Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ MOZ & FF ] Ciekawe rozszerzenia
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
wassago
Witam,

Ostatnio szukalem rozszerzen do mojego FireFox'a i znalazlem 3 ciekawe - bardzo mi sie przydaja. Postanowilem rozpoczac temat w ktorym bedziecie mogli opisac rozszerzenie do FF lub Mozilli ktore wam ulatwia prace w necie. Przyklad jak pisac posta macie ponizej (dla leniwych smile.gif ):

Kod
[b]Rozszezenie:[/b] [URL=http://url]nazwa[/URL]
[b]Platforma:[/b] FireFox/Mozilla
[b]Opis:[/b]
nasz opis

A oto moje rozszezenia:

Rozszerzenie: WebDeveloper PL
Platforma: FireFox/Mozilla
Opis:
Po zainstalowaniu pojawia sie nowy pasek narzedzi, ktory hest niesamowicie pomocny projektantom stron. Multum opcji ktore ulatwia nam debugowanie naszej strony, np. zaznaczenie elementow blokowych, inline'owych, grafik, odnosnikow pokazywanie jaki element kozysta z jakiej klasy CSS. Posiada duzo opcji zarzadzajacych ciachami sesjami, metodami POST i GET. Goraco polecam.

Rozszerzenie: FoxyTunes
Platforma: FireFox
Opis:
Mozemy sterowac naszym ulubionym playerem muzyki z poziomu przegladarki. W pasku statusu pojawia sie dodatkowe menu. Ciekawa sprawa - takze bardzo uzyteczna. Nie wyobrazam sobie pracowania/surfowania bez muzyczki winksmiley.jpg

Rozszerzenie: Useragent Switcher
Opis:
Wiadomo, mozemy ustawic sobie dowolny string userAgenta, np. moj ulubiony: 'telnet' winksmiley.jpg

AdBlock
Platforma: FF
Opis: Niesamowity plugin do firefoxa, który blokuje nie tylko reklamy w postaci obrazków i flashy, ale także np. ramki, popupy. Można ustawić tak, aby chował reklamy, albo całkowicie je usunął. POLECAM!!!

Rozszerzenie:
TabbrowserExtensionPL
Platforma FF, Mozilla
Opis: Usprawnia przeglądanie przy użyciu paneli. Czyli:
Dodaję opcje "Panele", w której to możemy np. ustawiac sesję paneli (tak jak w Operze), możemy ustawić kolor paneli dla danej grupy stron, edytować menu kontekstowe, i wiele, wiele innych rzeczy.

Rozszerzenie: Flashgot!
Opis: Pamiętacie może zainstalowanego IE i pobieraczkę Flashget? Było tam takie menu kontekstowe, m. in. "Ściągnij wszystko...", od teraz mamy to na FF!

Rozszerzenie: Deskcut
Opis: Dodaje opcję w Menu kontekstowym FF, aby dac skrót do aktualnej strony na pulpit.
Więcej - wkrótce smile.gif

UPDATE:
// Na prośbę Wassago poprawiłem opis TAB EXT.
wassago
zaden z 4 rozszerzen ktore podales nie jest jakims cudenkiem, ktore pomogloby mi w surfowaniu, wszystki 4 funkcje mamy wbudowane w FF. nastepnym razem prosze podawac nieco szerszy opis niz
Cytat
Usprawnia przeglądanie przy użyciu paneli.

jak usprawnia? co sie dzieje?
shizo
Tutaj muszę cię podwazyć, bo gdyby to było, to bym tego nie podawał, i by tego raczej nie napisano. A co do TabEXT: Nie możesz sprawdzić? Tak piszę w pomocy dodatku i tak dałem.
wassago
wlasnie dlatego powstal ten temat.. bo w opisy oficjalne czesto sa tylko oficjalnymi.. a ty kozystasz z tego wiec moglbys naisac wiecej o tym dodatku. a ja nie instaluje tego bo nie widze potrzeby, podaj mi zalety to moze sie skusze winksmiley.jpg
.dragonfly
Rozszezenie: Smarty Docs Search
Opis: Co tu sie duzo rozpisywac smile.gif Plugin pozwalajacy przeszukiwanie manuala Smarty bezposrednio z searchbara firefoxa. Instalacja: Pliki: smarty-docs.gif smarty-docs.src nalezy przekopiowac do katalogu "searchplugins" znajdujacego sie w folderze z zainstalowana przegladarka.
shizo
Poprawiłem opis.

Rozszerzenie:
ShowImage (niestety adresu nie pamiętem/nie zapisałem. Znajdę - dopiszę)
PL:FF
Opis: Jeżeli jakis obrazke nam się nie wgra, to ten plugin Doda nam w Menu kontestowym opcję "odświeżenia" obrazka, a nie całej strony.

Rozszerzenie:
Tweak network settings
PL:FF
Opis: Przyspiesza wczytywanie stron (poprzez wciśnięcei przycisku "Power" w opcjach pluginu. Naprawdę działa i POLECAM!!! :-)
DeyV
Rozszerzenie: SpellBound
Opis:
Narzędzie, które w końcu pozwoliło na upewnienie się, że nasz post nie zawiera jakichś fatalnych literówek i ortografów... Na tym forum przydałby się wielu. smile.gif

Rozszerzenie: ExtendedStatusbar PL
Opis:
W pasku statusu podaje dużo dodatkowych informacji na temat właśnie trwającego uploadu strony (np. ilość załadowanych/oczekujących na załadowanie grafik, transfer, wielkość strony)

Rozszerzenie: ImageZoomPL
Opis:
Pozwala na powiększenie i pomniejszenie dowolnej grafiki pojawiającej się na stronie.

Rozszerzenie: DictionarySearchPL
Opis:
udostępnia prosty sposób na przetłumaczenie (bądź znalezienie w encyklopedii) słowa znalezionego na stronie WWW za pomocą internetowego słownika, takiego jak slowniki.onet.pl. Po prostu wybierz słowo, jakiego chcesz poszukać, kliknij prawym klawiszem myszy i wybierz Szukaj słowa w.... Otworzy się nowa zakładka ze znaczeniem słowa, które wybrałeś.

http://mozillapl.org/projekty/Dodatki - spis nowych, dostosowanych do polskiej wersji i spolszczonych dodatków, ciągle uaktualniany i zawierający bardzo dobre opisy i instukcje.
splatch
Odpowiedni motyw i FF już nikt nie pozna smile.gif
http://www.splatch.info/duperele/moj-firefox.gif
wassago
Rozszezenie: Session Saver
Opis:
Zapisuej sesje tak jak robi to Opera - nawet jak nam sie komp zwiesi to sesja zostaje przywrocona - super sprawa
MoD
A czy ktoś z was zna wtyczkę umożliwiającą edycję plików cookie? Bo ja nie znalazłem a by mi się przydała
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.