Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kinect
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
zordon
Interesuje mnie czy ktoś korzystał z kinecta do XBoxa.
Z racji zawodu przydałoby mi się trochę więcej ruchu i ciekaw jestem czy faktycznie ta zabawka to takie przyjemne z pożytecznym.

Jeśli ktoś miał styczność proszę o jakieś opinie, ciekaw jestem czy faktycznie jest to taka frajda, czy kinect nie myli się, przez co podejrzewam całą zabawę szlag by trafił.
Jak wygląda sprawa nie tyle gier co "kursów" na to? Interesuje mnie fitness, taniec(żona), czy sztuki walki - jest to coś warte czy chwyt marketingowy?
ixpack
Brat ma, grałem z nim w samochodziki - SUPER zabawa biggrin.gif
Dopóki nie spróbujesz to nie będziesz wiedział co i jak. Jedyny minus to fakt, że jeszcze niektóre gry "zamulają". Nie zawsze Twój szybki ruch jest wychwycony (tak przynajmniej w jednej z gier, gdzie walczysz w "klatce" - walisz szybko, ale postać w grze pomija niektóre ruch, ale w sumie na padzie też).
Ja kupię sobie jak tylko oswoję się z xboxem, który mam od niedawna wink.gif.

Do małych pomieszczeń jest kinnect zoom - to jest mus w mniejszych pokojach. Inaczej kinnect dużo ruchów gubi. Najlepiej jakbyś miał sporo miejsca.
qrooel
Kinect jest spoko, daje dużo frajdy - ale Playstation Move jest miliard razy lepszy, bo jest po prostu bardzo dokładny i czuły.

W Kinect nie ma znaczenia czy ruszysz łokciem, czy całą ręką, czy może jednym palcem, bo i tak sensor weźmie to za normalny ruch, mnie się nie podoba, że Kinect jest taki niedokładny. ;P

Ale zabawka fajna, po 20 minutach gry w jakiś boks człowiek jest już zmęczony. ;P
skowron-line
Kinect. Mam, gram, polecam. kinect adventures daje radę naprawdę można się zmęczyć. Kolega mi polecał jeszcze kinect ufc trainer ale jeszcze nie grałem.
scanner
Ty weź lepiej wsadź słuchawki w uszy i idź do parku pobiegaj, a nie konsolą ruch symuluj.
matadorre
Moim zdaniem KINNECT daje dużo frajdy w sensie rozrywkowym, jednak nie edukacyjnym, w szczególności w przypadku osób, które dopiero zaczynają ćwiczyć np. jogę, taniec itp.
zordon
matadorre możesz rozwinąć? Właśnie najbardziej liczę na tego typu rzeczy. Możesz napisać jak mniej więcej wyglądają takie "lekcje" i jakie widzisz w tym wady?
cojack
Ja sobie nie długo kupie kinnecta ale tylko po to by się nim pobawić z sdk openkinect ;f
bim2
Kinect świetny, grałem u znajomego chyba z 3h. Jedynie to że bardzo słabo wykrywa ruchy, nie jest dokładny i czasami są opóźnienia. Ja z racji posiadania PS3 kupiłem 4 PS Move i też rozgrywka jest super w dwóch.

Gorąco polecam, troche ruchu wpadnie i adrenalinki przy rywalizacji z kimś! No i świetna zabawka dla towarzystwa.
melkorm
A ja wolę wyjść na dwór pobiegać, pograć w piłkę (tą prawdziwą), frisbee itp.
Jakoś takie rzeczy mnie nie bawią, nie długo już w ogóle do ludzi nie będziemy wychodzić ... .
matadorre
Opisując dokładniej np jogę wykonując asany kinnect bardzo nieprecyzyjnie weryfikuje czy wykonujesz daną pozycję poprawnie. Ogólnie weryfikuje kształt, natomiast nie wskaże tak jak nauczyciel, które mięśnie napiąć co bardziej pogłębić, więc można nabrać złych nawyków. Uważam, że podobnie będzie w przypadku tak jak pisałeś tańca, fitnessu lub sztuk walki. Kinnect z pewnością nie zastąpi instruktora.
batman
Po pierwsze Kinect przez jedno N.

A teraz odnośnie pytania. Kinect jest rewelacyjny na spotkanie ze znajomymi przy browarze. Przy takim Dance Central zawsze ktoś zrobi z siebie łamagę (w pozytywnym znaczeniu tego słowa). Jednak nie ma mowy, aby zastąpił ruch na świeżym powietrzu (lub w ogóle na powietrzu). Jeśli już upierasz się, żeby ruszać się do szklanej kuli, to zainteresuj się grą Your Shape Fitness Evolved.
Poza samą zabawą Kinect doskonale sprawdza się jako kontroler do nowego dashboardu Xboxa oraz pozwala prowadzić wirtualne spotkania (udawane spotkanie ze znajomymi z drugiego końca świata). Na dokładkę pozostaje jeszcze Kinect SDK dostępne dla Windowsa i nieoficjalne SDK na Windowsa i inne platformy.
zegarek84
Cytat(zordon @ 1.12.2011, 13:21:32 ) *
Jak wygląda sprawa nie tyle gier co "kursów" na to? Interesuje mnie fitness, taniec(żona), czy sztuki walki - jest to coś warte czy chwyt marketingowy?

Z góry przestrzegam, iż nie miałem styczności z kinectem, jednak jest zbyt wiele rzeczy które nawet live to podstawy trzeba zrozumieć - zwłaszcza sztuki wali (akurat tu wiem co piszę).

Jak dla mnie to co widzę na fitnes to spokojnie w zasadzie wystarczy zrobić solidniejszą rozgrzewkę z rozciąganiem oraz umiejętne rozciąganie pod lekkim obciążeniem jak np. przejścia z nogi na nogę w niepełnym szpagacie dla równowagi ręce przed siebie... jeśli chodzi o fitnes o ile będziesz miał wskazówki co i jak i będziesz umiał obserwować swoje ciało jak pracuje to na początek może pomóc, aczkolwiek do tego żaden kinect nie jest potrzebny...

taniec - najpierw wyczucie rytmu - po prostu puszczajcie sobie dowolną muzę i tańczcie na początek po swojemu, powygłupiajcie się - potem jakieś poważniejsze tańce bądź układy (i tu już w dalszym etapie jako kurs może się sprawdzić kinect)

sztuki walki TO JUŻ EWIDENTNY CHWYT MARKETINGOWY (jeśli w ogóle są takie kursy), jako gierka i ciekawostka czemu nie... W sztukach walki ktoś jednak musi te podstawy wytłumaczyć, błędy na początku można poprawiać w zasadzie ćwicząc z drugą osobą, później można "bawić się z cieniem", czy trochu uderzać/kopać po worku celem poprawy siły uderzenia (odpowiednie nachylenie ciała, praca nóg - najwięcej siły nawet na ręce generuje się od ziemi, czy wyczucie dystansu do niektórych tricków)... poza tym, jeśli nie masz motywacji do ćwiczeń samemu, to właśnie najlepiej ćwiczy się z drugą osobą/osobami (czyli jakieś sztuki walki bądź sport zespołowy jak piłka)...
akurat ćwiczę trochę muaythai oraz aikido, nawet przy muaythai pomijając te najprostsze uderzenia (które też trzeba wiedzieć jak wyprowadzać) to jednak trzeba ćwiczyć z drugą osobą by coś więcej się nauczyć niż machanie do powietrza (w tej sztuce też są efektowne uderzenia i bloki, nie tylko skuteczne), z kolei jeśli chodzi o aikido to zapomnij o jakichkolwiek kursach (tu jest najważniejszy timing [wyczucie czasu - w sumie wszędzie niezwykle ważne], oraz umiejętne poruszanie się, wyczucie siły)... na forach SW jeśli ktoś wspomina o aikido to od razu widać szydercze posty (tam się nie udzielam), ale prawda jest taka, że nie ma co porównywać boksu z aikido (przypominam, że ćwiczę także boks tajski), większość technik wykonuje się w ruchu (czy na ulicy, zabawie, dyskotece ktoś kto ewidentnie chce cię uderzyć będzie podchodził w pierw na odpowiednią odległość jak w boksie gdzie nawet jeśli nie trafi ma stabilną postawęquestionmark.gif)
jeśli chcesz mieć jakieś szybsze efekty w SW to w pierwszej kolejności zapisz się właśnie na jedno z trzech: boks, kickboxing, muaythay (z naciskiem ;]), i nie obawiaj się też trochu sparować gdzie wszystko jest pod kontrolą - dzięki temu nauczysz się najprostszych ruchów i nie powinieneś tak panikować (jednak poniżej 1 roku nie nastawiaj się na jakieś rewelacyjne efekty)... na aikido trzeba znacznie więcej czasu, jednak gdy się zrozumie podstawy to nawet, jeśli tych dźwigni nie umiałbyś w pełni zastosować, to rączki jeśli ktoś złapie zawsze wolne a i wiesz kiedy kogo popchnąć i w którą stronę (trzeba patrzeć się na całą postawę przeciwnika)

ps.
widzę, że jesteś z Krakowa.
z klubów muaythai polecam klub RACZADAM (dodatkowo, jeśli masz kartę multisport to jest tam uznawana), akido w Klubie TS Wisła ul Reymonta 22
pozdro
zordon
Sprecyzuję jeszcze jedną rzecz:
nie chodzi mi o to, żeby ZASTĄPIĆ ruch. Uwielbiam ruch na świeżym powietrzu, 1-2 razy w tygodniu gram w nogę, czasem przejdę się na basen, siłownię. Kinect ma być urozmaiceniem, przerywnikiem w pracy, dodatkiem do imprezy.
Żeby iść na siłownię muszę stracić z dojazdem przynajmniej 2h, bieganie - 1.5h. A czasem potrzebuję 20 min oderwać się od pracy gdy biorę zlecenie do domu, albo mam 10 min czekając na coś. Wtedy zamiast oglądać durne filmiki na yt czy oglądać reklamy w tv chyba lepiej odpalić coś takiego i przy okazji poruszać się trochę (żona zabroniła mi kopać piłkę w domu biggrin.gif )?
Więc BŁAGAM, zamiast moralizować mnie skupmy się na temacie czyli wadach i zaletach urządzenia. Dzięki smile.gif
ixpack
Cytat(qrooel @ 1.12.2011, 15:01:57 ) *
W Kinect nie ma znaczenia czy ruszysz łokciem, czy całą ręką, czy może jednym palcem, bo i tak sensor weźmie to za normalny ruch, mnie się nie podoba, że Kinect jest taki niedokładny. ;P

Wii pasuje bardziej do tej "wady.
Kinect "widzi" szkielet w niektórych grach i to raczej leży w rękach programisty, aby kinect był czuły na łokieć tak samo jak na rękę wink.gif O tym jestem przekonany, w jednej z gier ten "szkielet" można skalibrować (gra walki w klatkach, nie pamiętam tytułu).
AAA Wychodzi nowa gra star wars exclamation.gif! To muszę mieć biggrin.gif

Zgadzam się z przedmówcami, którzy nie wierzą w wirtualne kursy - co na żywo to na żywo. Kinect to świetna zabawa i tak powinno się to traktować (sory za morały hehe)
qrooel
Cytat(ixpack @ 2.12.2011, 09:30:26 ) *
Wii pasuje bardziej do tej "wady.
Kinect "widzi" szkielet w niektórych grach i to raczej leży w rękach programisty, aby kinect był czuły na łokieć tak samo jak na rękę wink.gif O tym jestem przekonany, w jednej z gier ten "szkielet" można skalibrować (gra walki w klatkach, nie pamiętam tytułu).
AAA Wychodzi nowa gra star wars exclamation.gif! To muszę mieć biggrin.gif

Zgadzam się z przedmówcami, którzy nie wierzą w wirtualne kursy - co na żywo to na żywo. Kinect to świetna zabawa i tak powinno się to traktować (sory za morały hehe)

Nie no, jasne, że widzi, przekolorowałem to specjalnie, żeby porównać do Move'a. O Wii to nawet nie rozmawiajmy. ;p
ixpack
Wii to w ogóle masakra - odświeżony pomysł z pegasusa ;D Pamiętacie kaczki? hehehe
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.