulamim itp to będzie mógł w nagrodę pisać także na innych forach...

Co wy na to questionmark.gif

A moze zwiększycie grono moderatorów i operatorów questionmark.gif dodacie jeszcze nową grupę questionmark.gif

dobra - to były wolne pomysły, wiem, że za chwilę mnie zjedziecie, że pogięło mnie itp...no cóż przeżyję...
scanner
Cytat
Mama propozycję moze nie będziemy pomagać tym co chamsko pogrywają tj. dają takie posty itp. a tylko od razu dajemy link do zmoderowania i czekamy aż któryś z moderatorów wywali temat....
No to chgyba zależy tylko od cierpliwości odpowiadającego smile.gif
Cytat
A co powiecie na takie działanie...po rejestracji cżłowiek przez pwoiedzmy dwa tygodnie może pisać tgylko na początkujący...jeśli się sprawdzi przez ten czas i nie będzie śmiecić, pozna dobrze regulamim itp to będzie mógł w nagrodę pisać także na innych forach...
A co z ludźmi, którzy chcą zamieścić ofertę pracy?
Cytat
A moze zwiększycie grono moderatorów i operatorów questionmark.gif dodacie jeszcze nową grupę questionmark.gif
To już przerabialiśmy. Są dwie grupyy- moderatorzy i opiekunowie. Ludzi w nich jest wystarczająco. Szczeólnie, jeśłi pozostali użytkownicy będą w logiczny i uzasadniony sposób korzystać ze "Zgłoś do moderacji".
rzseattle
Cytat
Cytat
ciach...

=D>
Świetny tekst, Bardzo dobrze się go czyta, a sens - aż przykro, że to taka prawda, ale to prawda jak ...... Szkoda.

Warto by dodać ten tekst gdzieś do regulaminu, tak samo jak link do bsdzine

Hmm a moze go przykleic na php Poczatkujacy. Dla uzytkownikow na poziomie taki tekst nie bedzie sprawial zadnego problemu (mysle ze bedzie wrecz zabawny) a dla tych o ktorych ten teks mowi to bedzie maly szok na opamietanie sie. Zawsze mozna podac linka z dopiskiem "Przeczytaj" i mysle ze takie rozwiazanie podzialalo by w 90% przypadkow. aaevil.gif
Seth
Jest tylko jeden maly problem - skoro uzytkownik nie umie napisac poprawnie postu to czy oby napewno zrozumie sens tego tekstu tongue.gif ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.