Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: centos problem z cronem
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Qbexus
Witam mam serwer na centos i wszystko śmiga ale nie mogę nigdzie znaleść info jak sobie poradzić z cronem.
Mam w /etc/ katalogi cron.d , cron.daily, cron.hourly, cron.monthly i cron.weekly.
I tak gdzie nie czytam to twierdą że w katalogu cron.d powinien być crontab a u mnie jest pusto jedynie co to jakies pliki są w cron.daily. Niestety jak wstawie skrypt do katalogu cron.hourly to ic się nie dzieje.
#!/bin/bash
nohup php /home/qbexus/qbatest/Loger/loger.php > ~/qbatest/bash/loger.txt &

I teraz jeszcze jak odpalam skrypt z konta qbexus jest ok jak z root-a to juz nie widzi sciezki do loger.txt a cron odpala to chyba z roota. Czy może mi to ktoś łopatologicznie objaśnić jak to jest w centos-e ? Czy może trzeba coś konfigurować alboco ?
Jarod
Poszukaj w /var/spool/cron
Qbexus
Szukałem pusty.
Jarod
Jest pusty bo jeszcze nie używałeś crona. Daj crontab -e i dodaj w otwartym pliku jakieś zadanie testowe i zapisz plik.
W katlogu /var/spool/cron pojawi się plik (jeśli robisz to z konta roota) to będzie miał nazwę "root" i ten plik edytuj.

Poczytaj sobie:
http://pl.docs.pld-linux.org/uslugi_cron.html

Jeśli chodzi o Twój drugi problem to co znaczy że nie widzi ścieżki do pliku looger.txt bo nie rozumiem Cię? Może spróbuj podać pełną ./home/qbatest/bash/loger.txt ?

pzdr
Qbexus
Ha widzisz problem polega na tym że generalnie już obczytałem co się dało i nigdzie nie doczytałem w którym katalogu umieszcza się wlasne regóły. Wszędzie piszą że gdzieś powinien być plik typu
SHELL=/bin/sh
PATH=/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin
MAILTO=admin@foobar.foo
NICE=15

# run-parts
01 * * * * root /bin/run-parts /etc/cron.hourly
02 1 * * * root /bin/run-parts /etc/cron.daily
02 2 * * 0 root /bin/run-parts /etc/cron.weekly
02 3 1 * * root /bin/run-parts /etc/cron.monthly
0-59/10 * * * * root /bin/run-parts /etc/cron.10min
15 18 * * 1-5 root /bin/run-parts /etc/cron.gielda

ja go nigdzie nie mam co moim zdaniem uniemożliwia pracę crona w tych katalogach typu
cron.daily a w nim są jakieś skrypty systemowe pewnie nie działają.
Casem piszą że w cron.d powinien być crontab ale czy to katalog czy plik to już nie wiadomo.
Możesz mi tak łopatologicznie jak krowie na rowie napisać który katalog jest od czego i pliki ?
Czy zamiast crontab -e można jakoś inaczej utwożyć ten plik bo się nie lubimy z VIM-em smile.gif

I oczywiście dzięki za zainteresowanie smile.gif Pozdrawiam
Jarod
Cytat(Qbexus @ 12.02.2008, 22:47:45 ) *
Ha widzisz problem polega na tym że generalnie już obczytałem co się dało i nigdzie nie doczytałem w którym katalogu umieszcza się wlasne regóły. Wszędzie piszą że gdzieś powinien być plik typu
SHELL=/bin/sh
MAILTO=admin@foobar.foo
NICE=15

# run-parts
0-59/10 * * * * root /bin/run-parts /etc/cron.10min
15 18 * * 1-5 root /bin/run-parts /etc/cron.gielda

ja go nigdzie nie mam co moim zdaniem uniemożliwia pracę crona w tych katalogach typu
cron.daily a w nim są jakieś skrypty systemowe pewnie nie działają.
Casem piszą że w cron.d powinien być crontab ale czy to katalog czy plik to już nie wiadomo.

Ale co tu tłumaczyć? Dałem Ci linka i gdybyś poświęcił 10minut to nie zadałbyś tego pytania:)

Cytat(Qbexus @ 12.02.2008, 22:47:45 ) *
Możesz mi tak łopatologicznie jak krowie na rowie napisać który katalog jest od czego i pliki ?
Czy zamiast crontab -e można jakoś inaczej utwożyć ten plik bo się nie lubimy z VIM-em smile.gif

crontab -e
:w (enter)
:q (w vimie enter)
plik został utworzony. Następnie możesz za pomocą innego edytor (np mcedit) edytować go. Wklej do tego pliku na samym początku:
Cytat
SHELL=/bin/sh
MAILTO=admin@foobar.foo
NICE=15

# run-parts

Plik /etc/cron.hourly wykonywany jest co godzinę
/etc/cron.daily - raz dziennie
/etc/cron.weekly - raz w tygodniu
/etc/cron.monthly - raz w miesiącu

ps. crontab to plik. Wszystko już wiesz. Przeczytaj sobie linka, którego podałem, masz jeszcze coś takiego jak man - polecam zacząć używać no i google.

pzdr
Qbexus
Linka którego podałeś mi przerabiałem już wcześniej jak i mnustwo innych i tak jak wiem do czego są katalogi cron.hourly itp (które u mnie nie działają) bo jest to jasne to nadal nie mam pewności gdzie umieszczać własne regóły czy w cron.d ? Po wykonaniu komendy crontab -e i utworzeniu pliku londuje on w /tmp/ i nie da się go edytować mceditem bo są krzaki. Ok jest plik crontab ale w /tmp/ czy on ma tam zostac czy go przegrać do cron.d
Jarod
Poszczególne skrypty (daily, etc) nie działają bo nie są dodane do pliku crontaba. Jeszcze raz. Jak wydajesz polecenie crontab -e tworzony jest plik w /var/spool/cron/{nazwa usera z którego wydałeś to polecenie} i w tym pliku dokonujesz wpisów. Nic nie przenoś - ten plik ma tu zostać.

Jakie krzaki się pojawiają? Wcześniej wpisałeś zadania za pomocą vima? Łączysz się z serwerem zdalnie? Poprawne masz kodowanie?

pzdr
Qbexus
Ok dzięki coś się zaczyna klarować smile.gif Ale na dal nie wiem po co jest katalog cron.d i dlaczego piszą że to tam powinien być crontab ? ale ok jest plik w spool o nazwie root teraz pytanie czy po dodaniu jakiegoś zadania trzeba restartować crona ? I czy jak decyduje się na SHELL=/bin/sh to basha już nie odpali ?
Jarod
Cytat(Qbexus @ 12.02.2008, 23:50:08 ) *
(...)czy po dodaniu jakiegoś zadania trzeba restartować crona ?

O ile dobrze pamiętm to tak.
Cytat(Qbexus @ 12.02.2008, 23:50:08 ) *
I czy jak decyduje się na SHELL=/bin/sh to basha już nie odpali ?

Nie wiem.

Najlepiej będzie jak sprawdzisz sam.

pzdr
Qbexus
Ok jeszcze raz dzięki teoretycznie działa. Dochodzą do roota maile że coś sie dzieje ustawiłem na co minutę. Niestety skrypt umieszczony w tym katalogu już nie odpala po odpaleniu ręcznym bash costam dziala.
#!/bin/bash
nohup php /home/qbexus/qbatest/Loger/loger.php

jak wywalilem scieżkę do nohupa to ręcznie działa z crona nadal nie ale juz widać postępy hehe smile.gif

No i walczę dalej.
W mailach na roota dostaje takie info
/bin/sh: root: command not found sad.gif
Nic z moich skryptów się nie odwołuje do tej ścieżki.
Jarod
Pokaż co masz wpisane w crontabie - wszystko?

Dlaczego uparłeś się na sh?

Pokaż jeszcze co kryje w sobie skrypt nohup
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.