Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [flame] .NET
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Fifi209
Dlaczego .NET? Od pewnego czasu uczę się C# i tak w ramach zabawy/nauki. Chyba walnę PHP i przejdę na w pełni obiektowy C#, za którego w dodatku lepiej zapłacą niż za PHP.
Dlaczego przeglądaj i pomniejsz? Założenia były proste - okienkowa aplikacja, jak najmniej bajerów, dla czystego laika który ledwo zna się na obsłudze komputera, łatwo wybierze folder, zaznaczy pliki i gotowe.

Co do reszty opinii myślę, że tu się wszystko wyjaśniło. ;]
erix
Cytat
Dlaczego .NET? Od pewnego czasu uczę się C# i tak w ramach zabawy/nauki. Chyba walnę PHP i przejdę na w pełni obiektowy C#, za którego w dodatku lepiej zapłacą niż za PHP.

Sam MS zaczyna powoli przechodzić na stronę HTML5 + JS, więc bym się jeszcze zastanowił. [;

Cytat
Dlaczego przeglądaj i pomniejsz? Założenia były proste - okienkowa aplikacja, jak najmniej bajerów, dla czystego laika który ledwo zna się na obsłudze komputera, łatwo wybierze folder, zaznaczy pliki i gotowe.

Prościej chyba przeciągnąć pliki na ikonkę, w dodatku z dystrybucji odpada instalacja .NET Framework, który potrafi naprawdę wiele osób zirytować...
Fifi209
Cytat(erix @ 24.06.2011, 12:25:37 ) *
Sam MS zaczyna powoli przechodzić na stronę HTML5 + JS, więc bym się jeszcze zastanowił. [;

Nie pisałem tutaj o ASP tylko o C# i aplikacjach desktopowych (w sensie przesiadki)
Cytat(erix @ 24.06.2011, 12:25:37 ) *
Prościej chyba przeciągnąć pliki na ikonkę, w dodatku z dystrybucji odpada instalacja .NET Framework, który potrafi naprawdę wiele osób zirytować...

Może się to wydać niezrozumiałe, ale np. mój dziadek ma ponad 70 lat, korzysta z komputera i naprawdę dla niego łatwiej jest zaznaczyć checkboxy w programie jednym przyciskiem niż zaznaczyć wszystkie pliki w folderze - może to i głupie, ale cóż lata robią swoje.
Co do .NET, ma być to dla kilku osób, poza tym trzeba się przyzwyczajać, coraz więcej aplikacji wymaga NET.
erix
Cytat
Nie pisałem tutaj o ASP tylko o C# i aplikacjach desktopowych (w sensie przesiadki)

Ja również.

Cytat
Co do .NET, ma być to dla kilku osób, poza tym trzeba się przyzwyczajać, coraz więcej aplikacji wymaga NET.

Wybacz, ale chyba sobie jaja robisz...
Fifi209
Cytat(erix @ 24.06.2011, 12:57:37 ) *
Ja również.

Jaki związek ma html z C# ? Bo nie rozumiem...
Cytat(erix @ 24.06.2011, 12:57:37 ) *
Wybacz, ale chyba sobie jaja robisz...

Nie, całkiem poważnie. Jeżeli wiem, że tam gdzie to ma działać będzie .net to w czym problem?
erix
Cytat
Jaki związek ma html z C# ? Bo nie rozumiem...

http://webhosting.pl/Programisci.NET.odkry...na.razie.milczy

Cytat
Nie, całkiem poważnie. Jeżeli wiem, że tam gdzie to ma działać będzie .net to w czym problem?

Zakładając to drugie, to owszem. Ale jeśli chcesz dystrybuować gdzieś dalej, to się zastanów. Osobiście należę do ludzi, którzy gdy widzą w wymaganiach ".NET framework", to od razu szukam odpowiednika. Podejrzewam, że nie jestem jedyny. tongue.gif

Fakt, .NET w działaniu zawsze lepszy niż Java, ale natywne aplikacje są lepsze, mimo wszystko (z perspektywy użytkownika tongue.gif).
Cypherq
Fakt, offtop, ale mozna chyba wydzielic watek. Chcialem zapytac @erix, w czym konkretnie natywne aplikacje sa lepsze od tych pisanych w .NET.

Chcialem tez potwierdzic, tak, co raz wiecej aplikacji desktopowych pisancyh jest w .NET, nikt sobie jaj nie robi. Nie wiem skad u Ciebie fobia, uwazam, ze teksty w stylu " Osobiście należę do ludzi, którzy gdy widzą w wymaganiach ".NET framework", to od razu szukam odpowiednika. " to gruba przesada. Ze niby czemu? Najlepsze srodowisko uruchumieniowe na swiecie, najbezpieczniejsze, sprawne z najlepszymi narzedziami do developerki, a Ty jedziesz po nich nie podajac konkretnego powodu.

I prosze przestancie juz traktowac webhosting jak wyrocznie, ten artykul to zalosne wypociny w stylu Faktu (szczegolnie tytul), nie majacy w ogole pokrycia z rzeczywistoscia. Chwila zastanowienia i juz nie trzeba by gadac glupot: Microsoft od 2002 pompuje niebywala kase w promowanie tego srodowiska, rozwija je, powstaja kolejne wersje, cala gielda w Londynie stala do niedawna na tym oprogramowaniu i nagle chcemy sie przerzucac na HTML5 i JS? Zastanowiles sie na chwile nad sensem tego artykulu zanim go zalinkowales? Dla mnie to stek bzdur. Nawet Batman poniekad o tym juz wspominal.
erix
wydzielone z: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=178793

Cytat
Fakt, offtop, ale mozna chyba wydzielic watek. Chcialem zapytac @erix, w czym konkretnie natywne aplikacje sa lepsze od tych pisanych w .NET.

Są przede wszystkim lżejsze. Należę do ludzi, którzy mimo gigabajtów RAM nadal liczą zużytą pamięć. A gdy mam do wyboru aplikację, która wciąga do pamięci dziesiątki bibliotek na lapku, który nie zawsze posiada dysk 10000rpm/SSD, to wszystko jest dość mocno odczuwalne.

Cytat
to gruba przesada. Ze niby czemu? Najlepsze srodowisko uruchumieniowe na swiecie, najbezpieczniejsze, sprawne z najlepszymi narzedziami do developerki, a Ty jedziesz po nich nie podajac konkretnego powodu.

Zaznaczyłem, że z perspektywy użytkownika, a nie developera. To są dwie różne strony stołu.

Cytat
I prosze przestancie juz traktowac webhosting jak wyrocznie, ten artykul to zalosne wypociny w stylu Faktu (szczegolnie tytul), nie majacy w ogole pokrycia z rzeczywistoscia.

Nie traktuję jako wyroczni. Potwierdził on wyłącznie moje domysły, które snuję na podstawie obserwacji tego, w jaki sposób są pisane aplikacje na urządzenia, zwłaszcza mobilne.

Cytat
Zastanowiles sie na chwile nad sensem tego artykulu zanim go zalinkowales? Dla mnie to stek bzdur. Nawet Batman poniekad o tym juz wspominal.

Owszem, się zastanowiłem. Ba, nawet kilka razy. wink.gif
Cypherq
No wiec skoro sie zastanowiles, to czy wedlug Ciebie to co jest tam napisane ma sens? I jak to sie ma do tego co powiedzialem o wsparciu dla .NET i promowaniu tego frameworka?

Co do lekkosci, akurat wpadl mi w oko taki artykul:
http://www.codeproject.com/KB/cross-platfo...ppVsDotNet.aspx

Ociezalosc aplikacji napisanych w .NET to powtarzane przez wszystkich opinie, owszem, napewno maja w sobie ziarno prawdy, jednak mowienie o gigabajtach zajetej pamieci RAM to rowniez przesada. A proces produkcyjny i kwestia bezpieczenstwa sa po stronie .NET wlasnie.
marcio
w dzisiejszych czasach jesli szybkosc dzialania to nie piorytet to chodzby nawet 10-50mb ram'u wiecej nie zaszkodzi i tak samo z hdd...kogo obchodzi ile wazy aplikacja w dziesiejszych czasach?

Ja tez korzystam z .Net i jestem zadowolony wink.gif
batman
Opinie o rzekomej śmierci .NET i przejściu na HTML5 to bzdury wyssane z palca. Fakt, MS ostro wziął się za HTML5 i stara się podążać za standardami, co nie oznacza, że porzuci technologię rozwijaną przez kilkanaście ostatnich lat. Jedyne co może się stać z .NET to spowolnienie rozwoju, co w mojej opinii wyjdzie mu tylko na dobre. Zbyt szybkie zmiany mogą zniechęcić część programistów, którzy w krótkim czasie muszą poznawać szereg nowych rozwiązań.
Poza tym jest takie coś jak Silverlight, który mimo pobożnych życzeń niektórych "dziennikarzy", nie umarł i dobrze się trzyma. To przy jego pomocy tworzy się aplikacje na WP7. Do tego dojdzie Xbox. Nie zapominajmy również, że SDK Kinecta dla Windowsa zostało przygotowane dla C#, VB oraz C++. Oczywiście wszystkie te języki działają w środowisku .NET.

P.S.
Do poczytania http://www.winrumors.com/microsofts-xaml-t...d-of-windows-8/.
Crozin
Cytat
Zbyt szybkie zmiany mogą zniechęcić część programistów, którzy w krótkim czasie muszą poznawać szereg nowych rozwiązań.
Nie, to nie jest problemem. Problemem jest to, że zbyt szybkie tempo wprowadzania nowości prowadzi do tego, że nowe elementy są po prostu niedopracowane - na forum dot. PHP chyba nie potrzeba szczegółowego tłumaczenia.

Co do .NET dla aplikacji desktopowych dla przeciętnego użytkownika - nadaje się równie dobrze co Java, czyli nie za bardzo. Sam jestem ZU w kontekście .NET i prawda jest taka, że gdyby nie fakt, że siedzi on w Windows Update nawet bym go pewnie nie miał zainstalowanego. Podobnie sprawa ma się z Sliverlightem. Może kiedyś osiągnie ta platforma status "wartej uwagi" dla takiego środowiska - póki co tak nie jest. Jak już wcześniej zauważono - aplikacje w C / C++ są po prostu wygodniejsze dla użytkownika.
Jeżeli natomiast patrzymy przez kontekst wyspecjalizowanego oprogramowania, wtedy ta dyskusja nie ma sensu. Bo ma się do czynienia ze świadomym użytkownikiem i doinstalowanie jakiś środowisk itd. nie stanowi większego problemu.
Rid
Jak na razie to tylko się wkurzam robiąc aplikacje w net.Mimo,że wszystko jest teraz budowane pod net framework 4.0.
VS2010 ,MS-owe CMS'y(np.WebMatrix),systemy operacyjne-standardowo Win7 używa frameworka 4.0, to narzedzia developerskie są udostępniane do wersji 3.5.
Np.GAT,WCSF2010-wszystkie toolsy do robienia rozszerzeń bibliotek lub ich kreowania są robione pod platformy VS2010 standard,professional.VS2010 express zostało ogołocone ze swoim frameworkiem 4.0 do którego nie ma żadnych dodatków.Zamiast VS2010 expres równie dobrze można sobie ściągnąć VS2008 i pracować pod framework 3.5.
Jeśli się chce na serio pracować na nowszym frameworku to trzeba zakupić płatną wersję VS 2010 bo w tej darmowej to się można jedynie pobawić.
erix
Cytat
Co do .NET dla aplikacji desktopowych dla przeciętnego użytkownika - nadaje się równie dobrze co Java, czyli nie za bardzo. Sam jestem ZU w kontekście .NET i prawda jest taka, że gdyby nie fakt, że siedzi on w Windows Update nawet bym go pewnie nie miał zainstalowanego. Podobnie sprawa ma się z Sliverlightem.

Java jest, pod względem użytkownika, zaprojektowana bardzo dobrze - jest jedna wersja, która sama się uaktualnia.

A .NET? ZU zainstaluje najnowszą i myśli, że jest ok. Jednak nie jest. I biedak się męczy, co ma zrobić.

Koniec końców, w systemie jest zainstalowanych kilka różnych wersji .NET framework. Każda z nich zajmuje X miejsca na HDD. A zdarza się tak, że jest ~4 aplikacje oparte o .NET w systemie, każda z nich korzysta z różnych wersji. Dla mnie to jest chore. Nieraz się też nasłuchałem, jak to ludzie nie są wręcz w(NIECENZURALNE SŁOWO)i na to, że instalują .NET runtime i program nie działa. Wcale się temu nie dziwie. Java, mimo że wolniejsza, to DZIAŁA - wystarczy instalacja jednej paczki.

A co do powolności, to wszystko widać jak na dłoni - ActiveSync pod WXP był leciutki i nie zamulał. Teraz Windows Mobile Device Center potrafi przyrżnąć zasoby na maksa.
Rid
I tu się w pełni zgadzam,Największa katastrofa w programowaniu net to dobór odpowiednich wersji bibliotek do odpowiedniego frameworka.Byłoby całkiem inaczej , jakby zamiast MS tworzyć nowe frameworki , to updatował by stare-jeden framework zamiast czterech i jedne kompatybilne biblioteki.
Było bu o wiele lepiej ,gdyby to działało na zasadzie DirectX-których wersje są updatowane,a nie dodawane jako następne.
Myślę ,że jakby zrobili jeszcze jeden framework to już by była katastrofa.
Fifi209
Cytat(Crozin @ 24.06.2011, 15:32:48 ) *
Jak już wcześniej zauważono - aplikacje w C / C++ są po prostu wygodniejsze dla użytkownika.

Jak sam zauważyłeś, windows update sam dociąga Ci .NET więc nawet nie zauważysz różnicy.

Cytat(erix @ 24.06.2011, 16:08:17 ) *
Java jest

Wolniejsza z tego co mi wiadomo, próbowałem przygody z tym językiem jednak prosto mówiąc nie podszedł mi.

A .NET? ZU zainstaluje najnowszą i myśli, że jest ok. Jednak nie jest. I biedak się męczy, co ma zrobić.

Miałeś przyjemność programować w C# ? Z punktu developera jest to bardzo proste, piszę w .NET Framework 4, przy publikacji projektu zaznaczam tylko, żeby mi zrobił plik instalacyjny, automatycznie pobierze .NET jeżeli jest potrzebne. Tyle w temacie męczenia się.
Rid
Jak się ma Visual Studio standard lub proffesional-to sprawa może wydawać się prosta-gdzie wersje te są wspierane przez różne toolsy do kreowania niestandardowych bibliotek.Jak już pisałem wyżej ,żeby poważnie myśleć o programowaniu w
w Net pod nowym frameworkiem 4.0 ,trzeba mieć płatną wersję tejże platformy programistycznej.
Ja obecnie jestem ,bardzo wkurzony bo zacząłem robić w VS2010 express i projekt mi się sypną ze względu na niekomatybilność bibliotek MicrosoftAjax i jedyną rzeczą ,którą mógłbym w tej chwili zrobić to utworzyć za pomocą WCSF2010 tools odpowiednią bibliotekę ,gdzie narzędzie te jest dostępne tylko do płatnych wersji platformy.
I teraz muszę przerabiać prawie całą stronkę ,nad którą siedziałem prawie 3tygodnie bo mi jedna kontrolka nie chce działać ,i muszę chyba innej użyć(a tam jest inna zasada działania).

Ale teraz widzę,że nie ma różnicy między VS2010 express a VS2008.
erix
Cytat
Miałeś przyjemność programować w C# ? Z punktu developera jest to bardzo proste, piszę w .NET Framework 4, przy publikacji projektu zaznaczam tylko, żeby mi zrobił plik instalacyjny, automatycznie pobierze .NET jeżeli jest potrzebne. Tyle w temacie męczenia się.

A czy rozumiesz, że ja wciąż rozpatruję to z punktu widzenia użytkownika?
batman
Java jest, pod względem użytkownika, zaprojektowana bardzo dobrze - jest jedna wersja, która sama się uaktualnia.

Nie, nie jest.

Cytat(erix @ 24.06.2011, 16:43:26 ) *
A czy rozumiesz, że ja wciąż rozpatruję to z punktu widzenia użytkownika?

Od strony użytkownika mam zainstalowane w Firefoksie 4 rozszerzenia o nazwie Java Console (instalowane przy każdym update Javy) oraz kilkadziesiąt pluginów, różniących się jedynie "małą wersją" (application/x-java-applet;version=1.1.1, application/x-java-applet;version=1.1.2, application/x-java-applet;version=1.1.3, itd). W panelu sterowania akurat jest porządek, ale jeszcze do niedawna sytuacja była podobna. Jeśli według Ciebie .NET nie jest przyjazny użytkownikowi i robi w systemie burdel, to jak nazwiesz to, co robi Java?
erix
Cytat
Nie, nie jest.

Zaznaczam, z punktu widzenia użytkownika. Instaluję jedną - działa wstecz.

Cytat
Jeśli według Ciebie .NET nie jest przyjazny użytkownikowi i robi w systemie burdel, to jak nazwiesz to, co robi Java?

A słynny helper .net instalowany w Firefoksie, którego było ciężko się pozbyć i był instalowany bez wiedzy użytkownika, to co?
batman
Cytat
Zaznaczam, z punktu widzenia użytkownika. Instaluję jedną - działa wstecz.

Jako użytkownik miałem już kilka razy problemy z aplikacjami, które po aktualizacji Javy nagle zaczęły się zawieszać lub strasznie zwolniły - Eclipse, OpenOffice i ArgoUML.

Cytat
A słynny helper .net instalowany w Firefoksie, którego było ciężko się pozbyć i był instalowany bez wiedzy użytkownika, to co?

Był to jeden "helper" w czasach, gdy Java zainstalowała ich kilka. Tak samo bez wiedzy użytkownika i tak samo trudny do usunięcia.

Nie oszukujmy się. .NET jest najlepszą platformą do tworzenia aplikacji na produkty MS i zaklinanie rzeczywistości nic tu nie pomoże. Czy jest lepszy/szybszy/wydajniejszy od Javy lub C++? Nie wiem. Na pewno jest wygodniejszy zarówno na programisty (rewelacyjne środowisko deweloperskie) jak i użytkownika (aktualizacje instalują się razem z poprawkami systemowymi i nigdy jeszcze nie spowodowały problemu z kompatybilnością wstecz).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.