Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sempron 2300+ a pokazuje, że Athlon 959MHz
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
tiraeth
Witam, mam problem!

W informacjach o sprzęcie (WINXP PRO SP2) pokazuje mi, że mój procesor to Athlon 959MHz, choć powinno widnięć AMD Sempron 2300+..... o co chodzi?! To samo pokazuje mi w AIDA32....

pomocy!!
dr_bonzo
A z jaka predkoscia ci dziala? Sprawdz tym: http://www.cpuid.com/cpuz.php, a 959 to nazwa socketa w ktorym siedzi procek.
tiraeth
Zaraz sprawdzę ....

Wyświetla mi: AMD Athlon MP Thoroughbred Socket A 959,4MHz

Tak samo wyświetla mi BIOS :/ Pomocy...

ps. płyta główna to Gigabyte 7VT600P-RZ
strife
Witam,

Miałem podobny problem, możesz go rozwiązać przez:
a) Update BIOS'u
cool.gif zmienić ustawienie na płycie głownej przez zworkę - najbardziej prawdopodobne.. ja miałem tak samo tyle że prędkość wtedy wynosiła 1 Ghz, to był też ten sam procesor(Sempron) i płyta głowna(Gigabyte) ... przejrzyj dokladnie instrukcję.

Pozdrawiam!
tiraeth
1. Update BIOSu przy pomocy programu @Bios wykonany, mam teraz bios F5.... niestety nadal nie mogę w Freqency/Voltage Options zmienić Clock Speed ze 100 na 166... maksymalnie mogę ustawić 132 :/

2. W zworki wolę się nie bawić.... smile.gif Ale zobaczymy.

Kod
Gigabyte @BIOS Writer for Win9x/ME/NT4/2000/XP
Flash Memory Type: AMIC A29002L /5V
Flash Memory Size: 2M Bits (00000-3FFFF)
BIOS Model Version Information: 7VT600-P-RZ F5 AWARD BIOS
Siner
Pewnie masz na płycie ustawione w zworkach ogrzniczenie na FSB Wystaczy wziąśc maunua od płyty głownej poczytać i zmienić zworka tongue.gif a później przestawić w biosie.
Ja miałemu siebie to samo na poacztku zamiast athlona 2500 pokazywał sie chyba 1400
tiraeth
No to jeszcze dzisiaj poczytam manual o tych zworkach i coś wykombinuję..

ps. Czy 50-51 stopni to dobra temperatura tego proca ?
scanner
Po pierwsze: http://www.gigabyte.pl/ i wsparcie techniczne - działa skutecznie, bo sam z nich korzystam. Odpowiadają po polsku oczywisćie.

Po drugie - spróbuj zdefaultować BIOS'a.

Po trzecie: 50-51* - ale na jakim weltylatorku?
Ja mam:
- Gigabyte GA-7VT880L Via KT880 box
- AMD Sempron 2800+
- Spire WhiserRock IV
- dodatkowy wentyl 80mm wyciagający z obudowy
I u mnie na nominalnych ustawieniach procek ma podczas normalnej pracy (zend, macromedia, mediaplayer, skype itp...) ok 45*
tiraeth
Wentylator SPIRE ScktA 2,8GHz ball 5T208B1H3T...

mam dodatkowy wentylator z przodu obudowy .... poza tym na płycie głównej mam zworek do SYSTEM FAN, nie wiem dlaczego nie jest on podłączony :/ (może to do tego wentyla z przodu powinien być?)...

ps. Procesor ustawiony, zmieniłem zworek JP1 smile.gif
scanner
Nie zworek, a zworka. Rodzaj żeński.
A System Fan to nie zworka, tylko konektor - do podłaczenia wentylatora na mostku, jeśli takowy masz. Na mojej płycie jest tylko złoty radiator z logo Gigabyte, a Tech powiedizął mi, ze nie ma sensu instalowąc nic więcej, nawet przy OC.

Powinno (ale nie musi) być też złącze Chasis Fan - te jest typowo do wentyla na obudowie.
Oczywiście jełsi nie masz System Fan, to mozesz podłaczyć do niego wentyla z obudowy (jeśli pasuje wtyk).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.