Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak obsługiwać vps/dedyk
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Tao
Witam,

Zamierzam znaleźć dla swojej stronki lepszy serwer. Na razie używam taniego hostingu xaa.pl, lecz to wkrótce będzie za mało i za wolno. Głównym pytaniem moim jest:
1) jak obsługiwać serwer wirtualny/ew. dedyk
Na standardowym hostingu np. xaa wystarczy z FTP połączyć wrzucić pliki do public_html bazę zrobić i hula wszystko a na wirtualnym/ded jak jest?
Czy macie może jakieś strony do polecenia - najlepiej dla zielonych ew. krótki instruktarz. (zamierzam kupić najtańszy wirtualny serwer i wykorzystać go w celach edukacyjnych)

Z góry dziękuje za wszelaką pomoc
Pozdrawiam
elektrrrus
Taki serwer jest sprzedawany jako czysty do którego dostaniesz tylko login i hasło do ssh. Serwer www, baze danych, ftp musisz sobie zainstalować i skonfigurować sam. Można też wykupić usługe konfiguracji w firmie w której kupujesz dedyka, przeważnie to troche kosztuje, możesz też zlecić komuś zewnętrznemu, podstawowa konfiguracja może kosztować 100-200zł.
Pomoc możesz znaleźć np. na www.howtoforge.com
Tao
a czy są do tego jakieś tutoriale (krok po kroku) co i jak? przeglądałem twój link lecz obawiam się ze to jest dla bardziej zaawansowanych użytkowników linuksa
m4rcin93
obsługiwanie dedyka jest prostsze niż myślisz ;] mogę ci podać kilka komend na start żebyś postawił sobie stronkę:
Kod
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

te dwie komendy aktualizują system.

Kod
sudo apt-get install htop

jest to coś na wzór Menadżeru Urządzen. przydaje się aby wyłaczyć dane zadanie.
wyłączasz to używając komendy
Kod
sudo apt-get install mc

mini Total Commander ;]
uruchamiasz komendą: mc

a teraz jeśli chcesz wgrać stronkę na serwer, robisz wszystko wg. tego poradnika:
TUTORIAL

w razie pytań pisz smile.gif
kreciko
Cytat(elektrrrus @ 13.02.2011, 10:59:51 ) *
Pomoc możesz znaleźć np. na www.howtoforge.com

Dokładnie. W zależności jakiego dedyka dostaniesz(z jakim systemem), to sobie szukasz. Np. dostajesz fedore do obsługi:
http://www.howtoforge.com/perfect-server-f..._64-ispconfig-2
W zależności co Ci jest jeszcze potrzebne musissz sobie wygooglać.

Cytat
przeglądałem twój link lecz obawiam się ze to jest dla bardziej zaawansowanych użytkowników linuksa

Jeżeli tak uważasz, to albo masz małą wiarę w siebie(czyt. nie poradzisz sobie w życiu), albo się po prostu nie nadajesz i powinieneś zlecić komuś obsługę serwera.
karolo_k
Jak ja zaczynałem się "bawić" z vpsami to na początek znalazłem to "http://www.kr-cpd.pl/oferta/serwery-vps/" oni kiedyś udostępniali serwer vps na 48h do testów.
No i tutaj mógłbyś popróbować jak to jest Lkingsmiley.png
Ja osobiście polecam debian 5 i wyzej.

Instalacja na FTP na debianie to wzasadzie 1 komenda
Instalacja apache i php5 to tez banał
Instalacja Mysql jest troche bardziej skomplikowana ale instalujesz tylko mysql-serwer dodajesz user ustlasz mu haslo i instalujesz do tego phpmyadmin (tez 1 komenda) no i masz chyba wszystko czego ci potrzeba oneeyedsmiley02.png

Jak coś to mogę pomoc na PW/GG w wolnym czasie.
Tao
zawsze miałem wrodzony lęk przed linuksami ale juz mam wirtulany serwer, trochę poczytałem z linków jakie mi daliście i jakoś sobie radze- wcale to takie trudne nie jest, wręcz proste jak sie te komendy ma smile.gif z góry dziękuje za pomoc smile.gif
IceManSpy
Tak sobie czytam i naszło mnie takie pytanie, czy aby postawić np taki domowy serwerek, to wystarczy takie najzwyklejsze Ubuntu, które można pobrać z neta?

Chciałbym sobie takiego czegoś spróbować na wirtualnej maszynie smile.gif Tylko nie wiem, czy jest sens instalować, jeśli to nie pójdzie.
kreciko
No i jeszcze przydałoby się łącze internetowe. Opcjonalnie stały adres IP i można zaczynać.
m4rcin93
na początku radzę zainstalować system na pendrive żeby nie uszkodzić sobie dysku jak bedziesz "bawić" się komendami biggrin.gif
jak bedziesz ftp instalować to lepiej użyć programu WinSCP. wpisujesz IP port 22, login i haslo od roota i jazda ;]
Damiankossek
Po co na Pendrive odrazu smile.gif ? Zainstaluj poprzez VMWare to będziesz z poziomu Windows mógł zarządzać systemem (dwa systemy odpalone naraz). Z tym że system w VMWare nie ma prawa nic popsuć, zepsuć itp.
Tao
jednak mam mały problem - zainstalowałem LAMP na debianie 5 ładnie działa nie ma co narzekać, lecz nie potrafię połączyć się z FTP
zainstalowałem proftpd - i na tym się skonczyło- długo googlowałem ale nic nie wynalazłem.

Potrzebuje porady jak zrobić konto ftp i połączyć się z nim (krok po kroku ew. jakiś konkretny link)
kreciko
Zainstalowałeś? A odpaliłeś? Odpala się tak samo jak apache'a albo mysql'a.
Tao
odpalic to umiem nie umiem stworzyć konta ftp (login pass) - nie wiem próbowałem useradd itd pewnie zle - nigdy tego nie robiłem ( sorki za banalne pytania ale nie znam się)
kreciko
Z tego co przeczytałem na stronie: http://newbie.linux.pl/?id=article&kat...a=4&show=17 serwer proftpd działa na podstawie loginów i haseł systemowych. Czyli wystarczy, że zalogujesz do ftp, używając loginu i hasła co do logowania ssh.

Ponadto, jeżeli jest uruchomiony serwer ssh, to on zapewnia połączenie sftp.

Tutaj jest opis, że używanie kont systemowych jest mało bezpieczne i opisane jak się inaczej postępuje: http://debian.linux.pl/threads/7095-konfiguracja-proftpd

Te dwie strony otrzymałem po wpisaniu w google: proftp konfiguracja
Hekko
Dla początkujących polecam howtoforge.com
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.