Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Swiat Fantasy - projekt gry
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ShadowD
Witam,

próbuję strwożyć grę typu ogame, tutaj powiem "Tak wiem iż rzucam się z klawiaturą na słońce".
Wiele razy zabierałem się już do pracy jednak za każdym razem coś było nie tak, a dokładniej miałem pomysł stworzyłem układ katalogów ogólny projekt, stronę główną (wygląd, częściową mechanikę) i się nagle okazuje "O nie tak jest źle". Zawsze a próbowałem już z 10 razy coś było nie tak i chciał bym prosić o pomoc, poniżej wymienię założenia gry i moje pomysł. Chciał bym jeszcze powiedzieć, że nie chce czytać postów w stylu "NIE ZROBISZ TEGO WIĘC DAJ SOBIE SPOKÓJ..." tak istnieje możliwość, że nigdy mi się coś takiego nie uda jednak chcę spróbować... A poza tym podczas prac mam nadzieję dokształcać się w językach programowania takich jak PHP, XHTML, CSS, JS czy MYSQL bowiem w tych językach chcę ją napisać.

A więc przeję do konkretów:
- Kod ma być bezbłędny PHP - żadnych błędów i CSS, - wygląd identyczny pod każdą przeglądarką.
- Kod JS musi być mało inwazyjny a ponadto gra musi poprawnie działać nawet bez obsługi JS.

- Gra jak już pisałem wyglądać ma jak OGAME a raczej jak DoH czy gladiatus z masą zadań.
- Czasy magi smoków broni białej.

W planach:
- Wiele serverów np s0.domena.pl czy s1.domena.pl
- Strona główna domena.pl
- Wszystkie zmieniające się informacje będą zapisywane w pliku config.

Posiadam:
- Domenę www.swiat-fantasy.pl
- Server z php, mysql, cronem itd

Pomysł na układ katalogów:
|-Server
|-|-swiatfantasy
|-|-|-stronaglowna
|-|-|-s0
|-|-|-s1
|-|-|-s2
|-swiatfantasy
|-|-s0
|-|-s1
|-|-s2

W każdym podkatalogu www były by pliki/katalogi:
|-|-|-image
|-|-|-style
|-|-|-index.php
|-|-|-.htaccess

W każdym podkatalogu servera były by pliki/katalogi:
|-|-libs
|-|-logs
|-|-index.php

To chyba tyle co na tą chwilę moje pytania:
- Czy układ katalogów może być??
- Czy czy opłaca się pisać w XHTML?? (brak 100% zgodności w IE)
- Czy są chętni do pomocy?? ;p

Wyprzedzam wasze pytania, wiem, że mam nie za dużo ale to już zawsze coś.
Robie to również dla celów dokształcających.

Jeśli macie dal mnie jakieś pomysły/ propozycje piszcie...

PS. Na razie napisałem tyle jak będą osoby które wypowiedzą się będę dokładał nowe informację.
Do administracji jeśli napisałem nie tu gdzie trzeba proszę o przeniesienia...

Osoby które mi pomogły:
nithajasz
help_mee
ja bym to zrobił:
|-Server
|-s1
|-|-logowanie
|-|-gra
|-s2
|-|-logowanie
|-|-gra
itd.
ale to tylko sugestia...
XHTML... jeżeli nie ma potrzeby to nie

chcesz robić samemu silnik, czy się oprzeć na jakimś?
ShadowD
A więc próbuję napisać silnik gry sam, jednak będę się opierał na mechanice mojej prywatnej grze typu D&D.

Tak sądzę iż twoja struktura katalogów była by lepsza tylko, ahh zawsze jest jakiś haczyk chodzi oto iż w moim pomyśle pliki do których osoba odwiedzająca server ma dostęp są w katalogu www a reszta jest ukryta w katalogu domowym, więc w żaden sposób nie można ich odpalić inaczej niż include a u Ciebie trzeba było by je dodatkowo zabezpieczać co będzie dosyć trudne bynajmniej w moim odczuciu. Zobaczymy jeśli ktoś podsunie pomysł na łatwe zabezpieczenie wszystkich delikatnych plików to ok.

Ale dzięki za pomysł w końcu każdy się liczy... smile.gif
nithajasz
Cytat
Tak sądzę iż twoja struktura katalogów była by lepsza tylko, ahh zawsze jest jakiś haczyk chodzi oto iż w moim pomyśle pliki do których osoba odwiedzająca server ma dostęp są w katalogu www a reszta jest ukryta w katalogu domowym, więc w żaden sposób nie można ich odpalić inaczej niż include a u Ciebie trzeba było by je dodatkowo zabezpieczać co będzie dosyć trudne bynajmniej w moim odczuciu. Zobaczymy jeśli ktoś podsunie pomysł na łatwe zabezpieczenie wszystkich delikatnych plików to ok.

Hmm.. Ja nie widzę problemu. htaccess i dobrze ustawiony mod_rewrite i pliki bezpieczne.

Cytat
CSS, - wygląd identyczny pod każdą przeglądarką.

Bazują na samym CSS się to nie uda z super dokładnością.

Cytat
- Gra jak już pisałem wyglądać ma jak OGAME a raczej jak DoH czy gladiatus z masą zadań.
- Czasy magi smoków broni białej.

DoH smile.gif

Co do układu katalogów, to po co Ci katalogi na oddzielne serwery? Czy masz zamiar, każdy serwer opatrzeć nową grafiką? Innymi funkcjami? Moim zdaniem wystarczyłby jeden serwer i podział na bazy danych.

A układ katalogów bym zrobił taki:

|- APP
||- public_html
|||- images
|||- js
|||- css
||- lib
||- logs
||- conf
||- templates
||- cache

Sugestia: Nie porzucaj, zawsze możesz się czegoś nauczyć.
Sugestia 2: Nie pisz od zera, są frameworki, które aż się proszą by je wykorzystać. Tak czy siak musisz napisać coś co by przypominało framework by całość jakoś funkcjonowała. Po co wynajdować koło od nowa?
Sugestia 3: Jeśli to ma być gra napisz coś czego nie ma jeszcze bo moim zdaniem gier via WWW typu rycerze, smoki i inne krasnoludy jest już i tak dużo.
Sugestia 4: Poczytaj trochę o tym, ogólnie cały schemat budowy gry nie polega na napisaniu tego w PHP czy innym języku. Główny etap produkcyjny to ślęczenie z kartką papieru i ołówkiem i planowanie wszystkiego po kolei. Rozrysowywanie akcji, co użytkownik może co nie, na co zwrócić uwagę. Napisanie scenariusza gry, w końcu na jakiejś podstawie musisz to pisać. [czyt. scenariusz gry - wszystkie dostępne funkcje w grze jak rejestracja, logowanie, co wchodzi w skład formularzy po wylogowanie). To powinieneś mieć rozplanowane wtedy dopiero powinieneś brać się za przerzucanie tego do kodu. Inaczej projekt szybko upadnie.

Pozdrawiam
Psychus
ShadowD
Dziękuję Ci nithajasz, właśnie takich uwag szukam smile.gif...

Mechanika gry tz jak będzie rozgrywana walka już jest na kartkach.

Co do podziału na servery to chodzi o wydajność, tak wiem w tym momencie myślę, że ta gra odniesie sukces, no ale jestem perfekcjonistom lubię symetrię i jak wszystko jest perfekcyjnie dopracowane.

Co do wyglądu, stosując 100% poprawny kod XHTML i CSS można zdziałać cuda oczywiście stosując doctype np "PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN"", a poza tym dla biednego i ... IE można stosować inny styl a co do innych przeglądarek to raczej nie mają takich problemów. Najważniejsze, żeby grta ładnie wyglądała pod IE FF opera itd czyli najbardziej znane przeglądarki.

Co do frameworków, tak oczywiście można wykorzystać ale raczej jakieś małe segmenty, a poza tym kod taki nie będzie zawsze perfekcyjny może mu coś brakować lub może mieć np dla mnie bezużyteczne funkcje.

A co do planowania, ty przyznaje 100% rację przedmówcy. Trzeba wsiąść skoroszyt ołówek i pisać, pisać i jeszcze raz pisać tylko jedna osoba nie jest w stanie wszystkiego opisać przydała by się grupka osób która np po napisaniu/opisaniu analizowała by to i wprowadzała poprawki...

Czekam na kolejne wypowiedzi i jeszcze raz dziękuję za tą... smile.gif
Piniek
Zamykam, proszę o PW z poprawnym tytułem wątku - wtedy otworzę.

EDIT: Otwieram !

nithajasz
Cytat
Mechanika gry tz jak będzie rozgrywana walka już jest na kartkach.

Walka to jest tylko mała część tego co powinieneś mieć rozpisane.

1. Jak pisałem podstawa - rejestracja (np. czy ref linki, jakie dane wymagasz etc.), logowanie etc.
2. Komunikacja między graczami - czy mogą się komunikować ze sobą za pośrednictwem mechaniki? Jak to jak? Shoutbox? Chat? Prywatne Wiadomości? Gdzie, każdą z tych metod można rozpisać na bardzo bardzo małe kawałki...

itd.

http://museum.webcity.pl/webcity/artykuly.php/t/69

Poczytaj to...
ShadowD
Kolejny raz dziękuję przedmówcy...

Akurat jak już pisałem nie raz podchodziłem do tego projekty co oznacza, że nie mam wszystkiego napisanego a na pewno ułatwiło by mi to pracę.

Biorę się do pisania przez następny tydzień czy też dwa a nawet miesiąc spróbuje sobie wszystko rozpisać, co prawda przeczytałem kawałek tego artykułu ale wydaje się być BARDZO ciekawy więc powrócę do niego jutro... smile.gif

Mam jedno pytanie lepiej pisać na kartce czy w wersji cyfrowej, a może najpierw kartka a potem to przenieść na kompa??

Co do strony głównej tz wygląd funkcjonalność, rejestracja wszytko jest zaplanowane, a dalej to tylko takie ogólne wiadomości np kontakt na zasadzie PW, czy też Team Speak dla osób które posiadają mikrofon...

Czekam na odpowiedz...
nithajasz
Ja preferuje kartkę bo nigdy nie wiem czy akurat ciekawe rozwiązanie nie najdzie mnie w momencie gdy nie mam kompa pod ręką a lubie sobie to od razu zanotować, rozpisać czy coś.. smile.gif zreszta np. algorytm szybciej narysujesz na kartce i sprawdzisz czy ma to szanse działać jak chcesz smile.gif
marcio
WItam pozwole sie przylaczyc do dyskusji co do komunikacji mysle ze PW/Shout i forum wystarcza a np img do gry masz to tez musisz napisac wiesz czy ma to byc na planszy czy tak jak ogame wszystko pisemnie ogolnie dasz rade to sam napisac biggrin.gif

P.S a wyslalbys mi na PW ta stronke gry D&D??
nithajasz
Cytat
P.S a wyslalbys mi na PW ta stronke gry D&D??

Myślę, że chodziło mu raczej o podręcznik do czegoś w rodzaju D&D, ale tak czy siak też chętnie bym zerknął na to...
ShadowD
@marcio - Ahhh, my z kolegami mamy grę typu D&D po prostu napisaną od podstaw, jej silnik nie jest jakiś ogromny a kwestia czarów nie była skończona więc szczerze nie ma na co patrzyć, a po zatym gry nie ma w internecie tylko na kartkach... smile.gif

Jeśli chcesz sobie pograć w RPG to spróbuj Larpa - rpg ale sam jesteś swoją postacią inaczej rpg w terenie. Link >>http://pl.wikipedia.org/wiki/Live_action_role-playing<<.

Jeśli nie interesuje Cię to polecam D&D czy Warhammera są to dwie inne gry któraś powinna przypaść ci do gustu. Podręcznik można skołować z internety ale to już zostawiam wam... smile.gif

Czekam na dalsze propozycje i pomysły.
mike
Każdego swojego posta kończysz: "Czekam na dalsze propozycje i pomysły." czego oczekujesz?
Piszesz, że masz sporo rozpisane i przemyślane a w rzeczywistości nic [sic!] nie masz. Masz natomiast nadzieję, że ludzie wymyślą Ci wszystko.

Zrobiłeś sobie z tego forum bloga, wstawiłeś w stopkę i dajesz linka. To jest łamanie Regulaminu, cały ten wątek jest o niczym. Nie zadajesz tutaj żadnych pytań, nie rozwiązujesz żadnych problemów tylko uskuteczniasz gadanie o pierdołach.
Jeśli chcesz mieć forum to załóż sobie forum projektu i zrzesz ludzi.

forum.php.pl to nie blogspot czy jogger.
ShadowD
Co do linku w sygnaturze to pytałem się już jakiejś osoby na stanowisku "Czy to nie jest łamanie regulaminu" o dziwo powiedziała, że mała reklama może być!

Powrócę chwilowo do słów "a w rzeczywistości nic" mam, na jakiej postawie tak mówisz??...

Co do "uskuteczniasz gadanie o pierdołach", jak widać od kolegi dostałem kilka pomysłów i jestem mu za to wdzięczny.

Z koro tak na to patrzycie, a w zasadzie Administracja tak na to patrzy to proszę o zamknięcie tematu...

Dziękuję za uzyskaną pomoc...
mike
Cytat(ShadowD @ 8.06.2008, 11:24:52 ) *
Co do linku w sygnaturze to pytałem się już jakiejś osoby na stanowisku "Czy to nie jest łamanie regulaminu" o dziwo powiedziała, że mała reklama może być!
Pewnie że może być. Nie o to chodziło.

Powrócę chwilowo do słów "a w rzeczywistości nic" mam, na jakiej postawie tak mówisz??...
Na podstawie tego co przeczytałem. Porywasz się na bardzo duży projekt a masz ... strukturę folderów. Wybacz, ale w kontekście tego co Ci jeszcze zostało to jest nic. Nie mów też że masz jakieś pomysły, przemyślenia, etc. bo wątek jasno pokazuje, że Ty tych pomysłów dopiero szukasz.

Co do "uskuteczniasz gadanie o pierdołach", jak widać od kolegi dostałem kilka pomysłów i jestem mu za to wdzięczny.
To po co jest t wątek? Żebyś miał prywatne forum do pomocy i swój własny hydepark? Załóż sobie forum projektu albo bloga.

Z koro tak na to patrzycie, a w zasadzie Administracja tak na to patrzy to proszę o zamknięcie tematu...
Nie jestem już w administracji forum, zrezygnowałem z wszystkich funkcji. To moja prywatna opinia a czy ktoś z moderatorów ją popiera to inna historia.
ShadowD
Ahhh, pisałem w pierwszym poście, że wiem o wielkości tego projektu i to co mam to niewielka jego część i również napisałem, że rozpiszę się jeśli będzie zainteresowanie, ale jeśli uważasz ten temat za powiedzmy "nielegalny" to pewnie masz rację. I nie bd go kontynuował na tym forum, z kolej i tym, że urządzam sobie tu małe pod forum to możesz mieć rację. Jeśli założę sobie swoje forum i dam linki z kilku znanych for ro i tak mniejsza ilość osób przeczyta i wypowie się niż tu.

Pytanie kieruję do zarządu:
Czy mogę nadal pisać w sposób jak powyżej??
itsme
odpowiedz od moderatora NIE
i zamykam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.