Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][CSS] Wypozycjonowanie diva na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kkuubbaa88
witam

potrzebuje ustawic diva po kliknieciu na sam top strony. Niestety obecna budowa mi to uniemozliwia, poniewaz div, ktory chce przeniesc na sam poczatek/gore jest w srodku strony np:

<div>
<div>
<div>
<div id="player_div">
</div>
</div>
</div>
</div>

kazdy div jest ustawiony w inny sposob i oddzialywuje na siebie pozycja i suma sumarow moj div"player_div" gdy chce wysrodkowac to mam go w lewym dolnym rogu. po kliknieciu staram sie wyniesc diva jak najwyzej za pomoca javascripta:

obj4.style.position = "absolute";

ale niestety ciagle gdzie jest na dole... czy mozna temu jakos poradzic ?
wookieb
A o właściwościach top, left kto bedzie pamietał?
kkuubbaa88
faktycznie smile.gif a da sie przy position:absolute wysrodkowac diva? aby sie trzymal srodka caly czas ?
wookieb
Da się. position fixed i poczytaj o sposobach "emulacji" position fixed na starszych ie.
kkuubbaa88
znalazlem funkcje do emulacji pozycji fixed na starszym ie. A jak to sie robic na FireFox ? chyba nie potrzeba do tego funkcji...? tylko css wystarczy ?
wookieb
Sprawdź. O ile dobrze pamietam to tak.
kkuubbaa88
dalem dla left:auto, ale z racji tego, ze ograniczaja mojego diva inne divy to wysrodkowanie jest tylko do 1/4 diva, a potrzebne jest na caly ekran...
wookieb
Sorry, jednak musisz wyliczyć współrzędne na których ma się znajdować.

(szerokosc_okna_przegladarkia - szerokosc_diva) / 2 = left;

Podobnie z top.
zegarek84
Cytat(kkuubbaa88 @ 5.10.2009, 12:49:41 ) *
znalazlem funkcje do emulacji pozycji fixed na starszym ie. A jak to sie robic na FireFox ? chyba nie potrzeba do tego funkcji...? tylko css wystarczy ?

na IE6 jest możliwość emulacji position:fixed nawet przy pomocy samego CSS'a ;p - podałeś tylko "drzewo" struktury ala xml - jak można coś więcej o tym przypadku powiedzieć skoro nie wiadomo jak dokładnie pozycjonujesz pozostałe elementy??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.