Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML/FLASH] Odtwarzacz audio mp3, wav, ogg, mp4
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
wNogachSpisz
Witam

Szukam odtwarzacza audio, który bedzie dzialal na zasadzie HTML <audio> z ewentualnym FLASH fallback.
Musi wspierac androida i iphona jak i wszystkie przegladarki (safari, chrome, ie, ff, opera).

Jak narazie probowalem tylko jPlayer, ale nawet ich oficjalne przyklady nie dzialaja. tzn dzialaja ale tylko i wylaczenie na IE. Projekt ambitny ale skoro nie dziala, to bez sensu zawracac sobie nim glowy.

Prosze nie wklejac na slepo pierwszego lepszego linku z google.
Szukam opini osob ktore mialy okazje popracowac z konkrentym projektem i wszystko im śmiga.
prowseed
dziwne, u mnie jplayer dziala.
To, ze nie dziala na urzadzeniach mobilnych nie musi byc do konca spowodowane ograniczeniem danego odtwarzacza, a np. predkoscia polaczenia internetowego. Poczytaj dokumentacje, w skrocie: jest napisane, ze skrypt nie wysyla pliku do przegladarki, a informacje, ze taki plik jest i jesli chce, to moze go pobrac (chodzi o plik audio). Moja implementacja jplayera dziala na O, ff, chrome, i IE, wiec nie wiem, gdzie lezy problem akurat z tym skryptem. Jeszcze nie skonczone, ale sam sobie zobacz: http://smoragiewicz.com/ ( uwaga, atakuje na starcie muzyka : ) )
wNogachSpisz
Prosty dowód że nie działa.
Ściągam dema najnowszej wersji - nie działa nigdzie poza IE
Sćiągam demo nieco starszej wersji (2.0) - działa wszędzie poza Operą.

Szkoda mi czasu na taki projekt.

Player na stronce która podałeś działa... tylko że ja nie planuje ogg podrzucać, a tylko mp3 i wav
prowseed
No tak, ale nie wiem czy wiesz, że z formatem mp3 wiążą się restrykcje licencyjne i ten format nie jest natywnie wspierany przez Operę i FF, a tylko przez Chrome i IE, nie wiem jak się sprawy mają z Safari. Nie wiem również jak sprawa wygląda z wav, ale jest to dziecko Microsoft'u, więc pewnie tak samo. Wyczytałem, że aby muzyka odtwarzana była na wszystkich popularnych przeglądarkach w formie <audio> niezbędny jest mix formatów mp3 i ogg- dlatego też tak zrobiłem. Mp3 puszczone przez Audacity w kilka sekund można zamienić na ogg.
Czy muzyka na stronie ma być głównym produktem? W sensie muzyka do sprzedaży, loopy i tym podobne? Bo jeśli nie, to rozważ dodawanie formatu wav- jest on ciężki, a większość ludzi ma watę w uszach i różnicy nie dostrzeże między wav a mp3.
wNogachSpisz
Po to jest właśnie flash - odtwarza mp3.
Kwestia licencji nie ma żadnego znaczenia. Starsze demo działa, nowsze nie, wniosek może być tylko jeden - popsuli coś z wersji na wersję. Uznałem że szkoda czasu na rozdrabnianie się nad tym, lepiej poszukać czegoś działającego.

Wave jest do bezstratnej kompresji, chyba że znasz jakiś inny format.. FLAC'a nie odtworzysz na webie..
Projekt zakłada że ma byc możliwość odtworzenia muzyki w jakości CD-Audio.
Nie robie drugiej wrzuty, mp3 96kbps i głośniki z biedronki za 19,99 zł.
prowseed
Cytat(wNogachSpisz @ 5.05.2012, 13:43:15 ) *
Wave jest do bezstratnej kompresji, chyba że znasz jakiś inny format.. FLAC'a nie odtworzysz na webie..
Projekt zakłada że ma byc możliwość odtworzenia muzyki w jakości CD-Audio.
Nie robie drugiej wrzuty, mp3 96kbps i głośniki z biedronki za 19,99 zł.

Jasne, ok- mp3 też można dobrze zapisać, ale skoro projekt zakłada wav, to pewnie musi tak być i nie masz na to wpływu. Tu się nie czepiam.
Swoją drogą może masz coś z zabezpieczeniami poustawiane we flashu albo na przeglądarkach, bo ściągnąłem najnowszą wersję jplayera (2.1.0), by faktycznie sprawdzić, czy nie działa i jednak działa wink.gif Sprawdziłem pod najnowszymi wersjami Chrome, FF i Opery. Natomiast skoro tak się zraziłeś, to tutaj był mój drugi typ: http://kolber.github.com/audiojs/ . Nie chciało mi się po prostu tworzyć eventów dla wielu instancji (autopause), skoro jplayer miał to wbudowane.
wNogachSpisz
Projekt zakłada kompresje bezstratną, rozwiązanie może być tylko jedno - wave.
Jakość MP3 320 kbps pozostawia zbyt wiele do zyczenia.

audiojs wygląda dość czysto. Nie planuje więcej niż jednej instancji. Jeśli odpali się na androidzie to się chyba zdecyduje... Czas na testy..

BTW. Masz może tabelkie z info jakie formaty ruszaja na jakich systemach, pzeglarkach i przy jakich wtyczkach?
prowseed
Nie pamiętam już moich źródeł, ale tak jak mówię: wyczytałem, że mp3 + ogg zapewnia największe spektrum wsparcia. Teraz coś mi świta, że wav miał całkiem niezłe wspracie również (Chrome tylko nie potrafił go odpalić), tylko waga była kilkukrotnie większa. Dodatkowo urządzenia mobilne (a właściwie przeglądarki na nich operujące) mają to do siebie, że przy wolnym łączu (nie wiem, czy gdzieś się da to zmienić w ustawieniach) po prostu nie pobierają muzyki w audio.

@down
nie widziałem, wygląda ciekawie : )
wNogachSpisz
@offtopic

Widziałeś to cudeńko:
http://www.nihilogic.dk/labs/juicydrop/

Niestety tylko FF / Chrome
prowseed
Przez przypadek wpadłem na pewną informację: Jeśli przeglądarka rozumie tag audio (lub video), ale nie znajduje w nim formatu, który jest w stanie odtworzyć, nie spadnie na flasha, a po prostu wyświetli pusty player. Innym rozwiązaniem jest stworzenie swojego playera we flashu (swfobject.js sie przyda) i zrobienie fallback'a na <audio>.
To tak na przyszłość wink.gif
wNogachSpisz
Też na to dzisiaj wpadłem.
Przyszło mi do głowy że prędziej flash poinformuje o tym że nie obsługuje formatu niż zrobi to HTML5.
Dlatego zmieniłem w jPlayerze pole 'supplied' z domyślnego "html, flash" na "flash, html".

Sam juz nie wiem, może uda miśe zmusic jPlayera do działania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.