ZenekN
1.10.2016, 16:40:24
Witam, chciałem ruszyć ze sklepem internetowym ale powoli zaczynam zauważać że w pojedynkę lub dwie osoby to mogę co najwyżej wprowadzić kilka poprawek w kodzie od czasu do czasu.
Orientuje się ktoś ile osób łącznie jest zatrudnionych w niektórych sklepach internetowych tych niedużych oczywiście

?
gitbejbe
1.10.2016, 17:17:08
Z reguły jest to co najwyżej jedna osoba która ogarnie coś od czasu do czasu w ramach dodatkowego obowiązku w pracy. Mówię tutaj o samej obsłudze sklepu - bo zrozumiałem że o to Ci chodzi, nie za bardzo czaje tylko co ma do tego kod ? Jeśli Twój sklep zarządzany jest tylko poprzez edycje kodu to życzę powodzenia : )
ZenekN
1.10.2016, 17:38:56
Wydawało mi się jednak że jest to więcej osób
biorąc pod uwagę zdjęcia, promocje, wyprzedaże itd
gitbejbe
1.10.2016, 18:31:26
zgodzę się, na początku jest trochę do ogarnięcia, ale produkt dodaje się tylko raz. Ewentualnie promocje to chwila roboty. Programy do stanów magazynowych można obecnie bez większych problemów integrować i aktualizacja robi się z automatu. Z reguły wraz z otwarciem sklepu - zakładając że jest w pełni uzupełniony, nie ma tyle roboty aby kogoś angażować w jego obsługę na wyłączność. - oczywiście cały czas piszę mając na uwadze sklep oparty o jakiś gotowy popularny CMS.
ZenekN
1.10.2016, 18:54:23
Oczywiście wszystko jest do ogarnięcia i też w dużej mierze zależne od ilości produktów dostępnych w ofercie, ale mam wrażenie że nie opłaca się otwierać sklepu z małą ilością produktów.
gitbejbe
1.10.2016, 19:50:03
to czy się opłaca to tylko Twoja sprawa. Dla przykładu mam w opiece pewnego producenta elektroniki gdzie również jakby co "nadzoruje" ich sklep internetowy. W ofercie mają może z 30 rzeczy. Fakt, główna gałąź sprzedaży nie jest oparta na sklepie - to jedynie dodatkowa opcja. Nie będę podawał ile dokładnie, ale w ciągu roku sprzedaż w sklepie generuje naprawdę poważne pieniądze. Zgadnij ile jest przy tym roboty ... ? NIC. Nie pamiętam nawet kiedy ostatnio coś tam zmieniałem
ZenekN
2.10.2016, 10:36:06
Pamiętam jak kiedyś w pierwszym "lepszym" sklepie (wyglądającym na profesjonalny) kupiłem żarówkę typu LED nietypową.
Z opisu wynikało że jest to żarówka której szukałem, wrzucam do koszyka zamawiam i płacę - otrzymuję nie ten produkt który zamówiłem.
Okazuje się że to był błąd w opisie produktu, sklep jednak nie posiada takiej żarówki.
Miałem wrażenie że obsługuje go jedna osoba - nie radząc sobie.
Uruchamiając sklep chciałbym podejść bardziej profesjonalnie do tematu - nie popełniając podobnych błędów, i widzę że nie jest to takie proste.
gitbejbe
2.10.2016, 20:05:42
To mój ostatni post bo do niczego ta rozmowa nie prowadzi. Prowadzenie sklepu jest bardzo proste jeśli korzysta się z gotowych rozwiązań i nie wymaga to bóg wie jakich nakładów czasu aby go ogarniać - tym bardziej zespołu ludzi. Kwesta jakości opisów / zdjęć zależy to sprawa indywidualna moderatora - czy się przyłoży czy nie. Nie biorę już pod uwagę faktu, że większość sklepów na żywca kopiuje zdjęcia i opisy z różnych źródeł. To jak Ty chcesz prowadzić swój sklep to Twoja sprawa. Jeśli uważasz że to na tyle trudne i czasochłonne to zatrudnij nawet 40 rozbójników
peter13135
2.10.2016, 21:36:22
Zenek chyba nie odpuści, więc dam Ci taką odpowiedź, na jaką czekasz.
Nie. Jedna osoba to za mało. Zatrudnij conajmniej dwie osoby do pomocy.
Jeśli pomogłem, daj łapke w górę i nie zapomnij zasubskrybować.
Podrawiam.
Fretowy
6.10.2016, 17:56:41
Krajst, jak ktoś jest ogarnięty to za pomocą odpowiednich narzędzi ogarnie i dwa sklepy internetowe. A jak dobiorą się typy alfa gapa i niedorajda to i we trzech jednego nie ogarną. Proste.
orzechwloski
16.10.2016, 23:15:07
Ale jakość oprogramowania jest wprost proporcjonalna do jego ceny. Wydaje mi się, że tylko największe firmy stać na najlepszą obsługę zamówień u siebie. Bo o ile wygląd - no jasne że ważny, o tyle przetwarzanie ich jest najważniejsze bo świadczy o firmie, o właścicieli i najbardziej wpływa na ocenę klienta po sprzedażyy.
Vomit
17.10.2016, 07:13:15
@ZenekN:
Nie wiem dokładnie o co pytasz, nie wiem też o czym piszą chłopaki przede mną.
Jeżeli mówimy o obsłudze sklepu internetowego w sensie "utrzymanie" rozwiązania, reagowanie na błędy i sytuacje brzegowe to powinien wystarczyc jeden programista z doskoku.
Natomiast obsługa w sensie obsługa sprzedaży to inna kwestia.
- trzeba robić zdjęcia produktom, przygotowywać opisy (rola Specjalisty ds. Zarządzania Treścią)
- trzeba reagować na sytuacje kryzysowe, odbierać telefony / odpisywać na Skype / czacie / odpisywać na maile (rola Obsługi Klienta)
- trzeba wprowadzać korekty w fakturach, realizować zwroty pieniędzy w przypadku zwrotów produktów (rola Księgowego)
- poza tym trzeba wysyłać paczki, pakować je (Magazynier)
Plus oczywiście trzeba:
- prowadzić marketing, reklamować sklep, pozycjonować go itp itd
Krótko mowiąc, w naprawde małych sklepach pracują 1-2 osoby (jedna osoba łączy wiele ról). Ale gdy sprzedaż rośnie potrzeba tych osób kilka, kilkanaście.
Tomplus
17.10.2016, 07:31:46
Ja mogę dać przykład ze sklepu internetowego dla którego ja pracuję.
Sklep ma aż 2 pracowników stricte dotyczącego samego sklepu:
- Pracownik ds. Obsługi Klienta [tworzeniem i edycją treśći, marketingiem a także jest magazynierem-pakowaczem]
- Developer IT
Do tego firmy outsourcingowe:
- księgowa
- SEO
- tworzenie grafiki
Z czego takie czynności jak marketing i magazynier zostaną zabrane gdy tylko zwiększy się sprzedaż o tyle że pracownik nie będzie się nudził czekając na klienta.
Fretowy
18.10.2016, 20:20:37
Cytat(Vomit @ 17.10.2016, 08:13:15 )

@ZenekN:
Ale gdy sprzedaż rośnie potrzeba tych osób kilka, kilkanaście.
Owszem, tylko własnie pisze, że można to mimo wszystko chociaż trochę zmniejszyć przy wirtualnym asystencie. Taka aplikacja może ogarnąć sporo rzeczy, od zamówień z Allegro (wystawianie, ściąganie) po faktury dla klienta. Nawet przy najwyższym abonamencie będzie taniej niż płacenie dodatkowemu pracownikowi.
orzechwloski
19.10.2016, 02:23:54
człowiek ma pewne ograniczenia których nie przeskoczy, a komputerowy algorytm jak ustawisz tak będzie działał. mi w obsłudze tego typu najbardziej się podoba to, że przy wielu kontach allegro (mam pięć) po prostu nie jestem w stanie się pogubić w zamówieniach, bo wszystko jest poustawiane jak w szwajcarskim zegarku. faktury tak samo ogarnięte. ostatnio akurat jeszcze u mnie się rozszerzyły możliwości o korzystania z menedżera pakowania, więc - jeszcze prościej jest.
Fretowy
19.10.2016, 07:22:12
Musisz mi tylko powiedzieć jak wygląda zintegrowanie kuriera z takim asystentem, długo się namęczę? Wolałbym nie, bo w pojęciach informatycznych jestem jednak z lekka noga. A tak poza tym, to Allegro wycofuje możliwość wystawienia na jednej aukcji np koszulek z róznymi kolorami w jednym miejscu. I co, zamiast jednej aukcji będę musiał teraz płacić za każdy kolor osobno? Masakra jakaś.
Dejmien_85
19.10.2016, 09:05:30
Cytat(ZenekN @ 1.10.2016, 17:40:24 )

Witam, chciałem ruszyć ze sklepem internetowym ale powoli zaczynam zauważać że w pojedynkę lub dwie osoby to mogę co najwyżej wprowadzić kilka poprawek w kodzie od czasu do czasu.
Orientuje się ktoś ile osób łącznie jest zatrudnionych w niektórych sklepach internetowych tych niedużych oczywiście

?
Swego czasu pracowałem dla jednego z większych polskich sklepów online. Było tam około 30 osób, z czego programistów było 3, a reszta to marketing itd.
Myślę, że jeden programista spędzający 100% czasu na rozwoju Ci w zupełności wystarczy. Co do obsługi zamówień i marketingu - to już jest inna bajka.
orzechwloski
19.10.2016, 13:30:51
Cytat(Fretowy @ 19.10.2016, 08:22:12 )

Musisz mi tylko powiedzieć jak wygląda zintegrowanie kuriera z takim asystentem, długo się namęczę? Wolałbym nie, bo w pojęciach informatycznych jestem jednak z lekka noga. A tak poza tym, to Allegro wycofuje możliwość wystawienia na jednej aukcji np koszulek z róznymi kolorami w jednym miejscu. I co, zamiast jednej aukcji będę musiał teraz płacić za każdy kolor osobno? Masakra jakaś.
Nie, o boziu tak to jest z laikiem. Weź sobie wejdź na sellasist.pl i poczytaj po prostu - tam masz dużo informacji, w pomocy też możesz sobie przejrzeć wszystko, jest tam też gdzieś napisane o wariantach produktu tak odnośnie tych przytoczonych przez Ciebie nieszczęsnych koszulek...
Fretowy
28.10.2016, 23:00:44
Ale nie ma tego jak to wygląda w praktyce. Jak się ściągają i aktualizują zamówienia, mają jakies przycinki albo niezgodnie z ofertą się aktualizują? A jeśli nie to z jaką częstotliwością.. Opowiedz trochę o tej praktycznej stronie.
orzechwloski
29.10.2016, 23:25:00
powiem ci szczerze że nic takiego nie zaobserwowałem ale ogólnie jestem dzieckiem szcżęścia więc tak jakby moge być odosobnionym przypadkiem haha z własnego doświadczenia wszystko gra jak Diablo IV na najnowszym pececie.
ZenekN
2.11.2016, 12:08:35
Ooo widzę że temat najs się rozkręcił.
Ale jak @Dejmien_85, coś na pisze to konkretnie i na temat
PIXERS.pl - zaczynaliśmy od 3 osób, po kilku latach jest już nas ponad 100, z czego samo IT to 25.
Możesz zobaczyć sobie tutaj -
http://pixers.pl/blog/nasz-zespol - jakie kompetencje są potrzebne do prowadzenia ecommerce w większej skali, jak wyglada podział takiej firmy na kolejne działy itp. Pamietaj tylko, że my się mocno zeskalowaliśmy na globalne działanie stąd np. Dedykowane osoby z obsługi klienta znajace konkretn języki. Dodatkowo dochodzi cala odnoga dla sprzedaży b2b
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.