jestem tu nowy i nie znam się za bardzo na zasadach tu panujących. Proszę o wyrozumiałość:
Problem jest taki, mam taki kod zapytania php
<?php $zapy = "UPDATE `rcwebs_katalog`.`users` SET `mail` = '$mail' WHERE `users`.`id` = '$id' LIMIT 1"; ?>
No i chciałbym żeby po wykonaniu tego zapytania wyświetlił mi się komunikat że że email został zmieniony.
Najprawdopodobniej jest to bardzo banalne, ale ja dopiero zaczynam się bawić w te klocki nie wiem jak to zrobić.
Próbowałem coś takiego (proszę się nie śmiać):
<?php if ($ide == 1) else ?>
Ale jak się domyślam $ide nie będzie chyba równa nigdy jeden.
A druga sprawa to:
<?php $sprawdz = "SELECT `id` FROM `kategorie` WHERE `kategoria` LIKE '$kategoria_add'"; if ($sprawdz > 0 ) else $dodaj_kat = "INSERT INTO `kategorie` (`id`, `kategoria`) VALUES ('', '$kategoria_add')"; ?>
No i teraz jeżeli już w bazie istnieje $kategoria_add to wyświetla echo "Kategoria już istnieje w bazie.";
problem jest gdy $kategoria_add nie istnieje w bazie, w tedy co prawda dodaje ją do bazy ale i tak zwraca jakiś błąd:
Warning: mysql_result() [function.mysql-result]: Unable to jump to row 0 on MySQL result index 8 in /home/rcwebs/domains/rcwebs.pl/public_html/katalog/dodaj/kategoria_add.php on line 7
Warning: mysql_result() [function.mysql-result]: Unable to jump to row 0 on MySQL result index 8 in /home/rcwebs/domains/rcwebs.pl/public_html/katalog/dodaj/kategoria_add.php on line 7
jeszcze raz proszę o wyrozumiałość i będę wdzięczny za każdą pomoc