Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JavaScript]onclick
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
vived7
Witam. Mam 2 pytania.

Kod
<tr id='1'  onclick='alert(this.id);' >
<td  >a</td>
<td  >b</td>
<td  >c</td>
<td  onclick='alert(this.id);' id='2' > d</td>
</tr>

i mianowice jak zrobić żeby jak klikne na pole o id=2 żeby wykonywała się funkcja onclick i poazywało mi 2, a nie i2 a potem jeszcze 1.
2.pytanie
Jak zrobić że po kliknięciu blokuje mi wykonywanie jakich kolwiek operacji tzn. jeślli byłby to jeden input to np. disabled="disabled" czy coś takiego ale całą stronę
michal_robak
Ah checsz zrobić tak. Masz dwa pudełka jedno duże drugie mniejsze które wchodzi do większego. Chcesz poruszyć dużym pudłkeim bez poruszania mniejszego (zaniedbujemy tarcie). NIEREALNE. To taka aluzja do Twojego kodu. Masz id przypisane do TD i jednocześnie do TR. Logiczne jest że jak klikasz w TD to przy okazji napotykasz na TR!!.

pytanie 2

Kod
document.getElementById('nazwa_elementu').disabled = 'true';//zablokowane
document.getElementById('nazwa_elementu').disabled = 'false';//odblokowane
//badz urkywanie

document.getElementById('nazwa_elementu').style.display = 'none';//widoczne
document.getElementById('nazwa_elementu').style.display = 'block';//niewidoczne
Pawel_W
@up to co mówisz jest prawdą, ale nie w js; zapewne chodzi ci o bąbelkowanie. poczytaj o tym w googlu ;]

EDIT:
jakbyś nie wiedział to podaję pęłną nazwęfunkcji:
cancelBubble
piotrooo89
jak masz dla tr id 1 a dla td id 2 to co chcesz zrobić jest nielogiczne bo td zawiera się w tr. więc tak jak mówisz nie da się.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.