Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ocena portfolio
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
WuWu
Będę wdzięczny za ocene portfolio www.wuwu.com.pl
Prośba jest również o ocenę strony --zmoderowano--
Strona dostępna jest takze pod adresem --zmoderowano--
Gdyby ktoś chciał się podzielić jakimś ciekawym linkiem, który tam powinien się znaleźć - śmiało
Moli
No ok, ale powiedz mi, co tu oceniać ? Pierwszy lay (o ile mozna to tak nazwać) wygląda jak skopiowany i przerobiony darmowy szablon. A drugit o już nie lay i nie ma co oceniać.
Cysiaczek
Doigrałeś się moderki - kolejna próba spamu=ban
SHiP
Jakoś nie bardzo trafia do mnie ten design. Przypomina mi amerykańskie produkcje 1998-2003. Tak jakos ubogo. Kod tez słaby. Nie validuje sie. 2x deklarujesz kodowanie, nazwy klas css są jakies z kosmosu. Nie podoba mi się.
.radex
Słabo. Zarówno graficznie jak i pod względem kodu, choć tragedii nie ma.
WuWu
Dziękuję za opinie.

Co do błędów to fakt już poprawiłem, kodowanie , parę odstępów i alty wink.gif. Już się waliduje.
O grafice dodam, że nie jest skopiowana i przerobiona.

Jednak nie rozumiem, czemu napisaliście że słabo pod względem kodu?
Nazwy klas informują co jest w czym.

Czy moglibyście dać garść rad ? No i czy patrzyliście w style ?

Pyro proszę nie bierz udziału w rozmowie jak nie masz nic do powiedzenia.
klocu
Dołożę Swoje kilka słów, ale najpierw uwaga: poddając projekt pod ocenę musisz liczyć się z różnymi komentarzami bardziej i mniej treściwymi. Domaganie się aby jeden z użytkowników nie zabierał głosu powinno być równoznaczne z tym, że wycofujesz projekt spod oceny. Każdy ma prawo do własnego zdania, a Ty nie powinieneś nim zarządzać. (o jak widzę ten post został wywalony, zatem wychodzi że mówię w pustkę, ale był tu taki w którym prosi się użytkownika >pyro< o niezabieranie głosu w sprawie powyższego projektu)

Ale wracamy do oceny:
- ten pasek niebieski na górze nie jest wykorzystany, ma być odcięciem od logo czy czym?
- niżej treść, ok fajnie. obok obrazek - tylko po co on ma czerwony border? i białe tło? niedopracowane,
- nasze projekty - może być, ale sucho. sam obrazek i adres www to za mało jak na chwalenie się wykonaniem jakiegoś projektu,
- za duży odstęp po zdjęciach,
- pod stronicowaniem jest odcięcie a pod nim pusta przestrzeń - w jakim celu to to?
- i znów nasz niebieski pasek, oba są różnej wysokości - lepiej zestandaryzować albo z nich zrezygnować,
- twierdzisz ze dokument jest typu xml? raczej xhtml (chyba że się nie znam),
- patrzę w kod i za cholerę nie mogę zrozumieć co jest gdzie. masz wcięcia to się ceni, ale takie rzeczy także robimy z wyczuciem. a tu bałagan jakiego dawno nie widziałem. co nie znaczy że kod ma być piękny - ma być czytelny i zrozumiały. zostaw to i usiądź za 2 miesiące do tego, jak się połapiesz co gdzie jest - gratuluje.

ogólnie, za kwadrat w kilku kolorkach, z kilkoma obrazkami i minimalną ilością treści wszelkiej nie można postawić super oceny. pracuj. nigdy nie mówię "odpuść Sobie". jeśli tylko to nam możesz pokazać - dla mnie mało.

Po wstępnej analizie kodu wnioskuje, że nie wiesz po co używa się znacznika "alt". Nie no wiesz wklepanie na silę alt='wuwu' to bezsens, zrobiony celem uzyskania walidacji. A teraz robimy kuku, odpalamy linksa i co? Cholera same 'wuwu' na stronie? A co to jest za strona, co ona promuje? Łapiesz żart?
WuWu
Klocu, strona była robiona jakiś czas temu i widocznie nadszedł czas na modernizację.
Dziękuję Ci za merytoryczną odpowiedź.
Co do kodu używam Dream. i tam jakoś to wygląda.

Co do sprawy >pyry> nie podszedł do tematu poważnie, więc poprosiłem go o nie zabieranie głosu jeśli zamierza śmiać się - i tyle.
l0ud
Wizualnie:
(-) Layout jest bardzo prosty. Zbyt prosty. Wygląda na nieskończony - podobnie wyglądają dobrze napisane projekty po wyłączeniu obrazków. Chociażby kilka grafik na tło poszczególnych elementów uatrakcyjniłoby stronę.
(-) Wszystko jest imho zbyt duże w stosunku do bardzo małego loga.
(-) Za dużo wolnych przestrzeni
(-) W paginacji nie wiem, na której stronie się znajduję. Dużo lepszym pomysłem byłoby oznaczanie aktualnej strony zamiast stron odwiedzonych.

Technicznie
(-) Divitis! Classitis. Style in-line. Puste divy i złe wcięcia. Nic nie znaczące nazwy klas. Kod wygląda, jakby wyszedł spod edytora WYSIWYG, prezentuje zdecydowanie zbyt niski poziom jak na portfolio osób zajmujących się stronami...
(-) Kilka błędów, poczytaj: http://kwality.polip.com/kwality.cgi?url=h...w3c=0&rel=1
mdnm
Ubogo graficznie, kolejne podstrony w OUR RECENT PROJECTS powinny być ładowane bez refreshowania www czyli np. przez AJAX.

Formularz kontaktowy by się przydało zrobić smile.gif

W backgroundzie może jakiś lekki pattern smile.gif

1. <div class="a61">

1. <div class="a71">

wtf?
cycofiasz
Zbyt pusty ten "Twój" layout.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.