Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Pobieranie danych z formularzy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
flea
Mam pewien problem przy pobieraniu danych z formularzy. Przejdę od razu do rzeczy.
Mam stronę index.php:
Kod
<FORM ACTION="2.php" METHOD="POST">
imie: <INPUT TYPE="text" NAME="imie">
<INPUT TYPE="submit" VALUE="zatwierdź">
</FORM>

i stronę 2.php, która pobiera dane wpisane w formularzu w index.php
Kod
<?php
echo $_POST['imie'];
?>

Teraz mam problem. Chcę zrobić stronę pomiędzy index.php, a 2.php. Mam na myśli to, że jak wpiszemy dane w formularzu w index i klikniemy w zatwierdź to otworzy nam się strona z linkiem i dopiero wtedy kiedy klikniemy na link to przeniesie nas do strony w której dane pobraliśmy z formularza, w moim wypadku jest to 2.php. Trochę nie umiem tego przekazać dokładnie, ale mam nadzieję, że jakoś mnie zrozumiecie. Bardzo proszę o pomoc bo jestem nowiciuszem w tych sprawach.
redelek
Cytat(flea @ 14.07.2008, 14:54:59 ) *
Mam pewien problem przy pobieraniu danych z formularzy. Przejdę od razu do rzeczy.
Mam stronę index.php:
Kod
<FORM ACTION="2.php" METHOD="POST">
imie: <INPUT TYPE="text" NAME="imie">
<INPUT TYPE="submit" VALUE="zatwierdź">
</FORM>

i stronę 2.php, która pobiera dane wpisane w formularzu w index.php
Kod
<?php
echo $_POST['imie'];
?>

Teraz mam problem. Chcę zrobić stronę pomiędzy index.php, a 2.php. Mam na myśli to, że jak wpiszemy dane w formularzu w index i klikniemy w zatwierdź to otworzy nam się strona z linkiem i dopiero wtedy kiedy klikniemy na link to przeniesie nas do strony w której dane pobraliśmy z formularza, w moim wypadku jest to 2.php. Trochę nie umiem tego przekazać dokładnie, ale mam nadzieję, że jakoś mnie zrozumiecie. Bardzo proszę o pomoc bo jestem nowiciuszem w tych sprawach.

No dobra a opisz dlaczego i czemu to ma służyć. Jak na mój gust to sobie nakręcisz i potem sam nie będziesz wiedział gdzie Ci się dane gubią.
Jeśli chodzi Ci o bezpieczeństwo to na pewno czymś takim nie oszukasz sprytnych robocików one to znają smile.gif.

Pozdrawiam
Redelek
Puzi
Na tej stronie pomiędzy tymi dwoma możesz zrobić kolejny formularz tylko że z ukrytymi danymi... Chodzi mi o takie coś:<input type="hidden" name="nazwa" value="wartość">... Nazwy dajesz takie same jak w cześniej a w pole value wprowadzasz za pomocą zmiennej z danymi wprowadzonymi wcześniej
flea
@radelek ten skrypt byłby tylko do mojego użytku, taki zwykły generator tematów na fora dyskusyjne, chodzi o to, że na pierwszej stronie podaje różne dane, tytuły itp. itd. i potem zatwierdzam i otwiera mi się nowa strona z linkami, każdy link prowadzi do innego generatora tematów, bo powiedzmy że chcę, aby na każdym forum założony temat inaczej wyglądał, miał powiedzmy inną wielkość liter, kolor, itp., a sam nie chce bawić się w bbcode bo to trochę strata czasu. Trochę to teraz zagmatwałem tongue.gif nie wiem czy mnie rozumiesz biggrin.gif

@Puzi dzięki ale trochę nie rozumiem, jeżelibyś mógł napisać jak ma wyglądać ta strona pomiędzy index.php a 2.php, tzn. podać kod
Puzi
Ja myślałem o takim czymś:

Strona index.php
  1. <FORM ACTION="1.php" METHOD="POST">
  2. imie: <INPUT TYPE="text" NAME="imie">
  3. <INPUT TYPE="submit" VALUE="zatwierdź">
  4. </FORM>

Strona 1.php
  1. <?php
  2. $imie = $_POST['imie'];
  3.  
  4. echo $imie;
  5.  
  6. echo '<FORM ACTION="2.php" METHOD="POST"><input type="hidden" name="imie" value="wartość"><INPUT TYPE="submit" VALUE="zatwierdź dane"></FORM>';
  7. ?>

Strona 2.php
  1. <?php
  2. $imie = $_POST['imie'];
  3.  
  4. echo $imie;
  5. ?>

Ja to tak zrozumiałem... ale nie wiem czy dobrze...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.