Znam:
- CSS - Bardzo dobrze, znam również obejścia na IE
- xHTML - Bardzo dobrze, nie używam zdeprecjonowanych znaczników, wszystko jest zgodne ze standardami oraz przyjazne dla wyszukiwarek.
- JS - Stopień podstawowy, aczkolwiek wykonałem już swój własny "lightbox", od podstaw. DEMO przedstawię wkrótce.
- Znam też inne języki, ale do cięcia layoutów się nie przydają (np. PHP czy VB)
Co jest dla mnie ważne?
- Przy tworzeniu (lub cięciu) jakiejkolwiek strony ważnych jest dla mnie kilka rzeczy:
- Dostępność - staram się, aby każda wykonana przeze mnie strona wyświetlała się poprawnie w każdej przeglądarce, szczególnie w IE, Firefox, Opera. Z IE są zwykle problemy, ale potrafię je obejść.
Do każdego obrazka dodaję tekst alternatywny (alt), jest on potrzebny w 2 przypadkach:
- Jeśli obrazek się nie wyświetli to wyświetli się jego opis;
- Jeśli na stronę wejdzie osoba niewidoma (korzystająca z przeglądarki głosowej) lub osoba korzystająca z przeglądarki tekstowej nie zobaczy ona obrazka, ale będzie mogła się dowiedzieć (dzięki opisowi) co się na nim znajduje;
Ważne dla mnie jest również to, aby strona działała z włączonym JS w przeglądarce, jak i bez niego. Wszystkie podświetlenia linków w menu czy "dymki" wykonuję w CSS. JS służy tylko po to, by efektowniej to wyglądało, ale nie jest potrzebny. - Przejrzystość (kodu) - Zawsze oddzielam skrypty oraz style od treści. Skrypty i CSS umieszczam w oddzielnych plikach.
- Standardy - Kod (zarówno HTML jak i CSS) jest zgodny ze standardami W3C, na życzenie umieszczam w wybranym miejscu ikonki wraz z linkami do walidacji
Portfolio: firex.art.pl
Oferty proszę kierować na PW lub GG: 1051365 lub e-mail firexcorp (małpka) gmail (kropeczka) com lub w tym temacie.