Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: spam po polsku
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kinool
witam wlasnie dostalem super oferte na temat pozycjonowania stron, oczywisie nie zapisywalem sie na zaden newsletter itp smile.gif wiec jest to zwyklu spam w ofercie nie ma slowa o firmie tylko jedynie ze ich uslugi sa super tongue.gif

mail z jakiego to przyszlo tak naprawde nie istnieje co prawda mam naglowek maila i adres z jakiego zostal wyslany, ale ten tez moze byc "niewlasciwy"

czy w polsce jest jakas instytucja zajmuja sie tego typu sprawami?? czy mozna to gdzies zglosic??

wiem sprawa blaha ale z takimi wyludzaczami powinno sie cos robic smile.gif
Spirit86
z tego co wiem, to zgłasza się na policję. Tylko mam jakieś takie dziwne wrażenie, że Cię wyśmieją tongue.gif
sztosz
Powinieneś to zgłośić na policję, bo mają obowiązek spamem się zajmować, to podobno pod jakiś paragraf podchodzi. Nie mniej jednak też jestem zdania jak ~Spirit: Wyśmieją Cię sad.gif
Kinool
wlasnie dostalem nastepnego maila na inne konto z innego agdresu ale zgloszenie przechodzi na inny adres :|

czyli generalnie nic w tym dziwnym kraju sie nie zrobi sad.gif faak

pozostaje mi dodac adres tego gosia do jakichs spamerskich stron czy cos niech sam dostanie 10000 spamu dziennie i nie bedzie w stanie wyfiltrowac ludzi ktorzy nabiora sie na jego maial
Spirit86
Cytat(Kinool @ 2006-04-03 11:55:21)
pozostaje mi dodac adres tego gosia do jakichs spamerskich stron czy cos niech sam dostanie 10000 spamu dziennie i nie bedzie w stanie wyfiltrowac ludzi ktorzy nabiora sie na jego maial

to nic nie da, ten adres jest najprawdopodobniej fikcyjny.

Jak Cię to tak bardzo wkurza, to spróbuj, może Ci się uda coś wywalczyć. Zawsze można używać programów filtrujących spam (np. ThunderBird ma taki wbudowany, jest polski Milo Spam). Ponadto niektóe konta E-Mail mają antyspam, np. Gmail nieźle sobie z tym radzi.

Pozdro
spenalzo
A najlepiej to mieć kilka kont - ja mam tak:
- poczta płatna - konto główne - podaje tylko znajomym, klientom itd itp
- poczta płatna - konto drugie - podaje na stronach, z których wiem, że bede potrzebował ich maile (jak choćby google adsense)
- poczta darmowa na o2.pl - podaje wszedzie, na wszystkich stronach gdzie trzeba sie rejestrować - dziennie 50-xxx mejli których nigdy nie czytam bo ważne info idą na skrzynke 1 lub 2.

I tym sposobem mam wszystkich spamerów tam gdzie światło nie dochodzi winksmiley.jpg
Seth
Zwroc uwage na naglowki Received. Przez nie mozesz ustalic oryginalne pochodzenie maila - ale tez nie zawsze :/
NuLL
Ja popieram dzialania spenalzo - mam tak samo smile.gif
spenalzo
A to, że zgłosisz na policje to nic ci i tak nie da.... wynik wszyscy już znamy z góry.... "blablabla...niska szkodliwość społeczna czynu...blablabla"

Zapisywanie spamerów na listy spamerskie też nic nie da. W dobie bezpłatnych emaili taki spamer może sobie zalożyć jedno konto, wysłać setki listów, założyć następne itdtip
Po prostu musisz nauczyć sie z tym życ - najlepsze wyjscie to chyba moja metoda - od 3 lat na główne konto nie dostałem ANI 1 spamu smile.gif
Spirit86
Cytat(spenalzo @ 2006-04-03 20:27:53)
A to, że zgłosisz na policje to nic ci i tak nie da.... wynik wszyscy już znamy z góry.... "blablabla...niska szkodliwość społeczna czynu...blablabla"

Zapisywanie spamerów na listy spamerskie też nic nie da. W dobie bezpłatnych emaili taki spamer może sobie zalożyć jedno konto, wysłać setki listów, założyć następne itdtip
Po prostu musisz nauczyć sie z tym życ - najlepsze wyjscie to chyba moja metoda - od 3 lat na główne konto nie dostałem ANI 1 spamu smile.gif

wiesz, to wydawało mi się tak oczywiste, że o tym nie pisałem. Wydawało mi się, że każdy ma kilka kont.

Ja mam jedno konto, którego używam tylko do "kontaktu z ludźmi" no i tam też trafia SPAM z forum php.pl tongue.gif, no i na inne fora smile.gif.
anas
Hej.

Co do zgłaszania tego na policję to szczerze odradzam. Proponuję zainwestować w pocztę gdzie chodzą filtry antyspamowe, które możesz uczyć(np. wrzucając daną wiadomość do folderu SPAM). Adres z którego otrzymałeś wiadomość możesz dodać wraz z pozostałymi informacjami(tytuł email'a) do list spamerskich - które później wykorzystują filtry na serwerach pocztowych (często jest tak że spamujący adres to tylko odpowiednio spreparowany nagłówek - więc i to może nie pomóc, a podawanie adresu IP z które dane do nas dotarły, może jedynie spowodować, że ktoś na tym adresie nie postawi serwer pocztowego - z tym że zainfekowany komputer robiący za taki serwer, wcale nie ma nim być - i tutaj też wiele nie osiągniesz).

Najlepiej dobra poczta, z dobrymi mechanizmami + profilaktyka, masz własną stronę, lub gdzieś podawałeś adres jawnie(jako tekst) - firmy zajmujące się spamem skanują witryny w poszukiwaniu takich danych, grupy dyskusyjne, fora itd itd - najlepiej podawać email w zmienionej pozstaci np.

mojadres [at] mojadomena-pl -> kazdy czlowiek sie domysli o co chodzi (ale nie kazdy mechanizm), jak juz chcesz umieszczac adres w postaci twojadres@twojadomena.pl umieszczaj go jako grafike.

Jest wiele metod, ale i tak nie dadza Ci gwarancji - ja korzystam z poczty na wlasnych serwerach, administrator w firmie dba o to aby nie docieral do uzytkownikow SPAM, ale i tak czasem trzeba otrzymac 2-3 razy reklame zanim sie mechanizm nauczy ze wiadomosc trzeba zakwalifikowac do SPAMU i ja odfiltrowac.

pozdrowka

anas
ActivePlayer
a to dziwne. ja od zawsze kozystam z 1 konta, i jedyna rzecz którą musze robic to raz na jakis czas usuwam n-set maili z folderu spam ;-) nigdy nie mialem większej ilosci kont, bo nie bylo mi to potrzebne.
spenalzo
Cytat(ActivePlayer @ 2006-04-05 10:32:21)
a to dziwne. ja od zawsze kozystam z 1 konta, i jedyna rzecz którą musze robic to raz na jakis czas usuwam n-set maili z folderu spam ;-) nigdy nie mialem większej ilosci kont, bo nie bylo mi to potrzebne.

Lepiej zapobiegać niż leczyć - dlatego korzystam z 3 kont na raz tongue.gif
sztosz
Ja korzystam też z kilku, ale to czy ma się jedno czy kilka nie ma najmniejszego znaczenia, metody walki są te same. Można się bardzo zdziwić , kiedy spam przychodzi mimo że nigdzie go nie podawałeś. Przykład? Założylem konto jedynie do korespondencji z kumplem, spam zaczął przychodzić prawie od razu, czemu? Bo miał kompa zasyfionego i jakiś spyware "wysyłał mu outlooka" w świat sad.gif
Vogel
a u mnie to jeszce bardizej dziwne. jedno glowne konto na o2.pl. no i o2 przepieknie mi spam filtruje. przepuszcza 1-2 maile co kilka dni - 99% poczty to to na co czekam (nie liczac reklam)
Fuzja
Mi o2 nie filruje chyba w ogóle maili mam codziennie z 2 3 wiadomosci spamy.
Piotr R.
Mam pytanie,
SPAMem jest wysłanie oferty handlowej, bez wiedzy odbiorcy.
Czy wysłanie na maila innej firmy zapytania, czy chcą ofertę jest spamem? W informacji jest tylko hasłowo o jakich usługach mowa. Nie ma cen, nie ma marketingowych haseł. Suche rzeczowe pytanie, czy chcą by im przysłać jednorazowo ofertę na takie a takie usługi.
To by było skierowane do firm, a nie do osób prywatnych.
babejsza
W rozumieniu ustawy (o ile nic się nie pozmieniało) nie jest to spamem. Jest to wręcz zalecana forma kontaktu.
Piotr R.
No to dobrze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.