Witam,
próbuję strwożyć grę typu ogame, tutaj powiem "Tak wiem iż rzucam się z klawiaturą na słońce".
Wiele razy zabierałem się już do pracy jednak za każdym razem coś było nie tak, a dokładniej miałem pomysł stworzyłem układ katalogów ogólny projekt, stronę główną (wygląd, częściową mechanikę) i się nagle okazuje "O nie tak jest źle". Zawsze a próbowałem już z 10 razy coś było nie tak i chciał bym prosić o pomoc, poniżej wymienię założenia gry i moje pomysł. Chciał bym jeszcze powiedzieć, że nie chce czytać postów w stylu "NIE ZROBISZ TEGO WIĘC DAJ SOBIE SPOKÓJ..." tak istnieje możliwość, że nigdy mi się coś takiego nie uda jednak chcę spróbować... A poza tym podczas prac mam nadzieję dokształcać się w językach programowania takich jak PHP, XHTML, CSS, JS czy MYSQL bowiem w tych językach chcę ją napisać.
A więc przeję do konkretów:
- Kod ma być bezbłędny PHP - żadnych błędów i CSS, - wygląd identyczny pod każdą przeglądarką.
- Kod JS musi być mało inwazyjny a ponadto gra musi poprawnie działać nawet bez obsługi JS.
- Gra jak już pisałem wyglądać ma jak OGAME a raczej jak DoH czy gladiatus z masą zadań.
- Czasy magi smoków broni białej.
W planach:
- Wiele serverów np s0.domena.pl czy s1.domena.pl
- Strona główna domena.pl
- Wszystkie zmieniające się informacje będą zapisywane w pliku config.
Posiadam:
- Domenę www.swiat-fantasy.pl
- Server z php, mysql, cronem itd
Pomysł na układ katalogów:
|-Server
|-|-swiatfantasy
|-|-|-stronaglowna
|-|-|-s0
|-|-|-s1
|-|-|-s2
|-swiatfantasy
|-|-s0
|-|-s1
|-|-s2
W każdym podkatalogu www były by pliki/katalogi:
|-|-|-image
|-|-|-style
|-|-|-index.php
|-|-|-.htaccess
W każdym podkatalogu servera były by pliki/katalogi:
|-|-libs
|-|-logs
|-|-index.php
To chyba tyle co na tą chwilę moje pytania:
- Czy układ katalogów może być??
- Czy czy opłaca się pisać w XHTML?? (brak 100% zgodności w IE)
- Czy są chętni do pomocy?? ;p
Wyprzedzam wasze pytania, wiem, że mam nie za dużo ale to już zawsze coś.
Robie to również dla celów dokształcających.
Jeśli macie dal mnie jakieś pomysły/ propozycje piszcie...
PS. Na razie napisałem tyle jak będą osoby które wypowiedzą się będę dokładał nowe informację.
Do administracji jeśli napisałem nie tu gdzie trzeba proszę o przeniesienia...
Osoby które mi pomogły:
nithajasz