mirekgn
25.07.2012, 09:49:47
Witam.
Jaki według Was jest obecnie najlepszy skrypt sklepu internetowego php? Znalazlem kilka (podobno) godnych uwagi sklepów: OsCommerce, Zen Cart, phpShop, Quick.Cart. Co o nich sądzicie?
Ewentualnie czy opłaca się zakupić jakiś komercyjny skrypt, który będzie o wiele lepszy od jakiegokolwiek darmowego? Btw: Łatwo jest dodać płatności on-line do takich sklepów?
Dzięki z góry za wypowiedzi
erix
25.07.2012, 09:57:09
Prestę omijaj, szerokim łukiem.

Cytat
Ewentualnie czy opłaca się zakupić jakiś komercyjny skrypt, który będzie o wiele lepszy od jakiegokolwiek darmowego
Tak, zwłaszcza że dostajesz aktualizacje. Z powodów oczywistych na forum nie mówię, jaki.

Cytat
Btw: Łatwo jest dodać płatności on-line do takich sklepów?
Albo już mają, albo są pluginy.
red.orel
25.07.2012, 10:37:37
Najlepszy pod jakim aspektem? Idealny nie istnieje. Szczegółowo trzeba przeanalizować wymagania. Odpowiadając bezpośrednio: spełniający wymagania.
mirekgn
25.07.2012, 10:51:30
Odnośnie tego pod jakim względem: łatwy w obsłudze i administrowaniu, polska wersja językowa, mało (a najlepiej w ogóle) awaryjny, możliwa późniejsza aktywacja modułu płatności online, ważna jest jeszcze łatwa możliwość dostosowania grafiki - ale to w każdym sklepie chyba wygląda tak samo, wystarczy znać trochę (x)html i css + np Chrome Inspector
Cytat
Jaki według Was jest obecnie najlepszy skrypt sklepu internetowego php?
Żaden. Chyba że do bardzo małych sklepów.
Cytat
Ewentualnie czy opłaca się zakupić jakiś komercyjny skrypt, który będzie o wiele lepszy od jakiegokolwiek darmowego?
Tak. I najlepiej skrojony na miarę.
mirekgn
25.07.2012, 10:57:42
Cytat(!*! @ 25.07.2012, 11:54:52 )

Żaden. Chyba że do bardzo małych sklepów.
Tak. I najlepiej skrojony na miarę.
Tak na prawdę potrzebuję sklep z podstawową funkcjonalnością, bez żadnych dostosowań do niestandardowych wymagań - kategorie,produkty ze zdjęciem,płatności online,polska wersja jezykowa. Możecie coś polecić ze sklepów darmowych jak i komercyjnych?
darko
25.07.2012, 11:02:56
Dla większych wdrożeń polecam Magento w wersji Community.
W takim razie to nie ma znaczenia co wybierzesz. Każdy z wymienionych jest "dobry". I zarówno znajdziesz za i przeciw dla każdego.
wNogachSpisz
2.08.2012, 12:14:34
OpenCart
qrooel
6.11.2012, 13:04:52
Ja polecam Gekosale, dokumentacja żałosna, ale sklep bardzo łatwo dostosowuje się do własnych potrzeb.
sowiq
6.11.2012, 13:39:36
@mirekgn, Twoje pytanie przypomniało mi taki krótki dialog:
Cytat
- Ile kosztuje zrobienie strony internetowej?
- Tyle co samochód.
- Jaki samochód?
- Jakiej strony?
Nie mniej jednak zgadzam się z tym co napisali
erix i
darko - omijaj Prestę i zainteresuj się Magento. Ale sporą wadą tego systemu jest dosyć wysoki próg wejścia jeśli chodzi o jakieś niestandardowe modyfikacje czy chociażby pocięcie swojego layoutu. Magento jest po prostu wielką kobyłą i jak podczas modyfikacji nie zastosujesz się do ich reguł, to prawdopodobnie z najprostszymi rzeczami zagrzebiesz się na kilka ładnych godzin. Ale z drugiej strony Magento ma bardzo dużo wbudowanych funkcjonalności.
wewior
7.11.2012, 17:25:23
No to trzeba było od razu że prosty sklep z podstawowymi funkcjami, to tutaj patrz na proste konstrukcje (typu Quick.Cart, OpenCart) bo wg mnie jeśli potrzebujesz prosty sklep to nie wiem czy magento jest dobrym rozwiązaniem, tak jak napisał sowiq to jest dosyć rozbudowany system.
Zerknij sobie też na to:
http://opensolution.org/Quick.Cart/docs/?id=pl-benchmarkJeśli zaczynasz to myślę, że to dobre porównanie a nie ma sensu zakopywać się w magento. Dla kogoś kto go zna to nawet dobre dla małego sklepu ale startować bym od niego odradzał.
ziqzaq
7.11.2012, 20:00:49
erix, sowiq - Z ciekawości zapytam co tak omijacie tę Preste? Zdarzyło mi się już kilka razy wdrażać moduł lub dopisywać jakąś nową funkcjonalność do tego sklepu. Ogólnie z rozmów z klientami wynikało, że są zadowoleni z działania tego sklepu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.