Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: hp pavilion zmiana procesora
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Danone
Witam,

Mam nadzieje, że ktoś mi wyjaśni smile.gif

Chciałem się dowiedzieć czy jest możliwość zmiany procesora w laptopach? Chodzi mi o zmiane np z core duo na core 2 duo?

Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
nowotny
Generalnie jest to możliwe... jeśli płyta główna (a właściwie chipset) potrafią obsłużyć taki procesor, to nie widzę problemu... inna sprawa że takie procesory są diabelnie drogie... i nie wiem czy nie utracisz przez to gwarancji...
NuLL
Chyba nie jest to mozliwe - inny procesor moze sie nie zmiescic o dziwo - pozatym pozostaja kwestie chlodzenia i wspolpracy podzespolow - laptop to nie piec - tam wszystko jest pomyslane aby gralo razem. W starszyc sie dalo czas, ale Intel Core to skomplikowana maszyna jest - ja bym sie bal troche winksmiley.jpg ale ja chcesz to probuj tongue.gif
Danone
Dzięki za odpowiedzi smile.gif Nie będę zakładać nowego wątku od razu tutaj napisze, mam wątpliwości, które chce rozwiać smile.gif jeśli w laptopie maksymalnie mogę zamontować 2048 mb ramu a mam dwa sloty, to nie mogę chyba do jednego wrzucić kości 2 gb prawda? czy to bez różnicy?
skowron-line
Nie no nie ma to roznicy, mozesz wkładać ile chcesz ale jeżeli masz Viste to ona nie zobaczy ci wiecej niz 3GB ramu mimo iz bios bedzie widzial wszystko
kwiateusz
w instrukcji powinienes miec napisane jakie kosci maksymalnie potrafi obsluzyc, w sensie ile i o jakiej pojemnosci winksmiley.jpg (przynajmniej tak jest w desktopach)
sztosz
Cytat(skowron-line @ 7.02.2008, 11:23:05 ) *
[...]jeżeli masz Viste to ona nie zobaczy ci wiecej niz 3GB ramu mimo iz bios bedzie widzial wszystko

Ten problem miał 32 bit XP. max oosługuje 4 GB RAM'u. Ale przy takiej ilości 1 GB jest zarezerwowany na adresowanie dla urządzeń systemowych czy jakoś tak winksmiley.jpg W sensie że system widzi dalej 4 GB ale 1GB sobie na coś tam rezerwuje.

Z Vistą jest tak, że jeżeli chipset na mobo nie obsługuje adresowania pamięci do 8 GB (a to robi chyba tylko niestety tylko kilka chipsetów od Intela), albo procek AMD ze zintegrowanym kontrolerem pamięci, to Vista pokazuje max 3,12 GB pamięci.

Z tego co wiem to tego problemu nie ma z systemami 64bit, ale wtedy dzieją się inne jajca z tym związane, ale to już przez źle napisane sterowniki 3rd party winksmiley.jpg I nie jest to temat na dyskusję tutaj smile.gif

Wracając do tematu. Wymiana Procka w laptopie to trudna sprawa. Płyty w nich montowane często obsługują tylko jedną rodzinę procesorów, np. C2D T7xxx, a już T5xxx nie obsłużą. Tak więc najpierw dowiedz się *dokładnie* co masz, a potem co to obsługuje. Z rozmiarem to się nie ma co przejmować raczej, bo socekty są standardowe i raczej fizycznie procesory się mieszczą winksmiley.jpg

To czy płyta obsługuje max 2 GB czy 4 GB, to dowiesz się szukając informacji w internecie, kiedy będziesz już dokładnie wiedział jaką masz płytę główną z jakim chipsetem (wraz z numerem rev. danej płyty winksmiley.jpg ). Tak samo się dowiesz ile max pamięci obsłuży jeden slot, czy 1 GB czy 2 GB.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.