Hardrok
9.10.2013, 07:57:28
Wczoraj idąc przez miasto widziałem reklamę na dużym wyświetlaczu ledowym jakiejś strony internetowej (nie zaciekawiła mnie więc nie pamiętam). Skłoniło mnie to jednak by zastanowić się nad sensem takiej formy promocji... W wyniki google i reklamy banerowe można kliknąć i w sekundzie być na stronie docelowej. Na ekran nie klikniemy, a na QR kod za mało czasu (chyba że na billbordzie, ale QRy to chyba mało popularna technologia u nas).
Ciekawą ofertę ma pewna_strona.com. Oferują ekrany w wielu miastach Polski. Sądzicie że warto skorzystać czy lepiej stawiać na google i reklamy w sieci?
Spawnm
9.10.2013, 08:08:19
To zależy co chcesz uzyskać.
Takie reklamy nie dają praktycznie żadnego klienta, jednak utwardzają markę w świadomości klienta, co w przyszłości w połączeniu z zwykłym marketingiem może jakoś pomóc (choć trudno to ocenić). Znałem 2 właścicieli firm robiących strony www którzy korzystali z takiej formy reklamy i zadowoleni nie byli. Obserwując miasto widzę że co jakiś czas kolejne firemki robią podobne kroki. Daje to dodatkowego asa przy rozmowie z klientami szukającymi firmy która jutro nie zniknie (jesteśmy na bilbordach), jednak skoku ilości zleceń sama taka reklama nie zapewnia. Dodatkowo licz się z tym że osoby szukające wykonawcy taniej strony zaczną cię omijać na kilometr.
in5ane
9.10.2013, 08:08:34
Osobiście uważam, że przy łatwiej nazwie firmy (w tym i przy łatwym adresie) oraz z naprawdę ładnie wyglądająca reklamą, która robi na widzu wielkie WOW to warto. Dajmy na to (przykład tylko) Wirtualna Polska (nazwa chwytliwa) i krótki adres wp.pl. Coś takiego ma szanse promować się na takich reklamach, bo potencjalny odbiorca zapamięta adres, a nikt nie zapamięta adresu wherearemyclothes.com.pl (nie dość, że nazwa długa, to domena długa). Np. jeżdząc tramwajem czy autobusem po Wrocławiu oglądam reklamy na telewizorkach, bo mi się nudzi, czasem coś wpadnie w oko.
MrMag
9.10.2013, 09:32:29
przeciez ten gosciu to spamer. zobaczcie jego posty.
nospor
9.10.2013, 09:39:47
Dlatego zniknely linki z tego tematu. No ale jak sa ludzie co chca sobie pogadac z nim to czemu nie
Spawnm
9.10.2013, 09:54:26
Spamer czy nie, napisał temat warty uwagi
lordnitos
9.10.2013, 12:53:40
Sposob reklamy ciekawy, z tym ze malo przyciagajacy uwage jesli chodzi np. o mnie. Z tym, ze jesli ktos zobaczy pozniej gdzies w internecie reklame tej samej firmy i mu sie przypomni ze widzial tez ta reklame na bilbordzie ledowym (taka nie swiadoma reakcja lancuchowa) to pomysli sobie ze musi to byc jakas konkretna firma, skoro wydala tyle pieniedzy na reklame na ekranie ledowym.
Pozdrawiam, oraz z gory przepraszam za brak polskich znakow.
przemysławski
9.10.2013, 13:26:12
Reklamy na ekranach mają sens chyba tylko wtedy, jeśli nazwa firmy jest oryginalna i zostaje w pamięci. Jeśli jest to kolejny Remonter, albo kubex, to nikt nie zwróci na to większej uwagi.
athabus
9.10.2013, 13:38:03
Z doświadczenia powiem, że reklamy typu banery, reklamy w prasie, windach itp się nie sprawdzają w przypadku stron internetowych. Ogólnie reklamy tego typu są świetne dla firm tworzących markę, ale tu mówimy o zintegrowanej strategii komunikacji w kilku kanałach - ale tu już mówimy o budżetach idących w setki tysięcy złotych jeśli nie miliony i strategii rozpisanej na jakieś dłuższe okresy czasu.
Jeśli ma to być jednorazowa akcja to szkoda pieniędzy - bo taka reklama jak już Spawn wspomniał to nie reklama nastawiona na zdobycie klientów tylko reklama wizerunkowa/brandowa.
Przykład WP się właśnie idealnie w to wpisuje. Taki reklamami WP nie chce osiągnąć efektu, że zapamiętasz ich adres i wejdziesz, tylko stara się zaistnieć w świadomości użytkowników i ciągle o sobie przypominać. Typowa strategia budowania marki. Sam zauważ, że WP również działa w wielu kanałach (prasa, radio, outdoor) i działa długofalowo - nie są to jednorazowe akcje.
Sami sobie odpowiedzcie ile razy weszliście na jakiś nieznany wam wcześniej adres zauważony na banerze czy nawet w prasie.
W przypadku budżetów 1000-2000zł (tyle kosztuje 1 baner na miesiąc czy reklama w rotacji na banerze LED) znacznie lepiej już kupić ulotki i kilka razy uderzyć nimi w ten sam obszar czy wykupić reklamy remarketingowe. Szału nie będzie, ale na pewno lepiej tak wydać pieniądze. Zawsze jednak wszystko zależne jest od branży.
Vikt00r
13.10.2013, 20:41:06
Mnie osobiscie takie reklamy bardzo wkurzaja - jak jest ciemno juz na miescie i sie jedzie autem, to strasznie po oczach wala. Ja osobiscie nie jestem podatny na reklamy calkowicie - nie zauwazam co na nich jest. Ale zapewne jako utrwalenie marki/loga - to czemu nie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.