Nigger
27.08.2006, 10:24:35
Witam
Chiałbym zaczerpnąć propozycji co do sprzętu i internetu pod serwer www.
Jaki według was jest najlepszy sprzęt (maszyna serwerowa) do 20 tys zł i drugie pytanie: z jakiego dostawcy internetu skorzystać jeśli miałbym postawić komercyjny serwer, który ma być szybki (jaka najlepsza szybkość łącza) - chodzi mi oczywiście o dostawców działających w polsce. Gdzie kupić maszyny serwerowe ?
seaquest
27.08.2006, 10:35:04
Co do sprzętu, to niestety nie wiem, ale co do łącza... Chcesz sam prowadzić kolokację? Nie lepiej skorzystać z usług jednego z Data Centers w Polsce? Na przykład futuro.pl?
Diwi
27.08.2006, 10:42:20
Jeśli chodzi o kolokacje to aktualnie jednym z najlepszych wyborów w polsce jest skorzystanie z usług gts.pl lub wdc.pl
Pozdrawiam
Nigger
27.08.2006, 10:42:51
Tak właśnie o to mi chodziło

Masz może więcej linków do takich dostawców ?
A co do sprzętu serwerowego - ma ktoś pojęcie o tym ?
orson
27.08.2006, 17:27:21
witam
Firma w której pracuje kupuje serwery/komponenty w dużych hurtowniach: abc data, pronox, lub taka niemiecka ale nie pamiętam teraz nazwy.
Co do kwoty to jeżeli myślisz na poważnie o wydajnym serwerze to 20k może ci nie wystarczyć.
Co do sprzętu to raczej im bardziej markowy sprzęt (np. kontroler adapteca - instalacja i konfiguracja 20 min - nie licząc czasu budowania macierzy vs. jakiś fastTrack - brak sterowników, brak modułów dla jajka - instalacja i konfiguracja 2 dni różnica w cenie 1k vs. 500zł). Z opinii ludzi którzy składają serwery i NAS'y kilka razy w miesiącu - hp, ibm, sun, fujitsu-siemens, jeżeli chcesz sam składać - tylko markowe komponenty
pozdrawiam
A może poprosic o oferte z GTS'u w sprawie dedykowanego serwera? Napewno maja cos do zaoferowania. Nie wydasz 20k, bedzie cie to kosztowalo pewnie jakas miesieczna oplate, serwer w Warszawie, technicy na miejscu. Moze nad tym warto sie zastanowic?
Wykrywacz
28.08.2006, 15:01:10
www.hp.pl www.ibm.plwww.dell.plA o jakim łączu mówisz? 2,8,10,32 Gb ? czy może jeszcze szybsze?
Jeżeli chcesz zrobić profesjonalną obsługą hostingową to 20k, to trochę mało.
Miko6
28.08.2006, 16:02:03
Ja jeszcze proponuję serwery z Intel'a
A czy na dedyku nie mozna stworzyc profesjonalnego hostingu? wtedy zamiast jednorazowo 20k + oplata miesieczna za kolokacje/hosting, placimy tylko za wynajem maszyny + oplate za transfer.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.