Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP/MySQL] Potwierdzenie wykonania zapytania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
xx88zg
Witam,
jestem tu nowy i nie znam się za bardzo na zasadach tu panujących. Proszę o wyrozumiałość:

Problem jest taki, mam taki kod zapytania php
  1. <?php
  2. mail = $_POST[mail];
  3.  
  4. $zapy = "UPDATE `rcwebs_katalog`.`users` SET `mail` = '$mail' WHERE `users`.`id` = '$id' LIMIT 1";
  5. $ide = mysql_query($zapy);
  6. ?>

No i chciałbym żeby po wykonaniu tego zapytania wyświetlił mi się komunikat że że email został zmieniony.
Najprawdopodobniej jest to bardzo banalne, ale ja dopiero zaczynam się bawić w te klocki nie wiem jak to zrobić.

Próbowałem coś takiego (proszę się nie śmiać):

1. <?php
  2. if ($ide == 1)
  3. echo "Email został zmieniony";
  4. else
  5. echo "nie ";
  6. ?>

Ale jak się domyślam $ide nie będzie chyba równa nigdy jeden.

A druga sprawa to:
  1. <?php
  2. $sprawdz = "SELECT `id` FROM `kategorie` WHERE `kategoria` LIKE '$kategoria_add'";
  3. $ide_spr = mysql_query($sprawdz);
  4.  
  5. $sprawdz = mysql_result( $ide_spr, 0) ;
  6.  
  7. if ($sprawdz > 0 )
  8. echo "Kategoria już istnieje w bazie.";
  9. else
  10. $dodaj_kat = "INSERT INTO `kategorie` (`id`, `kategoria`) VALUES ('', '$kategoria_add')";
  11. $ide_dodaj = mysql_query($dodaj_kat);
  12.  
  13. echo "<DIV ALIGN='CENTER'><B>$kategoria_add</B> została dodana do bazy.<br>Dziękuję.</DIV>";
  14. ?>

No i teraz jeżeli już w bazie istnieje $kategoria_add to wyświetla echo "Kategoria już istnieje w bazie.";
problem jest gdy $kategoria_add nie istnieje w bazie, w tedy co prawda dodaje ją do bazy ale i tak zwraca jakiś błąd:

Warning: mysql_result() [function.mysql-result]: Unable to jump to row 0 on MySQL result index 8 in /home/rcwebs/domains/rcwebs.pl/public_html/katalog/dodaj/kategoria_add.php on line 7

Warning: mysql_result() [function.mysql-result]: Unable to jump to row 0 on MySQL result index 8 in /home/rcwebs/domains/rcwebs.pl/public_html/katalog/dodaj/kategoria_add.php on line 7

jeszcze raz proszę o wyrozumiałość i będę wdzięczny za każdą pomoc
Piniek
1. Sprawa
to wystarczy ze sprawdzisz czy zmienna ide ma wartosc TRUE:
  1. <?php
  2. if ($ide == TRUE){
  3. echo "poprawnie wykonane zapytanie";
  4. }
  5. else { echo " nie poprawnie";
  6. }
  7. ?>

co do drugiej sprawy to zaraz pomysle i moze cos podpowiem
potreb
  1. <?php
  2. $zapy = "UPDATE `rcwebs_katalog`.`users` SET `mail` = '$mail' WHERE `users`.`id` = '$id' LIMIT 1";
  3. $ide = mysql_query($zapy) or die (mysql_error());
  4. echo "wykonano";
  5. ?>

Niby proste
xx88zg
W pierwszej sprawie już sobie poradziłem, dzieki Piniek

ale w 2 mam takie coś:

1. <?php
  2. $sprawdz = "SELECT `id` FROM `kategorie` WHERE `kategoria` LIKE '$kategoria_add'";
  3. $ide_spr = mysql_query($sprawdz);
  4.  
  5. $sprawdz = mysql_result( $ide_spr, 0) ;
  6.  
  7. if ($sprawdz > 0 )
  8. echo "<DIV ALIGN='CENTER'>Kategoria już istnieje w bazie.</DIV>";
  9. else 
  10. $dodaj_kat = "INSERT INTO `kategorie` (`id`, `kategoria`) VALUES ('', '$kategoria_add')";
  11. $ide_dodaj = mysql_query($dodaj_kat) or die (mysql_error());
  12. echo "wykonano";
  13.  
  14.  
  15. if ($sprawdz >)
  16. echo "";
  17. else 
  18. echo "<DIV ALIGN='CENTER'><B>$kategoria_add</B> została dodana do bazy.<br>Dziękuję.</DIV>";
  19. ?>

Jak juz istnieje to fajnie dziła - kategoria juz istnieje ale jak nie to dodaj tylko że daje to samo czyli:

Warning: mysql_result() [function.mysql-result]: Unable to jump to row 0 on MySQL result index 9 in /home/rcwebs/domains/rcwebs.pl/public_html/katalog/dodaj/kategoria_add.php on line 7
wykonano
Onne została dodana do bazy.
Dziękuję.
potreb
  1. <?php
  2. $sprawdz = "SELECT `id` FROM `kategorie` WHERE `kategoria` = '$kategoria_add'";
  3. echo $sprawdz; //zawsze mozesz sobie wyswietlic czy zmienna jest przesylana, jezeli tak zwroci wy
    nik
  4. if(mysql_num_rows($sprawdz)==false)
  5. {
  6. $dodaj_kat = "INSERT INTO `kategorie` (`id`, `kategoria`) VALUES ('', '$kategoria_add')";
  7. $ide_dodaj = mysql_query($dodaj_kat) or die (mysql_error());
  8. echo "dodano jesli nie istnieje - wyniki poz.";
  9. echo "<DIV ALIGN='CENTER'><B>$kategoria_add</B> została dodana do bazy.<br>Dziękuję.</DIV>";
  10.  
  11. }
  12. else{
  13. echo "kategoria istnieje";
  14. }
  15. ?>

Zobacz ten sposób, bo wg mnie porównywanie nie robi się za pomocą like.
xx88zg
Dodaj ale zwraca takie coś:

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/rcwebs/domains/rcwebs.pl/public_html/katalog/dodaj/kategoria_add.php on line 4
dodano jesli nie istnieje - wyniki poz.
Motoryzacja została dodana do bazy.
Dziękuję.

A i teraz już gdy istnieje taka kategoria nie zwraca komunikatu ze istnieje w bazie

Dzieki że mi pomagasz, ja dopiro zaczynam i co chwile staje przed jakimiś trudnośiami, ale tak to juz jest jak czlowiek chce sie czego sam nauczyc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.