Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zakupy grupowe i ich oferty
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
muwie
Witam.
Do napisania tego posta mnie skłoniła dzisiejsza oferta na jednym z portali zakupów grupowych/ Przeglądając ofertę okazji natrafiłem na oto taki "cud miód":strona za 19 złotych. Już parę dni temu była podobna oferta stworzenia strona na joomli ale cena była bardziej realna niż ta tutaj. Już się lepiej cenią na portalach aukcyjnych:).
Teraz do meritum. Jak się im to opłaca? Przecież gruper też pobiera swoją prowizje (słyszałem że 30 %). Czyli na czysto już po opłaceniu podatku im wychodzi około 10 zł na stronie. To jest chore i zaniżanie rynku.
darko
Jak to możliwe? Jadą z szablonów, idą w tzw. masówkę. Powielają setki razy ten sam kod z minimalną możliwością customizacji (jeśli w ogóle można cokolwiek tam zmienić oprócz tekstu). Poza tym jest to - jak piszą - oferta promocyjna, więc pewnie "promocja" się kiedyś skończy i ceny wzrosną.
skowron-line
Jak ktoś oferuje stronę za 19pln nie może się nazywać specjalistą, jest to zwykłe zaniżanie rynku poprzez wciskania ludziom gówna mówiąc że to profesjonalny produkt

http://taniowww.pl/zamow_tania_strone_www.html tu stronicowanie nie działa smile.gif więc może zbierają po 19pln żeby zapłacić prawdziwemu specjaliście za poprawę strony.

nospor
To jest 19 złotych za abonament za pierwszy rok. Potem co rok to jest 123zł
To są normalne promocje jak domena za złotówke, a potem musisz co rok bulić powyżej stówy. Dodatkowo przy takiej zdobywa się nowych klientów a to im się też opłaca.

Oni nie robią normalnych stron, tylko udostępniają na swoim serwerze swój cms. Klient nawet nie dostanie zapewne kodu do ręki.
Zrobienie strony polega zapewne na wciśnięciu jednego czy dwóch guziczków i już. Stąd ceny takie a nie inne.
W cenie na 100% nie ma dopasowania funkcjonalności do potrzeb klienta. To co oni udostępniają z automatu to klient to ma i nic więcej.

Takie rozwiązanie jest na pewno dobre dla niewymagających klientów, którzy chcą mięc jakąś tam byl jaką wizytówkę, z szablonową funkcjonalnością. Klient nie musi się martwić ani o serwer, ani nawet o domene a wszystko to w cenie 100zł za rok, gdzie przy normalnym postępowaniu za sam hosting by tyle zapłacił (wersja minimum)
mike
Pamiętajcie o tym, że portale zakupów grupowych to dla firm nie miejsca sprzedaży służące do generowania zysków a miejsca reklamy.
Spawnm
Tak jak mówi Mike, firmy wystawiające swój produkt na takiej stronie zarabiają z niego 20-30% reszta idzie dla strony reklamującej. I właśnie dla tego daje się niskie ceny oraz inne produkty (stworzone na rzecz kampanii reklamowej) niż w normalnym firmowym katalogu.
athabus
Dodajmy tylko, że jest to bzdurna kampania promocyjna bo jak pokazuje życie klienci ci w 99% nigdy nie wracają. Zakupy grupowe generują ruch "wiecznych poszukiwaczy promocji", którzy i tak nie kupią nic po normalnej cenie. Z reguły wygląda to tak, że sprzedaje się kupa rzeczy, ludzie myślą, że kupili coś innego niż kupili i się stawiają. Sprzedający myślą, że będą mieli fajną reklamę, ale jej nie będą mieli bo grupa docelowa jest do bani (najgorszy sort klienta, który generuje tylko problemy a nie zyski) i nie są zadowolenie z obsługi.

W związku z znacznie zwiększonym ruchem w biznesie nie masz czasu obsługiwać swoich klientów (którzy w przeciwieństwie do tych gru"coś" generują zyski).

Dla przykładu moja dziewczyna kupiła kiedyś usługę fryzjerską. Okazało się, że na wizytę czekała 2 miesiące i musiała pójść o godzinie, która w ogóle jej nie satysfakcjonowała. W zakładzie mieli już po dziurki w nosie klientów, których obsługiwali wydłużając godziny obsługi i nic nie zarabiali. Klienci salonu nie mogli zapisać się swobodnie na wizyty i też byli niezadowoleni. Usługa też wiadomo - czego można oczekiwać po fryzjerach pracujących non stop po naście godzin... Ogólnie porażka na całej linii.

Ogólnie ja nie korzystam z grupo"coś" i innych tego typu serwisów. Nie korzystam nawet z Allegro (bo tam model jest podobny, chociaż nie aż tak jaskrawy) - chyba, że w celu zakupu czegoś używanego. Ogólnie wszystkie te serwisy psują handel bo wymuszają ogromne zaniżanie jakości. Wolę zapłacić parę złotych więcej, aby mieć porządną obsługę i w razie czego móc mieć pretensję do sprzedawcy a nie do siebie o swoją głupotę.
muwie
wizę że temat się rozwinął. No fakt klienci którzy korzystają z takich promocji to grupa która zawsze ma "jakieś ale". Dobrze to było opisane w pewnym artykule o fryzjerze, który chciał się zareklamować poprzez zakupy grupowe. Ale z drugiej strony większość klientów nawet niezadowolonych z jakości usługi nie będzie walczyła o zwrot gotówki bo i po co? Przecież to była promocyjna cena. Nikomu nie zechce się ruszać swojego tyłka dla tych kilkunastu złotych.
P. S.
Samemu serwisowi trudno mi zaufać, bo od tygodnia promocja się kończy za 5 godzin i jakoś nie może się zakończyć. Zakrzywienie czasoprzestrzeni?biggrin.gif
1010
A ja kilka razy korzystałem z oferty zakupów grupowych i powiem szczerze, że byłem całkiem mile zaskoczony, że wszystko przebiegło sprawnie i miło. Opłaca się korzystać np. z kuponów do knajp na jedzenie tańsze itp., wtedy nie ma problemu z rezerwacjami i innymi tego typu.

Problemy są jak np. hotel sprzedaje miejsca i jest kilka terminów do wyboru a 100 kuponów do sprzedania. Upchać te 100 osób w tym hotelu potem jest problem bo wszyscy chcą w jednym terminie.
buliq
Mój znajomy raz dał się nabrać na taką ofertę. Niby netbook acera za 296 zł a wartość w sklepie 1100zł. Cena jak najbardziej promocyjna - jak zakupi się jeszcze do zestawu drukarkę za 2600zł - jej wartość sklepowa nie przekraczała 1200 zł. Na stronie promocji nic o tym nie było smile.gif

Co do samego pomysłu wierzę że można kupić coś naprawdę okazjonalnie ale nie wszystko, trzeba sprawdzać oferty bo nie oszukujmy się każdy chce jakoś zarobić.

Co do tematu powiem tylko jedno - jedyne co ta firma da kupującemu to serwer www z niewiadomą pojemnością i transferem, jeszcze dojdzie do tego ze trzeba będzie dokupić :0. Spójrzcie jak wygląda wpis o domenie:

Cytat
dowolną domenę – do każdej strony możesz bezpłatnie wybrać najciekawszą według Ciebie subdomenę. Do wyboru masz następujące domeny: moja_nazwa.taniowww.pl, moja_nazwa.wwwi.pl, moja_nazwa.mafirma.pl, moja_nazwa.cokrok.pl, moja_nazwa.nahandel.pl, moja_nazwa.cokto.pl.

jak tu wierzyć firmie oferującej dowolną domenę a dająca subdomenę ? smile.gif

Zarówno silnik cms jak i szablony są w 100% darmowe. Od obsługi nie uświadczymy pewnie nawet pomocy. Ale co ja tam wiem smile.gif ? ...
phip
Trzeba myśleć rozsądnie. Niska cena zawsze jest podejrzana. Tak przy temacie - czy znacie agragator ofert, który skupia więcej serwisów niż http://www.znizkomania.pl ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.