Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [flash\php\js]Opera i Mozilla - problemy \\ Specyfikacja W3C
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
TAMLYN
Tworząc strony napotkałem się z paroma błędami w wyświetlaniu stron w przeglądarkach Opera i Mozilla sleep.gif"
W związku z tym mam parę pytań:

1. Jakiego DOCTYPE użyć do wyświetlania stron php z technologią Flash?
2. Czy polecenie <embed> do wstawiania filmów Flasha jest błędne? Jeśli tak, to jak je zastąpić, by przeglądarki Opera i Mozilla mogły bezproblemowo odtwarzać filmy?
3. Dlaczego niektóre skrypty java nie działają w tych przeglądarkach?
ikioloak
1. to nie jest tak ze sa strony php i nie-php. Wszystko co idzie do przegladarki i widzisz to jako 'strone' jest kodem html lub xml. Doctype jest bez znaczenia (jesli wybieramy z tych standardowych) jesli chodzi o strone z flashem.
2. <embed> wg standardow jest bledne. Googluj za prawidlowym. 1 z brzegu na a list apart
3. Bo JavaScript jest inaczej obslugiwana przez rozne przegladarki. Niektore przegladarki obsluguja to inne tamto i pewne rzeczy trzeba rozpatrywac w zaleznosci od przegladarki. Czesto jednak bywa tak ze robisz bledy, ktore na ktore jedna przegladarka przymyka oko. Zeby byc pewnym dlaczego cos nie dziala korzystaj z konsoli javascript (dla FF wtyczka Firebug, dla Opery Tools->Advanced->Error console, IE ma jakis tam dymek z bledami, trudno to nazwac konsola).
TAMLYN
A jaki DOCTYPE powinien być stosowany? Czy HTML 4.01 Transitional jest błędny?

Jeszcze CSS'y... Czy tutaj jest tak samo jak z JS? O.O" Każda przeglądarka odczytuje je inaczej??
ikioloak
Mozesz stosowac HTML 4.01 Strict. Jesli bedziesz pisac strony z nim zgodne masz duze szanse ze bedzie ci wychodzic spod reki w miare ladny kod smile.gif
Z CSS i JS to nie jest tak ze kazda odczytuje inaczej, lecz sa pewne niuanse. Z CSS te niuansow jest jednak wiecej niz z JS. Z reszta sam zobaczysz jak bedziesz pisac.
TAMLYN
Zmieniam poprzednie pytanie, żeby nie dublować ;P Dlaczego Walidator W3C wykazuje, że mam błąd z embed, skoro jak ikioloak powyżej embed jest poprawnym parametrem? blink.gif sadsmiley02.gif Nic z tego nie rozumiem... sad.gif
ikioloak
Przeczytaj jeszcze raz co napisalem.
Cytat
2. <embed> wg standardow jest bledne.
<embed> nie jest zgodne ze specyfikacja aczkolwiek dziala nalezycie we wszystkich przegladarkach. Rozwiazanie zgodne ze standardami jest opisane m.in. w artykule na A list apart do ktorego linkowalem rowniez w tym watku.
TAMLYN
Zmieniłem temat wątku, by nie mieszać na forum... Postanowiłem tak zrobić, gdyż wątek specyfikacji poruszany był kilkakrotnie w tym temacie...

Chcę poruszyć teraz wątek o iframce (których wiele ostatnio się zrobiło), ale nie wiem czy dobrym pomysłem będzie się podpinać do innego tematu, gdyż mi chodzi o specyfikację W3C tongue.gif

A więc... <iframe> jest nieprawidłowym poleceniem wg specyfikacji HTML 4.01 Strict tak samo jak <embed> (wybacz ikioloak, na początku źle przeczytałem sadsmiley02.gif ) Skoro <embed> można zastąpić, to czy także <iframe> da radę się pozbyć, ale w taki sposób, by nie trzeba było odświeżać strony? Jeśli chodzi o iframkę to odświeżanie następuję wewnątrz niej, i to mi pasuje, jednak jeśli chodzi o stronę "nadrzędną" to nie bardzo takie coś wchodzi w grę z pewnych powodów sad.gif Chodzi o filmik Flash'a, który 'nie może' być odświeżany ze względów estetycznych i wizualnych winksmiley.jpg No może nie tyle wizualnych co słuchowych... tongue.gif

Jeśli ktoś wie jak mogę to zastąpić 'bez żadnych strat', byłbym bardzo wdzięczny ;P

W przykładzie @nospor dotyczącego ShoutBox'a znalazłem ciekawy pomysł rozwiązania biggrin.gif Czytając temat dalej dowiedziałem się, że wykorzystany został advAjax winksmiley.jpg Wszystko było by fajnie, gdybym choć trochę znał się na Ajax'ie i wiedział o co tam chodzi...

Czy mógłby ktoś jakoś przerobić ten kod, tak aby div działał podobnie jak iframka? blink.gif

Prosiłbym o w miarę szybką odpowiedź...

Wydaje mi się, że znalazłem odpowiedź (całkiem przypadkiem) tutaj biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.