Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][MYSQL]system newsów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
simonX
Jak mozna zrobic system newsow tak jak na tej stronie strefaphp.net tzn .juz wiem jak pobierac i wyswietlac autora i tresc ale chodzi mi o grafike np ze na gornym pasku bedzie autor na srodku tresc a w stopce np. data zapomocą tabel czy moze lepiej w divach i czy mozecie mi jakis wstepny kod przygotowac zebym wiedział o co kaman.Plusiki czekaja tongue.gif .
Tomplus
Skorzystaj z HTML.
Musisz zrobić sobie specjany szablon, do którego będą wrzucane dane z bazy danych.

1. <div class="news">
  2. <h2>{$TYTUL}</h2>
  3. <p>{$TRESC}</p>
  4. <p class="foot">{$AUTOR} {$DATA}</p>
  5. </div>

Tworzymy warstwę o klasie NEWS
nagłówek h2 zawiera tytuł
paragraf p zawiera tresc
paragraf p.foot stopka
i zamykamy.

resztę zformatować przy pomocy CSS

i danie gotowe.
redelek
Cytat(simonX @ 8.08.2008, 08:14:16 ) *
Jak mozna zrobic system newsow tak jak na tej stronie strefaphp.net tzn .juz wiem jak pobierac i wyswietlac autora i tresc ale chodzi mi o grafike np ze na gornym pasku bedzie autor na srodku tresc a w stopce np. data zapomocą tabel czy moze lepiej w divach i czy mozecie mi jakis wstepny kod przygotowac zebym wiedział o co kaman.Plusiki czekaja tongue.gif.

1. Popraw tytuł bo wątek zostanie zamknięty
2. Klikasz prawym klawiszem na stronie która Ci się podoba i wybierasz pokaż źródło
3. Pobierasz witrynę za pomocą wget

Tak naprawdę jak wszystko wiesz to od Ciebie zależy jak to ułożysz. Na pewno Pudełko niech będzie w DIV, środek może być już tabelka.
Potem troszkę w CSS i będzie wyglądało jak się patrzy. U mnie to jest tak

1. <?php
  2. echo '<div class="tytul_newsa"><b>'.$autor.'</b> | <I>'.$data.'</I> | '.$temat.'</div>
  3.  
  4. <div class="tresc_newsa">'.$opis;
  5.  
  6. echo "<a class=\"wiecej\" href=\"calosc_art.php?co=$id_news\" title=\"$temat\" rel=\"gb_page_center[950, 400]\"> ...czytaj całość... </a>
  7. </div>";
  8. ?>

Oczywiście to kawałek

Pozdrawiam
Redelek
Ar2r
Wydaje mi się że całkiem dobrze dla systemu newsów nadaje się struktura
  1. <dl>
  2. <dt>Tytuł</dt>
  3. <dd class='obraz'></dd>
  4. <dd class='tresc'></dd>
  5. <dd class='stopka'></dd>
  6. </dl>

cały wygląd opierasz na CSS

<div> można ale nie należy popadać w przypadłość 'div diva divem...' smile.gif
tabela nie polecam do takich zastosowań
Tomplus
@rendelek
a Ty wiesz ze zamiast \" możesz korzystać z pojedynczego ' ?
będziesz miał kod lżejszy, a parser validatora W3C nie zwróci uwagę ze jest to źle.

popraw tej swój błąd w słowie wontek smile.gif
redelek
Cytat(Tomplus @ 8.08.2008, 08:38:27 ) *
@rendelek
a Ty wiesz ze zamiast \" możesz korzystać z pojedynczego ' ?
będziesz miał kod lżejszy, a parser validatora W3C nie zwróci uwagę ze jest to źle.

popraw tej swój błąd w słowie wontek smile.gif

Oki ja ci dałem porady ( nie złośliwe ). Nie chcesz nie musisz słuchać, nie musisz robić.smile.gif
Powodzenia

Redelek
ayeo
Witam!

Nie jesteś taki całkiem nowy na forum, a regulaminu nie znasz winksmiley.jpg Proszę się z nim zapoznać. Chodzi o brakujące tagi w temacie. Następnym razem zamkne temat do czasu otrzymania poprawnego tematu.
Co do samego tematu też mam pewne zastrzeżenia. Nic nikomu nie mówi. Jeżeli oczekujesz, że ktoś poświęci swój czas pomagając Tobie, poświęć troszkę swojego pisząc posta.

Pozdrawiam i życzę owocnego kodowania!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.