Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bezbolesna zmiana domeny
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
patryczakowy
Witam problem mam następujący jak bezboleśnie zmienić domenę swojej strony chodzi o to że mam stronę na domenie boo.pl i chciałbym zmienić serwer a co za tym idzie też domenę już jestem bardziej przezorny i mam wykupioną .pl tylko jak to zrobić by strona nie straciła pozycji w wyszukiwarkach narazie mam pomysł aby tylko część nowej strony podpiąć pod nową domenę a reszte zostawić na starej tak aby robot przełaził z jednej na drógą i jak nowa domena zdąbędzie już jakieś pozycje to przeżucić wszystko na drugą z tego co mi wiadomo to google nielubi jak się ma dwie domeny podpięte pod jedną stronę

Z góry wielkie dzięki za wszystkie rady
none
Witam
Poszukaj w google "301 Moved Permanently"
patryczakowy
Wielkie dzięki już mam jakiś punkt zahaczenia wyczytałem " przyniesie to korzyści dla np. nowej domeny podczas pozycjonowania (przeniesienie mocy strony - Redirect 301)." , ale co mam zrobić ze starą domeną usunąć z google questionmark.gif? Nową dodać do google ?
No i jak długo muszę utrzymywać takie przekierowanie żeby całkowicie przejść na nową domenę chodzi mi o to że w takim przypadku cały czas murze korzystać z hostingu boo.pl żeby tylko było przekierowanie
oscar17
301 powinna sprawić że Google wyrzuci aktualne adresy i zamiast nich zaindeksuje nowe.
patryczakowy
A więc musie zwrócić się o dalsze rady sprawa jest "cienka" gdyż osiagnełem zadowalające mnie pozycje w google i nie chciał bym nic skopać w obecnej chwili mam dwie domeny strą z boo.pl i nowa.pl podpiętą pod jeden folder i teraz co wykombinować cze stara.boo.pl przepiąć pod inny folder i tam wpisać
  1. <?php
  2. header('HTTP/1.1 301 Moved Permanently');
  3.         header('Location: <a href=\"http://www.nowa.pl');&#092;" target=\"_blank\">http://www.nowa.pl');</a>
  4.  exit;
  5. ?>

ale wtedy pozostaje chyba problem za indeksowanych stron typu stara.boo.pl/katalog/plik.pkp bo przez takie użytkownik też może wchodzić dopisanie przekierowania do każdego pliku w istniejącym folderze chyba też odpada ponieważ będze z niego korzystać nowa.pl no i kolega napisał:
Cytat(oscar17 @ 9.01.2009, 14:19:39 ) *
301 powinna sprawić że Google wyrzuci aktualne adresy i zamiast nich za indeksuje nowe.

Wolał bym żeby nie indeksowała od nowa tylko w miejsce starych wpisała nowe i tak jak stare znajdowały się na pierwszych pozycje tak bym chciał aby nowe tęz tam były. I pozostają takie szczegóły typu czy zgłaszać nowa.pl znów do wyszukiwarek i co się stanie np z Google dla webmasterów? Proszę o wyrozumiałość ale naprawdę wole rozważyć i przemyśleć wszystkie możliwości zanim zacznę działać.
erix
Cytat
Wolał bym żeby nie indeksowała od nowa tylko w miejsce starych wpisała nowe i tak jak stare znajdowały się na pierwszych pozycje tak bym chciał aby nowe tęz tam były.

Z tego, co pamiętam, to właśnie tak jest. W dokumentacji Google zresztą jest takie zalecenie, aby przy zmianie domeny przekierowywać przez 301.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.