Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQLi]$connect -> select_db
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Matimor
Witajcie
Mam taki mały problem, mimo iż wstawiam w funkcji kod:
  1. $connect -> select_db("users");

Nie jest on traktowany po prostu nie wybiera mi tabeli, sprawdziłem tą funkcje zwraca mi po wybraniu bazy true lecz jej nie wybiera po wykonaniu zapytania zwraca mi błąd:
  1. Table common.users doesn't exist

Nie mogę zmienić bazy na users nie wiem z jakiego powodu. Kod funkcji:

1. public function GetUserArray($return)
  2. {
  3. global $connect, $usr, $report, $lang;
  4. $connect -> select_db("users");
  5. $result = $connect -> query("SELECT `$return` FROM `users` WHERE `sender_id`='".$usr -> GetMemberArray("id")."'");
  6. if($result == false) $report -> ShowError($lang -> Text(1765), $lang -> Text(1766));
  7. $row = $result -> fetch_assoc();
  8. return $row[$return];
  9. }

Proszę o pomoc nigdzie w kodzie całej strony nie wybierałem tabeli common winksmiley.jpg
mortus
A czy przypadkiem select_db() nie służy do wyboru bazy danych, a nie tabeli?
Matimor
Ale strona składa się z 8 baz danych i w każdej jest co innego po kilkadziesiąt tabel. Do tej pory nie miałem problemu z przemieszczaniem się między nimi, wygląda na to, że zaczęły się mieszać.
mortus
I masz wśród tych baz danych bazę users, a w niej tabelę users?
Matimor
Tak
mortus
To może spróbuj przed i po tym
  1. $connect -> select_db("users");
dopisać
  1. echo '<pre>';
  2. print_r($connect);
  3. echo '</pre>';
i wklej tutaj to, co wyświetli. Zobaczymy, jaka baza jest aktualnie wybrana.
Matimor
Przed users.
Po users.

Ale mam błąd

Table 'common.users' doesn't exist

Dziwne

EDIT: // Wiem w czym był błąd w funkcji GetMemberArray() była zmieniana baza na common, dałem w niej po wykonaniu zmiane bazy na poprzednią i działa poprawnie, dzięki za chęci winksmiley.jpg
mortus
Heh... To id to chyba jako parametr powinno być przekazane. Ciekaw jestem, czy ciągłe zmienianie bazy danych nie powoduje spadku wydajności całej aplikacji? W każdym bądź razie pozdrawiam i powodzenia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.