Aj, strife, kto ci naopowiadał takich "historii" na temat tego telefonu?
D900i to bardzo dobry telefon, w którym na pewno MOŻNA ustawić jako dzwonem MP3. Wiem to, bo od około pól roku go używam, i jestem bardzo zadowolony.
Przede wszystkim nie jest za gruby ani za duży - ładnie mieści się nawet w kieszonce koszuli, i go nie widać. Wysuwana klawiatura to też świetny bajer, tym bardziej, że jest bardzo solidnie wykonana. Sam telefon również jest "solidny" - przeżył już parę wypadków, a nie widać na nim nawet rysy.
Działa płynnie i stabilnie - z tego co pamiętam, nie powiesił mi się ani razu.
Bardzo zadowolony jestem również z wytrzymałości baterii - mimo że rozmawiam średnio 1 - 2 godziny dziennie (taka praca :/) to nie muszę go ładować częściej niż co 5 dni.
Niezły aparat - choć osobiście nie lubię zabawy w robienie zdjęć komórką (do tego są "aparaty"

) to już nie raz zdarzyło mi się z niego korzystać, gdy akurat mój Fuji nie był pod ręką.
Z wad - mimo posiadania kart pamięci, bardzo niewygodnie korzysta się z tego telefonu jako MP3 - w niewygodny sposób trzeba przenosić każdy kawałek do ręcznie tworzonych playlist, co użytkownika lubiącego wygodę (i najchętniej używającego iPoda

) wystarczyło by zniechęcić do używania tej funkcji.
Po przesiadce z Sony Ericsson przeszkadzało mi jeszcze to, że by np. wysłać sms'a musiałem wykonać z 4 czy 5 "kliknięć" więcej, niż w K700i, ale po kilku dniach przestało mi to już przeszkadzać.
Tak więc z czystym sumieniem polecam ten telefon.