Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Skracanie linków
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Maq2007
Witam,

jako że ostatnio mam trochę więcej czasu chciałbym wkońcu zająć się bardziej moim projektem serwisu oferującego skracanie linków Skroc.pl który już niedługo będzie świętował swoje 2-latka w sieci.

Tak więc proszę o wszelkie uwagi odnośnie zarówno samego skryptu jak i designu strony.

Taki mały skrót możliwości serwisu:
- opcja maskowanie skrótu
- głęboki aliasing
- statystyka odwiedzin (zlicza wszystkie odwiedziny oraz te z aktualnego tygodnia)
- administracja skrótem pod specjalnym adresem
- dostajemy kody html/bbcode do wklejenia na strone/forum (rozróżnia obrazki)
- jedna z 3 domen do wyboru (skroc.pl , latwy.pl oraz urwij.pl)
- wykrzyknik przed nazwą skrótu sprawdza adres docelowy
- skróty działają także w ramach subdomeny (np. nazwa.skroc.pl)
- skryptozakładka
- skracający gadżet do własnej strony iGoogle
- usuwane są jedynie skróty nieaktywne dłużej niż 210 dni.
- wysoki uptime zapewnia firma IQ.pl na której serwerze serwis jest hostowany

Planuję w niedalekiej przyszłości dodać wkońcu możliwość rejestracji oraz logowania do serwisu, a także przygotować możliwość skracania linków przy pomocy skryptozakładki popup.

Korzystając z okazji chciałbym zaznaczyć że nie mam związku z innym serwisem skracania linków który posiada bardzo zbliżoną nazwę do Skroc.pl (w odróżnieniu od mojego tamten zawiera polskie ogonki w domenie). Piszę o tym szczególnie dlatego że wygląda na to że serwis tamten jednak zakończył swoją dzialalność jakoś po pół roku swojego istnienia, ponieważ aktualnie jego domeny wskazują na jeden z popularnych serwisów serwujących mnóstwo reklam.

Za wszelkie opinie bardzo dziękuję.
.radex
Wygląd słaby, skryptu nie szczególnie chce mi się oceniać, ale najważniejsze, że chociaż jest valid (przy strict). Ogólnie nie czepiam się za bardzo walidacji, ale ostatnio prawie wszystko z działu "Oceny" się nie waliduje, więc trzeba być trochę upierdliwym winksmiley.jpg

Generalnie jest OK winksmiley.jpg 8/10 - ze względu na wygląd
lord_t
Design: gdy najeżdżam na niektóre linki na dole strony pokazuje mi się scroll a stopka dostaje cień(?). Cień pół biedy (może tak ma byc:>?), ale ten scroll to mnie denerwuje;>
Maq2007
@lord_t - nie wiem co dokładnie masz na myśli pisząc "cień", ale podejrzewam że ci chodzi o ten dolny wyśrodkowany ciemno szary pasek na którym pojawia się opis danej funkcji. Jeśli tak to powiem ci że tak ma byc, no chyba że to się jakoś dziwne "rozwala". Co do paska przewijania to niestety nie mam zbytnio pojęcia jak zaradzi na to, bo problem ten jest mi znany.

@radex_p - zawsze swoje strony staram się pisac tak aby były zgodne ze specyfikacją oraz wyświetlały się poprawnie w popularnych przeglądarkach (testuję na Firefox, Opera, IE, Safari i pod Konqueror). Miało by początkowo XHTML 1.1 ale niestety IE 6 nie trawi w pełni zgodnej ze specyfikacją strony w tym formacie.
Co do designu to postaram się zaangażowac kogoś do wykonania czegoś lepszego...

Jeśli można to prosiłbym jeszcze o ocene atrakcyjności moich domen: Skroc.pl Latwy.pl oraz Urwij.pl , oczywiście w odniesieniu do serwisu skracania linków.
.radex
Na pewno "latwy.pl", czy to drugie jest mniej atrakcyjne niż "skroc.pl", ale przy dobrym pozycjonowaniu może być - takie 5-literowe, proste do zapamiętania.

A co do samego DTD, nie przeszkadza mi zupełnie. Najważniejsze, żeby się walidowało i żeby było strict. Osobiście jakoś stoję przy HTML 4.01 tongue.gif Trzeba rozpocząć migrację, ale to będzie wymagać zmian w kilkuset plikach (różnych moich projektów).
l0ud
Niestety, zarówno pod firefoxem 2 jak i 3 pasek podpowiedzi (ten czarny) pojawia się w złym miejscu i w zły sposób. Po prostu rozwala się tak, że nie idzie przeczytać tekstu (no i powstaje poziomy pasek).
Maq2007
A można jakiegoś screena? Bo u mnie działa bez problemu, zresztą widziałem swoją stronę na kilku komputerach przy użyciu róznych wersji firefoxa i tam też żadnych odchyleń od normy nie było.
l0ud
Proszę bardzo winksmiley.jpg
http://www.vpx.pl/up/20080516/2425000fa1a7...18f82183072.jpg
na FF2 jest to samo
simple programmer
A mi działa dobrze tongue.gif
lord_t
U mnie trochę inaczej jest niż u ~l0uda;) Btw: na "sprawdź skrót" tekst "W tym miejscu możesz s...." wyjechał mi dalej niż np. ten tekst u góry.

Nie widać kursora na obrazku, ale miałem go wtedy nad "domena".
Maq2007
Widzę że te problemy pojawiają się raczej w przypadku gdy ktoś ma włączone rozszerzenie typu AdBlock, ponieważ np. te napisy "Pokaż przykład" czy "Abuse"powinny być pod topem wyśrodkowane, a nie bezpośrednio pod formularzem. Bo bezpośrednio pod formularzem normalnie pojawia się pojedyńcza tekstowa reklama adsense i pewnie z powodu jej braków wszystko się przesuwa...
.radex
Możliwe, choć u mnie nie ma żadnych reklam (są blokowane, ale nie za pomocą AdBlock), a działa poprawnie.
l0ud
Maq2007, masz rację: po wyłączeniu adblocka jest już poprawnie. Moja rada: ściągnij to rozszerzenie i popraw stronę żeby działała wraz z nim. Ujawniła się tutaj spora wada strony: zbyt dużo elementów jest zależnych od siebie, i przy usunięciu jednego cały układ się rozlatuje. I to nie tylko przy wskazywaniu na link. Prawdopodobnie trzeba tylko dopisać gdzieniegdzie clear:both winksmiley.jpg
Maq2007
Pare minut temu wprowadziłem trochę poprawek w kodzie, mam nadzieje że już nie będzie strona się sypała w przypadku usunięcia reklam adsense.

Jeszcze raz Wielkie Dzięki.
l0ud
Dobra robota, już wszystko ok smile.gif

Ale popraw jeszcze styl: nie ma czegoś takiego jak float:center; smile.gif
http://jigsaw.w3.org/css-validator/validat...A%2F%2Fskroc.pl
Maq2007
Już, dzięki ;]
Babcia@Stefa
Widzę DJ Buhh jest popularny tongue.gif

Cytat
10
skroc.pl/djbuhh
http://pl.youtube.com/watch?v=Qeen-gfGUWg
2008-05-19 07:34:38
1

@topic
Strona ładna graficznie, pomysł dobry :]
Ocena: 9/10 - nic nie jest idealne

Dziękuję, Babcia@Stefa
Maq2007
Odświeżam temat, aby poznać aktualne opinie na temat serwisu Skroc.pl.

Przez ponad rok trochę się zmieniło, w skrócie:
- dodana rejestracja i panel użytkownika
- nowa domena ulinks.net
- możliwość włączenia auto podglądu skrótów
- podgląd skrótów dostępny także jest przez wprowadzenie ! na końcu skrótu (nie tylko między domeną, a skrótem jak kiedyś)
- możliwość ustawienia hasła
- ustawianie terminu automatycznego wygaśnięcia skrótu
- można ustawić własny tytuł strony przy włączonej opcji maskowania
- jakieś drobne poprawki

Więcej grzechów nie pamiętam ;]

Plany?
- API
- skryptozakładka PopUp
- inne wersje językowe serwisu (promowanie serwisu za granicą pod nazwą uLinks.net (jako /microLinks)
- kalendarz przy ustawianiu daty wygaśnięcia

Jakieś uwagi, może propozycje? Z góry wielkie dzięki.

Ogólnie prośba o uwagi wiąże się z chęcią wyprowadzenia serwisu z wersji Beta na Finalną, chcę poprawić ewentualne błędy (których może nie dostrzegam) przed usunięciem napisu Beta ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.