Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z uruchomieniem MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
jerzes
Witam
Zaczne od tego ze przejrzalem juz google, manuala etc....
Zainstalowelm ze zrodel mysql wg. manuala, porad na forum itd. Za kazdym razem jak probuje jako root wejsc do mysql:
  1. ./mysql -u root
pojawia sie error: ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)
Serwer odpalam
  1. ./mysqld --user=root

Uruchamiajac w trybie --skip-grant-tables nie moge ustawic hasla dla root.
W manualu jest napisane ze root nie ma ustawionego hasla wiec juz w ogole zglupialem :/
Prosze o pomoc
phpion
Kod
./mysql -u root -p

Zostaniesz poproszony o wpisanie hasła. Jest ono puste (jak zresztą sam napisałeś) więc wciśnij po prostu enter. Powinno się udać.
jerzes
niestety i to nie pomoglo :|

[root@localhost mysql]# bin/mysql -u root -p
Enter password:
ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)
szopen
1. czy wcześniej miałeś zainstalowanego jakiegoś MySQLa?
2. czy logowanie do aktualnej instalacji kiedykolwiek działało (ew. możesz się zalogować jako inny user)?
3. jak startujesz mysqld?

Albo po prostu: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/res...ermissions.html
jerzes
1. nie mialem wczesniej zainstalowanego mysqla. System (mandriva 2008.1) jest nowy, nie instalowalem tez z RPMow mysql
2. logowanie mi do mysql nigdy mi nie dzialalo (podejrzewam jakis blad z mojej strony)
3. jak juz pisalem startuje mysql jako root:
  1. ./mysqld --user=root

Co do podanego linku (http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/res...ermissions.html) tez to przerabialem i w logu jest error jesli chodzi o metode z plikiem zewnetrznym a jesli chodzi o odpalenie w trybie
  1. ./mysqld --user=root --skip-grant-tables
to udaje mi sie wejsc do mysql ale w momencie proby zmiany hasla wyskakuje komunikat ze operacja zostala wykonana ale ilosc uaktualnionych kolumn jest rowna 0.
szopen
Ad. 3) sory, niedoczytałem 'd'
W manualu piszą
Cytat
If you start the server as root without using --user=mysql, the server may create root-owned files in the data directory, such as log files, and these may cause permission-related problems for future server startups. If that happens, you will need to either change the ownership of the files to mysql or remove them.)

może problem leży tu.

Cytat
to udaje mi sie wejsc do mysql ale w momencie proby zmiany hasla wyskakuje komunikat ze operacja zostala wykonana ale ilosc uaktualnionych kolumn jest rowna 0.

Rozumiem, że starasz się zmienić hasło na niepuste i też odpowiada zerem?

Może ktoś inny Ci pomoże...
jerzes
Zgadza sie.Dzieki Szopen za dobre checi snitch.gif wydaje mi sie ze jednak jest problem z kompilacja zrodla albo instalacja bo przy komendzie mysql_install_db wyskakuje blad ze nie mozna utworzyc bazy danych itd... i to niezaleznie od tego czy wydaje ta komende jako uzytkownik root czy mysql
CODE
Installing MySQL system tables...
080901 0:50:01 [Warning] option 'thread_stack': unsigned value 65536 adjusted to 131072
ERROR: 1062 Duplicate entry 'localhost-' for key 'PRIMARY'
080901 0:50:01 [ERROR] Aborting

080901 0:50:01 [Note] /usr/local/mysql/libexec/mysqld: Shutdown complete

Installation of system tables failed! Examine the logs in
/usr/local/mysql/var for more information.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.