Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy to oznacza skuteczną próbe włamania?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
spenalzo
Cytat
[Sun Dec 07 22:48:46 2003] [error] [client 80.197.232.154] File does not exist: c:/foxserv/www/scripts/root.exe
[Sun Dec 07 22:48:48 2003] [error] [client 80.197.232.154] File does not exist: c:/foxserv/www/msadc/root.exe
[Sun Dec 07 22:48:50 2003] [error] [client 80.197.232.154] File does not exist: c:/foxserv/www/c/winnt/system32/cmd.exe
[Sun Dec 07 22:48:52 2003] [error] [client 80.197.232.154] File does not exist: c:/foxserv/www/d/winnt/system32/cmd.exe
[Sun Dec 07 22:48:54 2003] [error] [client 80.197.232.154] File does not exist: c:/foxserv/www/scripts/..%5c/winnt/system32/cmd.exe
[Sun Dec 07 22:48:56 2003] [error] [client 80.197.232.154] File does not exist: c:/foxserv/www/_vti_bin/..%5c/..%5c/..%5c/winnt/system32/cmd.exe
[Sun Dec 07 22:48:58 2003] [error] [client 80.197.232.154] File does not exist: c:/foxserv/www/_mem_bin/..%5c/..%5c/..%5c/winnt/system32/cmd.exe
[Sun Dec 07 22:49:00 2003] [error] [client 80.197.232.154] File does not exist: c:/foxserv/www/msadc/..%5c/..%5c/..%5c/..Á/..Á/..Á/winnt/system32/cmd.exe
[Sun Dec 07 22:49:01 2003] [error] [client 80.197.232.154] File does not exist: c:/foxserv/www/scripts/..Á/winnt/system32/cmd.exe
[Sun Dec 07 22:49:05 2003] [error] [client 80.197.232.154] File does not exist: c:/foxserv/www/scripts/..ŔŻ/winnt/system32/cmd.exe
[Sun Dec 07 22:49:07 2003] [error] [client 80.197.232.154] File does not exist: c:/foxserv/www/scripts/..Áś/winnt/system32/cmd.exe
[Sun Dec 07 22:49:13 2003] [error] [client 80.197.232.154] File does not exist: c:/foxserv/www/scripts/..%5c/winnt/system32/cmd.exe
[Sun Dec 07 22:49:14 2003] [error] [client 80.197.232.154] File does not exist: c:/foxserv/www/scripts/..%2f/winnt/system32/cmd.exe

Takie coś dzisiaj znalazłem w logach - czy to oznacza skuteczną próbe włamania? Wydaje mi sie że nie.. ale nie wiadomo.
O ile "włąmanie" nie jest tu za mocnym słowem...
eldad
Nimda szuka ISS-a

http://www.cert.org/advisories/CA-2001-26.html

eldad
Bakus
Przy okazji tematu ataków:
Czy istnieje jakiś sposób na sprawdzenie, czy firewall i antywirus jakie mam są skuteczne?
Wiem, że symantec ma takie testy na swoich stronach, ale korzystam z ich oprogramowania, i wydaje mi się, że wyniki testów są przekłamane...

Polecicie coś?
enceladus
Cytat
Przy okazji tematu ataków:
Czy istnieje jakiś sposób na sprawdzenie, czy firewall i antywirus jakie mam są skuteczne?
Wiem, że symantec ma takie testy na swoich stronach, ale korzystam z ich oprogramowania, i wydaje mi się, że wyniki testów są przekłamane...

Polecicie coś?

Nigdy nie będziesz w 100% pewien że jesteś bezpieczny. Zawsze może znaleźć się ktoś kto ominie aktualne zabezpieczenia i żaden firewall i antywirus nie pomogą. Oczywiście jest to sytuacja extremalna smile.gif. Nie rozumiem jak chcesz sprawdzać skuteczność antyvira - wydaje mi się że jeśli wirus jest w bazie to powinien go wykryć i tyle - wystarczy aktualizować bazę.
Aby się dobrze zabezpieczyć proponuję postawić bramę na linuxie, wyłączyć na niej wszystkie usługi sieciowe od strony WAN, po stronie LAN zostawić tylko proxy www, wyłączyć forwarding a zamiast niego zostawić redirecty tylko do wymaganych usług smile.gif. Do tego jeszcze można logować wszystkie pakiety przychodzące z WAN-u a potem je oglądać - metoda paraniodalna.
Bakus
faktycznie...
Aczkolwiek, czy istnieje jakaś alternatywa dla testów symanteca?
Chcę wiedzieć, czy chociarz przed początkującymi się obronie...
enceladus
Cytat
Aczkolwiek, czy istnieje jakaś alternatywa dla testów symanteca?

Daj URL-a do tych testów bo za bardzo nie wiem co chcesz testować smile.gif
A od siebie polecam poszukanie możę jakichś testów/porównań na securityfocus.com (aczkolwiek ich Symantec też kupił sad.gif )
Fo
spen, dla mnie to wyglada jakby cie ktos nmapem macal pod katem uslug... hmm chociaz nie.. no za duzo konkretnych wywolan cmd ale szkoda ze tam nie widaz z jakim parametrem te wywolania... bynajmniej jak dla mnie jesli mialby byc to jakis atak to niestety sie nie powiodl..... a raczej cale szczescie winksmiley.jpg
Bakus
http://security.symantec.com/sscv6/home.as...CVGZBZTVOGXFSTZ

Chodzi o skanowanie komputera na jego podatność względem ataków...
enceladus
Cytat
http://security.symantec.com/sscv6/home.as...CVGZBZTVOGXFSTZ

Chodzi o skanowanie komputera na jego podatność względem ataków...

Obejrzalem - taki prosty, mily dla oka nmap smile.gif Jeśli chcesz poskanować trochę bardziej dokładnie poczytaj o narzedziach typu Saint, jesli zas chodzi o antyvira, to jest zwykły skaner online, taki jak ma np. tez MKS - nic nadzwyczajnego, a daje afekt marketingowy smile.gif
spenalzo
Hmm... przejrzałem sobie logi i widze że takich prób było więcej i o dokładnie takiej samej postaci - więc to może być jednak wirus - na szczęście nie ma IIS tylko Apache tongue.gif
enceladus
Cytat
Hmm... przejrzałem sobie logi i widze że takich prób było więcej i o dokładnie takiej samej postaci - więc to może być jednak wirus - na szczęście nie ma IIS tylko Apache tongue.gif

Zapomniałe dodać że to w 100% wirus na IIS smile.gif.
BTW, kiedyś z ciekawości logowałem ruchu z internetu wywołamy przez MS Blasta.... zrezgnowałem po chwili bo logi rosły w zastraszającym tempie smile.gif. Nie warto się czymś taki zupełnie przejmować. Najlepiej serwery developerskie w ogole nie wystawiać do netu - chyba ze trzeba.
Bakus
Z ciekawości zacząłem przeglądać logi NIS'a, który strzee mojego "serwerka"...
90% logów, to próby dostępu przez port 135... A podobno misrosoft wydał poprawkę... sad.gif
Czy ludzie nie pojmują zagroeń jakie czychają na nich w sieci?
enceladus
Cytat
90% logów, to próby dostępu przez port 135... A podobno misrosoft wydał poprawkę... sad.gif

Kiedyś zapuściłem jeszcze logowanie KAŻDEGO pakietu który idzie w stronę domen związanych z MS (skrypt mi wybrał z whois-a). Aplikacje MS czasem starają się łączyć z serwerami, np. media player smile.gif, kiedyś sprawdzę co się dzieje przy instalacji winXP juz teraz wiem że łączą się do serwerów czasu MS, niby drobiazg a ile statystycznych informacji można z tego wyciągnąć 8)
Wielki Brat patrzy.
POLVIP
najlepszym sposobem na zabezpieczenie jest dobra firewall i wszystkie update zainstalowane na czas

na windows xp sadze ze ZoneAlarm Pro 4.5 jest najlepszym wyjsciem z software. Ktoś zna coś innego i lepszego?
enceladus
Cytat
najlepszym sposobem na zabezpieczenie jest dobra firewall i wszystkie update zainstalowane na czas

na windows xp sadze ze ZoneAlarm Pro 4.5 jest najlepszym wyjsciem z software. Ktoś zna coś innego i lepszego?

Jeśli jesteś od początku do końca legalny to spoko smile.gif
Ale i tak dodatkowy firewall zawsze będzie lepszy od host based firewall. Pomyśl sobie: ktoś bardzo chce włamać się na twego kompa. Rozpoznaje jakiego masz firewall-a, pisze trojana który może zostać przez Ciebie z jakichś powodów uruchomiony, ewentualnie robi stronę na którą możesz trafić (jak... np. przez to forum smile.gif). taki trojan/strona dezaktywują ZoneAlarm ... i co wtedy questionmark.gifquestionmark.gif Polecam lekturę książki Mitnick-a.
Dlatego w domu odcięty jestem od netu firewallem na linuxie, dane trzymam na 2-giem maszynie linuxowej a pracuję na lapsie... a i tak wiem że ktoś może się włamać.
#sigsegv
to zwykly skan na ISS'a
Jedyne sensowne rozwiazanie to posiadanie apache winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.