Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php c++ java
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
kalafoon
witam,

jakie są najważniejsze różnice między językami PHP, C++, JAVA. Wiem, że dwa ostatnie to języki programowania a PHP to język skryptowy. Wiem również, że różnią się zastosowaniem. Chodzi mi głównie o pozostałe różnice (nie podobieństwa). Potrzebuję tego na uczelnie a w sieci nie potrafię znaleźć żadnyc
 artykułów na ten temat.

pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi
mike
Cytat(kalafoon @ 9.03.2008, 23:59:53 ) *
Wiem, że dwa ostatnie to języki programowania a PHP to język skryptowy.
Hehe, nawet nie za bardzo wiesz co mówisz.

Wszystkie trzy języki to języki programowania.
Główną różnicą pomiędzy PHP a wymienionymi jest to że tamte są kompilowane (Java jest kompilowana do byte code'u) a PHP jest językiem interpretowanym.
Inną główną różnicą jest typowanie zmiennych. Java i C to języki silnie typujące zmienna, PHP - nie.
Do tego można dorzucić różnice we wsparciu programowania obiektowego, tzw. OOP

Oscylując około tych zagadnień będziesz miał różnice.
marcio
Java to jezyk zorientowo obiektowo czyli musisz pisac obiektowo natomiast C++ tak jak php mozesz pisac strukturalnie/obiektowo jednak C++ jest chyba bardziej rozbudowany od php w programowaniu obiektowym
Php slyzu do pisania stron etc jednak C++/Java programy uzytkowe konsolowe/okienkowe
PHp jest interpretowany C++ sie kompiluje do kodu wykonywalnego a java do kodu bajtowego tak jak powiedzial mike lecz sam nie wiem jaka jest roznica ogolnie to java w pewnym sensie jest interpretowana poprzez maszyne wirtualna

P.S java jest tez miedzy platformowa smile.gif
Jabol
Php też jest międzyplatformowe. Tylko C++ nie.
phpion
Cytat(marcio @ 10.03.2008, 02:22:25 ) *
Java to jezyk zorientowo obiektowo

Bzdura! Java to język obiektowy, natomiast PHP i C++ to języki zorientowane obiektowo. Różnica jest taka jak napisałeś ale pomyliłeś pojęcia.
kwiateusz
Cytat(Jabol @ 10.03.2008, 06:32:56 ) *

A z czem wnosisz ze c++ jest tylko na dana platforme? weźmy pod uwage np framework wxWidgets i dziala na wiekszosci platform.
pest
Cytat(Jabol @ 10.03.2008, 06:32:56 ) *

W gwoli uściślenia:
PHP może być interpretowane na różnych platformach i pisany na różnych platformach (edytor tekstu wystarczy).

Java może być wykonywana na różnych platformach gdzie jest zainstalowana Java Virtual Machine, kompilowana, kiedy jest zainstalowany przynajmniej Java Development Kit (lub J2EE), który też jest dostępny na różnych platformach.

C++ może być wykonywany na różnych platformach bez żadnych innych wspomagających programów, tylko podczas pisania i kompilacji ważne jest czy użyte biblioteki nie korzystają z funkcji dostępnych tylko na danej platformie (najczęściej tak jest).

To dość dobre porównanie do pokazania podstawowych różnic związanych z wieloplatformowością, bo można powiedzieć, że wszystkie trzy są wieloplatformowe winksmiley.jpg
Jabol
Dokładniej: C++ wymaga rekompilacji na każdym hoście (tzn. nie na każdym, bo może się zdażyć, że C++ skompilowany na i686-pc-linux-gnu pójdzie na x64_86-pc-linux-gnu, ale nie wnikajmy w szczegóły). Java nie wymaga rekompilacji, bo jej kod wykonuje JVM (który wymaga bycia skompilowanym a nawet po części napisanym oddzielnie na każdy host). PHP też nie wymaga rekompilacji dlatego, że nie jest to język kompilowany. To miałem na myśli przez wieloplatformowość. Oczywiście programy w C++ pisane z pewną ostrożnością można rekompilować na różnych hostach bez zmian w kodzie.

Co mi się jeszcze przypomina, C++ supportuje przeładowanie operatorów, a ani PHP ani Java tego nie mają.
kalafoon
super  guitar.gif wielkie dzieki za odpowiedzi...

pozdrawiam smile.gif
marcio
Cytat
Java to jezyk zorientowo obiektowo
Bzdura! Java to język obiektowy, natomiast PHP i C++ to języki zorientowane obiektowo. Różnica jest taka jak napisałeś ale pomyliłeś pojęcia.

Sorki mialem na mysli ze jest 100% obiektowa smile.gif zle sie wyslowilem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.