Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Neostrada :| DSL i Apple Extreme
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
krzysiek4
Czesc!
Wybaczcie, ale moja wiedza na temat genialnej Neostrady jest bardo krucha, u mnie w Łodzi w domu korzystam z o wiele lepszego rozwiązania jakim jest Toya.

A wiec:
W mojej firmie pracujacej na makach dzisiaj padl internet, bo TPSA, pomylila sie i zamiast jakiemus klientowi, ktory jest dluzny firmie, odlaczyla internet nam. Rozni fachowcy przylazili i blebleble, nie o to chodzi.

Po prostu zadziwilo mnie sposob, w jaki to wszystko jest podlaczone. Moze ktos, kto ma z tym doczynienia na codzien, pozwolilby mi pozbyc sie watpliwosci.

Wszystkie maki maja internet dzieki Airport Extreme (router Apple), - siec na haslo itd. Przed Airport Extreme jest jakis badziewny rouer, do ktorego A.E. jest podlaczone przez Ethernet, a sam "badziewny router" jest jeszcze podlaczony do badziewniejszego routera lub czegos innego marki Siemens, co jest juz bezposrednio podlaczone kablem do gniazdka.

Ten kabel pomiedzy gniazdkiem a Siemensem podlaczony jest skretka z 4 pinami chyba RJ11, a z drugiego gniazdka Siemensa idzie RJ45 (8 pinow) do kolejnego routera, i nastepnym RJ45 do A.E. Czytajac specyfikacje A.E., port WAN tak samo obsluguje RJ45 jak RJ11, wiec czy rozwiazanie nie bedzie dzialac lepiej, gdy bezposrednio podepne A.E. do gniazdka TPSA? Oczywiscie proszac ich aby zmienili adres MAC na ten ethernetowy A.E.

Czy nie mam racji? Dzwoniac do tych specjalistow, zbyli mnie informacja, ze Siemens jest specjalnie zaprogramowany i musi on byc bezposrednio podlaczony, a dopiero do niego sobie moge podlaczyc co chce.

Czy wszystko nie bedzie dzialalo lepiej i bezposrednio przez jedno urzadzenie, gdy wprowadze do A.E. odpowiednie dane, adres zostanie zmieniony itd.?

Prosilbym o konstruktywne odpowiedzi.
Krzysiek
tiraeth
1) Czy ten "badziewniejszy router" Siemens jest połączony z "badziewnym routerem" poprzez USB? Jeśli tak to masz na pokładzie zwykły modem USB, bo tak też to powinno działać.

2) Podłączenie kabelka RJ-11 do portu WAN nic nie da. Router musi mieć wbudowany model ADSL, dodatkowo z Annex A (Neostrada).

3) Adres MAC moim zdaniem nie ma nic do rzeczy. Gniazdko TP to tylko "połączenie-mostek" pomiędzy modemem ADSL a dostawcą.

4) Airport Extreme to stacja bazowa wifi. Nie posiada routera dsl. Robi na wifi lan switch z opcją dysku sieciowego itd.

5) Możesz pozbyć się "badziewnego routera" i "badziewniejszego" podpinając telefoniczny kabelek RJ-11 pod router wyposażony w modem ADSL Annex A. Wtedy konfigurujesz ten router poprzez panel, ustawiając dane dostępowe TP a następnie podpinasz Airport Extreme na RJ-45.

Przykładowy schemat połączenia:

Oczywiście równie dobrze nie musiałoby być tam tego Airport Express, bo wiele routerów z modemem ADSL posiada WIFI, więc można wtedy bezpośrednio nadać sygnał dla pobliskich urządzeń.
krzysiek4
dzieki wielkie, wiedzialem ze znacie sie na rzeczy. Nie jestem usatysfakcjonowany z odpowiedzi, gdyz jest mi nieprzychylna, ale bardzo usatysfakcjonowany, ze uswiadomiles mi to wszystko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.