Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]filmy na stronie www
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
AniaR
Witam,

chciałabym stworzyć mini system który pozwala na dodanie przez panel admina filmu w formacie avi lub mov lub wmv. Nastepnie ten film miałby być wyświetlany na stronie www. Szukalam już wszedzie i próbowałam chyba wszystkiego żeby poprostu embedowac te filmy i umieszczać je w htmlu za pomoca znacznika <object>
  1. classid="CLSID:22D6F312-B0F6-11D0-94AB-0080C74C7E95"
  2. CODEBASE="http://activex.microsoft.com/activex/controls/mplayer/en/nsmp2inf.cab#Version=6,0,02,902"
  3. type="application/x-oleobject" width="550" height="415" align="top"
  4. STANDBY="Ładowanie..." id="MediaPlayer1">
  5. <param name="FileName" VALUE="film.avi"" />
  6. <param name="animationatStart" VALUE="true" />
  7. <param name="transparentatStart" VALUE="true" />
  8. <param name="showControls" VALUE="true" />
  9. <param name="Volume" VALUE="0" />
  10.  
  11. <embed
  12. src="film.avi" width="550" height="415" align="top" type="application/x-mplayer2"
  13. pluginspage="http://www.microsoft.com/Windows/MediaPlayer/" autostart="true" loop="true" style="background-color:#000"
  14. name="MediaPlayer1">
  15. </embed>

Niestety każda przeglądarka robi z tym co jej się podoba co jest strasznie irytujące.. dlatego chciałabym ściągnąć funkcjonalność z serwisu wrzyta.pl. Polega ona na tym ze user wybiera z dysku film w dowolnym formacie a on "w locie" jest zamieniany na format .flv co wyświetlane we fleshu daje im pewność identycznego wyświetlania w każdej przeglądarce. Czy ktoś zna sposób na przekonwertowanie w locie filmu na format .flv questionmark.gif

wookieb
W tym przypadku "w locie" oznacza odrazu po wrzuceniu przez użytkownika i do tego służy ffmpeg.
AniaR
rozumiem ze ffmpeg musi byc zainstalowane na serwerze na ktorym bedzie konwersja. Tylko nie wiem jak to sprawdzic.. wywolanie funkcji phpinfo nic mi nie powiedzialo.. czy jest to biblioteka standardowo zainstalowana na serwerach? dodam ze uzywam HOME.
wookieb
Nie jest zainstalowana standardowo na serwerach z tego względu, że konwersja filmu do flv generuje pewne obciążenie, co przy większych filmach/lepszych jakościach strasznie żre procesor. Raczej trudno znaleźć standardowy hosting do takich rzeczy. Albo VPS albo serwer dedykowany.
AniaR
No właśnie trochę poczytałam o tym na forum PHP, gdzie tez się wypowiadałeś wiec już wszystko wiem smile.gif To szkoda z nie ma jakiegoś 100%-etowego sposobu (za wyjątkiem zamiany na flv) na umieszczenie filmiku avi na stronie sad.gif TU jest strona na której od paru dni usiłuje umieścić avi na wszystkie możliwe sposoby:
http://wkn.pl/wkn/Galerie_Filmy/386/1

Na maku mi idą a na pececie ładują się bez końca i nie mam możliwości ich odtworzenia. Jak by ktoś wpadł na pomysł dlaczego tak się dzieje to byłabym wdzięczna... Moze to wina zbyt dużego rozmiaru (20 MB)?
wookieb
No nie tak bez końca.
Mnie się otworzyła po 20 sekundach. Nie łatwiej wrzucać filmiki na youtube i umieszczać na swojej stronie?
AniaR
A masz zainstalowanego QuickTima?

Właśnie klient się uparł aby nie musieć używać YT do załączania filmów, zebu mu taka funkcjonalność zrobić.. Dlatego tak kombinuje. Ale u mnie na pececie nie chce iść niestety..nie wiem może to w sumie za slabe lacze, no ale nawet nie idzie pasek ladowania, a to jest raczej niedopuszczalne.. bo nie wiadomo co się dzieje z tym filmem :/
wookieb
Mam QuickTime ale odtwarza mi w Windows Media Player.

Skoro się uparł to wtopa. Musi być świadomy dodatkowych kosztów w wyniku kupna dodatkowego serwera tylko do konwersji filmów. Swoją drogą jestem ciekaw czy nie istnieje usługa do onlineowej konwersji filmów do flv. Jeżeli tak to nie ma problemu (choć zapewne byłaby płatna).
Z mojego punktu widzenia (czyli programisty) to jest frajdą pisanie całego systemu do konwersji filmów ale z punktu widzenia klienta niech się zdecyduje czy lepiej nie wybrać innych serwisó do hostingu filmów. Vimeo, Youtube i jest jeszcze wiele innych.
AniaR
Tylko ze dodatkowe koszty dedykowanego serwera musiałabym ponieść sama, bo klientowi powiedziałam ze nie ma problemu z formatem .avi w necie. Niestety tego nie posprawdzałam dokładnie. Ale teraz myślę ze to może wina mojego grata peceta, jutro posprawdzam u wszystkich znajomych i zrobię dokładne rozeznanie, niestety już wiem ze nie uzyskam efektu ulubionej skórki i nie dorobię do filmu loadingu.. jeżeli jeszcze jakieś kompy (za wyjątkiem mojego), nie będą odtwarzały tego mojego .avi to będę kombinowała z ffmpeg. W każdym razie dziękuje Ci za rady i pomoc, już wiem w którą stronę ostatecznie iść smile.gif Milej nocki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.