Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki Linux na serwer web?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
maly_szcz
Witam po raz kolejnu.
Szkoda, że nikt nie ejst w stanie przedstawić różnic pomiędzy apachem 1 i 2 o które pytałem w innym temacie, ale to na razie na drugi plan.

Zamierzam się nauczyć Linuxa, a chodzi mi o postawienie serwera web.
No i teraz nie mogę sie zdecydować.

czy ktoś z Was mógłby podpowiedzieć która dystrybucja Linuxa sprawia się najlepiej w tym temacie? nie chodzi mi o łatwość konfiguracji a o wydajność. Szukałem trochę w google, ale nie udało mi sie znaleść informacji na temat najczęściej wykorzystywanych dystrybucji na serwery, więc liczę na Was.

Z góry wielkie dzięki i mam nadzieję,że chociaż w tym temacie ktoś coś napiszę.

Pozdrawiam.
crash
Ja polecam Debiana. Od paru lat mam postawiony na nim serwer. Ciągłe aktualizacje pakietów, stabilność itp sprawiają, że dystrybucja ta bardzo dobrze sprawuje się jako serwer, ale pewnie tak będzie z 98% dystrybucji, bo po prostu linux ma to do siebie, że dobrze nadaje się na serwery.
Kinool
gratuluje pomyslu smile.gif masz zamiar nauczyc sie obslugi Linuxa a jako nauke wybrales sobie postawienie serwera blink.gif

tak z ciekawosci zapytam po co ci ten serwer na Linuxie?? jak nie znasz sie na administracji to zrobisz sobie i innym wiecej szkody niz pozytku! wiec lepiej zostan przy Windowsie

a tak na marginesie administracja serwera to nie takie Hop jak sie co niektorym wydaje mad.gif no chyba ze mowa tu o serwerze na ktorego byle lepszy script-kiddies wbija sie po godzinie od postawienia systemu!
SongoQ
Cytat
Szkoda, że nikt nie ejst w stanie przedstawić różnic pomiędzy apachem 1 i 2 o które pytałem w innym temacie, ale to na razie na drugi plan

A chociaz zobaczyles na strone apache i zobaczyles zmiany? Pytania latwo sie zadaje, gorzej jest znalezc na nie samemu odpowiedz.

Co do linuxa to polecam tak samo jak @crash oczywiscie debian (chociaz jego pochodne tez beda ok)
simemo
Ja Ci polecam PLD. Od paru lat pracuję na serwerach pod tym systemem i muszę przyznać jego wyższość nad slackware'm, którego dotychczas uznawałem z najlepszy w tej materii (podobnie jak 90% adminów).

PLD ma sporo zalet: równie wydajany jak slackware i pozbawiony zbędnego śmiecia, obsługuje RPM, dzięki czemu możesz tworzyć własne paczki co pozwala utrzymać system w "czystości" i łatwo go aktualizowac, a jego standartowe paczki sa umieszczane w chroot i nie trzeba się tym bawić samemu (choć oczywiście możńa winksmiley.jpg ), co sprawia że w standartowej konfiguracji, ktora jest naprawdę łatwa do postawienia, jest to chyba najbezpieczniejsza standartowa konfiguracja wśród znanych mi linuchów, a spora ilość nietypowych poleceń, pozwala bardzo ułatwić codzienną pracę.
Ludzie którzy tworzyli tą dystrybucję są z reguły polskojęzyczni co bardzo ułatwia nabluzganie im gdy coś nie działa winksmiley.jpg, a przy tym są bardzo pomocni.

Oczywiście porównuję go tylko z linuksami które znam (Slackware, Debian czy RedHat )

Pozdrawiam,
escaflowne
Cytat(maly_szcz)
[...] czy ktoś z Was mógłby podpowiedzieć która dystrybucja Linuxa sprawia się najlepiej w tym temacie? nie chodzi mi o łatwość konfiguracji a o wydajność. Szukałem trochę w google, ale nie udało mi sie znaleść informacji na temat najczęściej wykorzystywanych dystrybucji na serwery, więc liczę na Was. [...]

Co za różnica? To tak jakbyś zapytał, który chleb lepiej nada się do kanapek, które zamierzasz przygotować.
revyag
jaki linux
smile.gif
kszychu
Wątek od początku odbiega od tematyki działu. Przenoszę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.