Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP+Smarty(?)+AJAX - jak to rozwiązać
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
throw.pl
Witam, ostatnio coraz częściej potrzebuję stworzyć mała aplikację, o niewielkich wymaganiach, najlepiej z szablonami i AJAXem. Chciałbym jak najbardziej zbliżyć się do MVC, z drugiej strony nie napracować się zbyt wiele, ale i zachować niskie wymagania. Nie da się tego wszystkiego połączyć, dlatego muszę pójść na jakiś rozsądny kompromis.

Jakie rozwiązanie doradzacie? Chciałbym skorzystać z jakiegoś popularnego narzędzia, z dobrym supportem i jakimś forum, na którym mógłbym znaleźć pomoc w razie problemu. Domyślam się, że tak to tylko w ERZE, ale może jednak?

Mam pewne doświadczenia z Symfony, ale niestety jest ono zbyt zasobożerne, jak na małe aplikacje, które chciałbym tworzyć. Zależy mi, żeby jak najwięcej działo się za pomocą AJAXa, wyobrażam sobie, że na każde żądanie przeglądarki, odpowiedź skryptu zostanie sformatowana za pomocą systemu szablonów i wróci za pomocą AJAX'a w odpowiednie miejsce mojej strony.

Co proponujecie? Z jakimi FW mieliście do czynienia? Z góry dziękuję za pomoc.
nasty
Polecam Microsoft Frontpage 2003.
plurr
Ostatnio czytałem artykuł na temat FW w php, w którym autor doszedł do wniosku że małe nie zawsze znaczy lepsze i mniej zasobożerne, więc różnie to bywa.

Jeśli chcesz małego FW to Kohana jest wychwalana w niebiosa. Osobiście pisałem w nim dawno temu i bardzo mi się podobał, ale pewnie do tego czasu wyszło 100 wersji.

Olej smarty. Jeśli potrzebujesz już szablonów to wybierz coś innego, bardziej elastycznego. Ja nie korzystam z szablonów, a jedynie z podstawowej składni, którą oferuje PHP wraz z widokiem FW którego używam. Zdarza mi się jednak często poprawiać strony oparte na smarty i najchętniej bym to wszystko wyje** smile.gif
zzeus
Jaki system szablonów jest bardziej elastyczny od smarty według Ciebie ?
Spawnm
plik .phtml z html + podstawowa składnia php biggrin.gif
zzeus
Cytat(Spawnm @ 24.09.2009, 13:26:51 ) *
plik .phtml z html + podstawowa składnia php biggrin.gif

Szczególnie elastyczny gdy szablon jest dość duży i trzeba później zrobić edycję smile.gif
erix
Cytat
Jaki system szablonów jest bardziej elastyczny od smarty

XML + XSL
nasty
Cytat(erix @ 24.09.2009, 17:22:16 ) *
XML + XSL

Mówisz poważnie? biggrin.gif
erix
Absolutnie poważnie. Czemu miałbym się zbijać?

Z tego, co mi wiadomo, to z tego rozwiązania korzysta np. OVH; do Apache jest mod_xslt, który parsowanie załatwia w locie. O tym, że możesz surowy XML wysłać do przeglądarki, a ona sama przetworzy - nie wspomnę. ;]

Swego czasu fotka.pl tego używała (na zasadzie content-negotiation z uwagi na IE), nie wiem jak jest teraz.

Jest to rozwiązanie bardzo elastyczne i często niedoceniane. API nie ustępuje niczym pozostałym systemom szablonów, a natywne parsery (chociażby w PHP, czy po stronie httpd) bardzo ułatwiają sprawę.
nasty
Cytat
Witam, ostatnio coraz częściej potrzebuję stworzyć mała aplikację, o niewielkich wymaganiach, najlepiej z szablonami i AJAXem. Chciałbym jak najbardziej zbliżyć się do MVC, z drugiej strony nie napracować się zbyt wiele (...)
W takim przypadku (XML + XSL) - strzelasz do muchy z armaty.
plurr
Cytat(zzeus @ 24.09.2009, 13:17:49 ) *
Jaki system szablonów jest bardziej elastyczny od smarty według Ciebie ?

Na pewno nie są to smarty. Jak już pisałem - często poprawiam kod powstały na ich bazie. Wg mnie jest to technologia poprzedniej epoki, teraz wystarczy jedynie FW.
throw.pl
Ja przyznam, że ze Smarty dość dużo pracowałem i jest ono dla mnie po prostu intuicyjne, chociaż wydajnością nie grzeszy.

Zainteresuję się Kohana, bo widziałem o nim sporo dobrych opinii.

Jakby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to chętnie posłucham.
phpion
Cytat(throw.pl @ 25.09.2009, 13:57:52 ) *
Zainteresuję się Kohana, bo widziałem o nim sporo dobrych opinii.

I słusznie thumbsupsmileyanim.gif
nasty
erix: nabijanie postów? tongue.gif na Hydepark?! biggrin.gif
phpion
@erix:
No bez jaj... sciana.gif

PS: a za co była pierwsza? Jeżeli jakieś kartki są gdzieś odnotowywane to uprzejmie proszę o poinformowanie mnie za co dostałem pierwszą. Równocześnie domagam się usunięcia powyższej kartki z racji nie złamania przeze mnie regulaminu.
erix
Cytat
erix: nabijanie postów? na Hydepark?

Wybaczcie, sugerowałem się tylko tytułem, nie spojrzałem na dział. brzydal.gif

Cytat
Równocześnie domagam się usunięcia powyższej kartki z racji nie złamania przeze mnie regulaminu.

Cofnąłem. ;]

Cytat
Jeżeli jakieś kartki są gdzieś odnotowywane to uprzejmie proszę o poinformowanie mnie za co dostałem pierwszą

Skontaktuj się z ~Cysiaczkiem.
thek
Zgodzę się z innymi. Smarty na chwilę obecną to nie jest dobre rozwiązanie. Jeden z serwisów jakimi się zajmuję jest w Smarty napisany i nieco mnie denerwuje winksmiley.jpg Osobiście wolę już pisać w PHP czystym, niż w tym systemie. Jako że chciałem nieco prace przyspieszyć to zainteresowałem się frameworkami do PHP i w chwili obecnej myślę, ze Kohana to dobry wybór. ma dość aktywną grupę wsparcia, dobrze się w tym pisze. To co nieco kuleje to dokumentacja i czasami szalone podejście developerów w nowych wersjach. Przez co nigdy nie wiesz czy dokumentacja jest zgodna z tym co masz na kompie winksmiley.jpg Ale to się już poprawia. Na pewno fajnym dodatkiem jest pewna liczba naprawdę przydatnych pluginów. Łatwość rozszerzania kodu i pisania własnych dodatków naprawdę potrafi w tak małym narzędziu zaskoczyć. Zapewne spodoba też Ci się pisanie w niej bo w zasadzie z góry założono MVC. Zobaczysz example to sam się o tym przekonasz. Nie zauważyłem także zgrzytów żadnych na linii PHP <-> JS/AJAX podczas tworzenia aplikacji, a o to w końcu też Ci chodzi. Myślę, że szybko załapiesz jak to działa i sam przyznasz, że to wygodny FW. Na forum siedzą ludzie dość pomocni więc raczej nie powinieneś narzekać.
throw.pl
thek - wielkie dzięki za tego posta
Zyx
Nosz kurna, kolejni, co porównują smak piernika z prędkością obrotową wiatraka. Kohana to framework; Smarty to system szablonów. Jedno drugiego nie wyklucza, a w praktyce każdy framework, który implementuje mniej lub bardziej udaną imitację MVC posiada system szablonów, tyle że przeważnie korzystający z PHP jako języka programowania.

throw.pl -> problem z systemami szablonów nie polega na tym, że system szablonów X oferuje beznadziejny język, tylko że ten język jest przeważnie jeszcze bardziej beznadziejny do tego zadania, niż PHP, gdzie w ostateczności możesz się wspomóc funkcjami, obiektówką itd. Przy najprostszych szablonach to daje radę, jak chcesz wejść nieco bardziej w modularyzację, ponowne wykorzystanie kodu czy praktyczne rzeczy w stylu wyświetlania formularzy, otrzymasz gigantyczną sieczkę, na dodatek często mało wydajną. Polecam tę lekturę: http://www.zyxist.com/pokaz.php/uzyteczne_systemy_szablonow - nawiasem mówiąc jest tam podany przykład, jak wygląda w widokach Kohany fragment szablonu odpowiedzialnego za formularze...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.