Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki system najlepszy do PHP i MySQL?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
.chudy.
Witam!

Czy ktoś może mi powidzieć jaki jest najlpeszy system (a właściwie to dystrybucja linuxa) do postawienia servera Apache, PHP5 i MySQL? Chodzi mi o wydajną dystrybucje do tworzenia i testowania skryptów. Wieć nie chodzi mi o mini dystrybucje pod hosting.

ps. Nie chodzi mi o żadnego Windowsa w gre tylko wchodzi Linux biggrin.gif
plewa
Mandrake 10.1 - silnie graficzny, przez to trochę wolniejszy ale intuicyjny i w całości po polsku smile.gif

Fedora - mam ją i jestem póki co zadowolony, potomek RedHat`a czyli szybki, wygodny, nie do końca spolszczony. (dla trochę starszych imprezowiczów smile.gif)

Aurox 10.1 - dystrybucja pośrednia między dwiema powyższymi.

Radzę też spróbować Slackware Linux, Gentoo, SuSe.
CDlinux: min. lamppix.
sztosz
Red Hat Enterprise
Seth
Slackware - bezpieczny, stabilny i jak dla mnie niezawodny smile.gif
Kinool
co glowa to opinia smile.gif jesli chodzi ci o wydajne srodowisko to przedewszystkim rezygnacja z X-ow, sama konsola, wiecej zasobow dla aplikacji smile.gif

ja uzywam FreeBSD (sama konsola) stoi to na PII 500MHz i 128MB RAM i smiga calkiem przyzwoicie smile.gif
.chudy.
Tylko mi jest potrzebne środowisko graficzne najlepiej KDE ale bez zbędnych wodotrysków smile.gif Co do Mandrakelinux to odpada (wcześniejsza dystrybujcja nie przypadła mi do gustu i mam teraz uraz). Rozmyślam nad Slackware, PLD i może Fedora (ale słyszałem, że nie jest zaszybka). Tyle tych dystrybucji jest, że nie wiadomo co wybrać blink.gif
PMadej
Każdy ma to co lubi. Bakus pewnie by powiedział Debian bo ma go na 2 komputerach, ja miałem Madrake'a, Slackware'a, FreeBSD, a obecnie mam Gentoo.

A co ci mogę polecić? Wszystko z ww. oprócz Madarynki. Mam uraz do tego systemu

W każdym masz ten sam zestaw aplikacji więc to jest bez różnicy na czym to postawisz.
Jedynie Zend'a nie udało mi się uruchomić na FreeBSD.
sztosz
Aha i jak chcesz miec net z neo na Linuchu to uwazaj co wybierzesz winksmiley.jpg
SongoQ
Jestem ciekaw dlaczego nie pojawila sie tu nazwa DEBIAN exclamation.gif!
PMadej
Ja wspomniałem o niej ... a Bakus wyjechał więc nie mógł jeszcze się dopisać tongue.gif
Ace
hm zaraz zacznie sie wojna na temat ulubionych dystrybucji... questionmark.gif
NuLL
@.chudy. - ja też się przymierzam do intalajci linua jak środowiska roboczego. Rozmawialem w paroma osobami i często się pojawia słowo Slackware - nie wiem czemu ale chyba tego właśnie zainstaluje.

Damm co za godzina
PMadej
Null jeśli to będzie twój pierwszy linux to niepolecam ... chyba, że masz dużo samozaparcia. Slackware jest dla Linux newbie dość skomplikowanym systemem. Na początek chyba bym polecił coś bardziej windowsowego z grupy Suse / Mandrake (na 1 - 3 miesiące może być, ale później mnie denerwował, i miałem slacka smile.gif

Teraz Gentoo podoba mi się coraz bardziej, jest łatwiejsze w prowadzeniu od slack'a i ma większy support wg. mnie.
NuLL
Mialem Mandrake 9.2 - na poczatku sie pojawil problem jak zmienic szybkosc poruszana sie kursora po ekranie, bo w windzie mam najszybszy dostepny. Nie doszedłem i wywaliłem go. Teraz musze wystartować z trochę innym podejściem smile.gif
.chudy.
O Slackware dużo słyszałem, kiedyś nawet prawie zaisntalowałem (jakieś 4-5 lat temu). Prawie bo wtedy jeszcze dużo na temat linuxa nie wiedziałem, nic nie widziałem sad.gif ale teraz będzie powtórka z rozrywki i go zainstaluje. Słyszałem kiedyś coś takiego jak znasz Mandreka to znasz Mendreka, jak znasz Red Hata to znasz Red Hata a jak znasz Slackware to znasz każdego linuxa.
Co do neo to jest taka sprawa, że jestem wyjęty spod rąk monopolisty biggrin.gif
Bakus
Wróciłem... i dorzucę swoje 3 grosze...
Jeżeli potrzebujesz systemu do pracy przy php proponuję dowolnego linuxa poza produktami z rąk MandrakeSoft.
Jeżeli potrzebujesz czegoś na serwer stojący w piwnicy [przenośnia], to proponuję zainstalować Debiana, Slacka, Gentoo i FreeBSD.
Why?
By znaleść coś dla siebie w czym będzie Ci się dobrze działało. Poszczególne dystrybucje wiele się od siebie nie różnią, więc najlepiej poprostu sprawdzić samemu co oferują...
Dla przykładu: http://www.debian.org/intro/why_debian - Wady i zalety debiana - mojego ulubieńca...
SongoQ
No to widze ze + dla DEBIANA
michaloo
O tak, Mandrake też dał mi się we znaki.

Dystrybucje GNU/Linuksa można podzielić na te, w których sam musisz wszystko sobie poustawiać i po włączać (zautomatyzować) oraz na takie gdzie masz wszystko włączone, gotowe do użytku (żeby doprowadzić to do stanu użyteczności trzeba trochę rzeczy usunąć i wyłączyć albo będziemy mieli wolnego ślimaczka). Do tej pierwszej grupy należą: Slackware, PLD, Gentoo (?) a do drugiej Aurox, Suse, Mandrake. Najpopularniejsze distra (Debian, RH/FC) chyba będą gdzieś pośrodku ale nie wiem, nie używałem.

Jest takie hasło reklamujące Slacka: "Everything you need, nothing you don't". IMO to stwierdzenie pasuje bardziej do PLD. Dlaczego? Bo:
- instalacja z mini-iso
- świetny zarządca pakietów rpm - poldek
- rozdrobnione pakiety PLD (tylko to co potrzebujesz)
- wielkie repozytoria (nie tylko oficjalne)
- polski smile.gif
- działają na nim paczki dla RH i FC (w większości)
- częste aktualizacje repozytoriów
Ale są też minusy:
- mały bałagan - po rozłamie wśród deweloperów istnieją dwie wersje
- bałagan wśród oznaczeń - do 1.1 jest wszystko w porządku ale później jest wersja 1.99 która jest rozpowszechniana jako 2.0, której jeszcze nie ma ale już są plany 3.0...
- ponoć były jakieś problemy z instalacją z 4 płyt, więc nacisk położony jest na mini-iso co dla osób nieposiadających dostępu do internetu może stanowić problem

Pozdrawiam
MoD
A jaki najlepszy do konsoli? Bo na moim 2 kompie to system karty graficznej nie wykrył... (ten "komputer" to po prostu rozbudowany kalkulator, inaczej go nazwać nie można, a lat też już trochę ma, tak z 10 smile.gif )
Vertical
Gentoo
Tr@pi
mowi sie, ze na starsze kompy dobry jest netBSD.
Mamy ten system na P2 266 i dziala calkiem przywoicie smile.gif

Ale generalnie tego rodzaju dyskusje sa zazwyczaj jalowe..
acztery
Debian
hwao
Cytat
> Jaki system najlepszy do php i MySQL?, Jaka dystrybucja linuxa do php

Debian jest unixem Rkingsmiley.png

co do systemu to nie gra roznicy obys tylko umial sie nim dobrze poslugiwac
Cudi
Cytat(hwao @ 2005-03-27 14:47:34)
Debian jest unixem Rkingsmiley.png

Prawda, Debian, jak każda inna dystrybucja z rodziny GNU/Linux jest UNIX'em

Cytat
Debian to wolny system operacyjny (OS). System operacyjny to zestaw podstawowych programów i narzędzi, które umożliwiają komputerowi działanie. Debian używa jądra (jest to rdzeń systemu operacyjnego) Linux, ale większość podstawowych narzędzi pochodzi z projektu GNU. Dlatego system nazywa się GNU/Linux.

Czyli na pytanie:
Cytat
> Jaki system najlepszy do php i MySQL?, Jaka dystrybucja linuxa do php

Odpowiedź Debian jest odpowiedzią jak najbardziej trafną (zarówno jeśli chodzi o rodzinę systemów, jak i przeznaczenie smile.gif)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.