Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Założenie firmy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Psychopath
Mam pytanie odnosnie założenia firmy. Chciałbym się dowiedzieć jak i gdzie należy ją zarejestrować, aby sprzedaż skryptów e-commerce odbywała się w legalny sposób. Czy firmę trzeba zarejestrować w Urzędzie Miasta, tak jak normalną? Jakie są płatności wynikające z założenia firmy? Kupno aplikacji internetowych odbywałobysię za pomocą pkointeligo czyli tzw. przelewów przez internet.
Z gory thx za odpowiedz
nrm
idz gdzies na odpowiednie forum, strone sie podszkolic bo na razie jakies glupoty wypisujesz.

to powinno ci pomoc i rozjasnic troche:
http://malybiznes.pl/
djminner
jezeli to firma jedno-osobowa to potrzebujesz zalatwic:

Wpis do Ewidencji - Urzad Miasta lub Gminy;
REGON - GUS bądź rejonowy oddzial
NIP - przepisanie w US

Po zdobyciu tych papierów musisz zgłosić się do ZUSu.
Dobrze jest też ubezpieczyć się w księgową...

Pozdrawiam
Kundzio
Ociu
http://www.abcpraca.pl/wlasna_firma.php - jak na tależu
Kocurro
Kolejny nawiedzony co myśli, że zarobi fortunę smile.gif

Jeśli będziesz sprzedawał te skrypty co myślę to daruj sobie - nie znajdziesz odpowiedniej ilości klientów by zarobić na pokrycie kosztów działania firmy.

W przypadku skryptów czyli programów musisz już płacić VAT, do tego dolicz podatek dochodowy i do tego ZUS (jeśli nie jesteś studentem itp.) + składke zdrowotną (Always).

ZUS możesz mieć zmiejszony jako bonus ale wtedy jest haczyk, że jeśli przez bodajże dwa lata zamkniesz firmę to musisz ZUSowi oddać całe umorzenie.

Tak na szybko podliczając to jedną trzecią zarobku oddasz na podatki ... a z reszty będziesz musiał opłacić 200 czy też 700 z hakami pln zusu i zdrowia.

To tak w skrócie - mogą być błędy w tym co napisałem.
acztery
" ZUS możesz mieć zmiejszony jako bonus ale wtedy jest haczyk, że jeśli przez bodajże dwa lata zamkniesz firmę to musisz ZUSowi oddać całe umorzenie. "

to jest pewne questionmark.gif

tzn ze jak ja np dostalem dotacje z urzedu pracy na 12 tys u zuz bede mial tanszy przez 2 lata. utrzymam sie rok i nie bede musial zwracac dotacji a potem z naglch przyczyn ( brak zlecen itp ) padne ... to musze oddac zus
Kocurro
nie jestem na 100% pewien ... ale jest pewien czas przez który jeśli zamkniesz lub zawiesz działalność to musisz zusowi oddać kasę ... on wynosi chyba dwa lata
acztery
to nie prawda bylem u radcy prawnego, i na szkoleniu w sprawie prowadzenie firmy o takim czyms nikt nie slyszal
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.