Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak sprawdzić w jakiej technologii jest serwis WWW?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
joohn
Witam wszystkich!

Macie może jakieś metody na sprawdzenie w jakiej technologii jest napisany serwis WWW? Chodzi mi o to czy jest to np. PHP, JAVA, czy .NET?
Jestem ciekawy na czym chodzą wielkie portale typu onet,interia i z jakich rozwiązań bazodanowych korzystają (ORACLE, MS SQL, inne?)
lectric
Technologie w której jest coś napisane można sprawdzić przez rozszerzenie wczytywanego pliku, jeśli to możliwe.
Wirtualna maszyna javy też z reguły startuje kiedy coś jej wymaga. Bazę można sprawdzić , sprawdzając porty.
nospor
Cytat
Technologie w której jest coś napisane można sprawdzić przez rozszerzenie wczytywanego pliku

to powiedz mi w czym to napisane: http://forum.php.pl/index.html ? w htmlu ?

Cytat
Wirtualna maszyna javy też z reguły startuje kiedy coś jej wymaga
Co ma java serwerowa do html ktory zobaczy klient?

Cytat
Bazę można sprawdzić , sprawdzając porty.
Jak sprawdzisz porty na onecie?
lectric
Tak z rozszerzeniami to pomyłka, wystarczy mod_rewrite. Portów w wielkich serwisach lub serwerach dobrze obłatanych nie zobaczy ale w mniejszych, owszem.
Nie rozumiem o co chodzi z "java serwerową".
nospor
Cytat
Nie rozumiem o co chodzi z "java serwerową".
No a oco tobie chodzilo z tym:
Cytat
Wirtualna maszyna javy też z reguły startuje kiedy coś jej wymaga
Chodzilo ci o aplet javy co sie wykonuje u klienta? To tez nie jest gwarancja ze caly serwis chodzi na javie. Pozatym serwis moze nie korzystac z apletow javy.
Mi chodzilo oto, ze java obsluguje serwis po stronie serwera a klientowi nic do tego. Klient i tak zobaczy html.

@joohn musisz przejrzej naglowki serwera jakie dostajesz wraz ze strona. u nas na forum leca takie, ale np. interia juz je blokuje.
joohn
Pisząc java miałem na myśli JSP. Właśnie chodzi o to że jak jest mod_rewrite, to już nie jest takie oczywiste co z jakiej technologii korzysta.

Jeżeli ktoś wie jak są zrobione duże portale, np. z jakiś konferencji, to niech się podzieli wiedzą smile.gif

EDIT:
@nospor
dzięki za info, nie wpadłem na to

Wyszlo mi tak:
Onet: AOLserver/3.4.2 SP/1 nie ma pojecia co to jest snitch.gif
WP: Aris - tez nie wiem
Interia: IPL

no a np. php.pl juz ma Apache/2.0.59 (Unix) mod_ssl/2.0.59 OpenSSL/0.9.7e mod_auth_pgsql/2.0.3 PHP/5.2.5
mike
Yahoo: Java, PHP (symfony)

Pamiętaj tez że nagłówki wysyła serwer, więc może Cie oszukać.
I zobaczysz że na przykład serwis jest napisany w assemblerze :-)
Sedziwoj
Cytat(mike @ 11.12.2007, 11:49:02 ) *
I zobaczysz że na przykład serwis jest napisany w assemblerze :-)

Jeśli to strona ludzi z MIMUW to jest możliwe <lol>

Ale ogólnie nie ma metody na sprawdzenie na czym stoi, jedynie może nam czasem podawać, ale że to jest podawane, można zmienić na fałszywe...
Oczywiście jak strona się wykrzaczy to już widać co jest nie tak, ale to raczej się nie zdarza.
mike
Cytat(Sedziwoj @ 11.12.2007, 12:26:48 ) *
Oczywiście jak strona się wykrzaczy to już widać co jest nie tak, ale to raczej się nie zdarza.
To akurat też oczywiste nie jest bo dwa wszystkie strony błędów (od 404 zaczynając po 500 kończąc) można obsłużyć samodzielnie i nic nikt nie pozna.
Sedziwoj
Cytat(mike @ 11.12.2007, 13:42:47 ) *
To akurat też oczywiste nie jest bo dwa wszystkie strony błędów (od 404 zaczynając po 500 kończąc) można obsłużyć samodzielnie i nic nikt nie pozna.

Nie chodziło mi o takie błędy, a w kodzie gdy błąd aplikacji nie jest wyłapany i użytkownik widzi "ładny" opis błędu. Czyli taki nie ubrany.
Gemini
Jeżeli chodzi o portale pokroju Onet, WP, Interia to w momencie wywoływania ich stron głównych niemal na 100% NIE jest wykonywany żaden kod czy to PHP czy Java... Główne strony są tak obciążone, że oglądamy kod HTML wygenerowany przez różnego typu aplikacje. Taki kod generowany jest przez co np kilka godzin.

Portale mogą składać się z mniejszych stron tematycznych. W przypadku Onetu, WP czy Interii jest to PHP. Oczywiście nie zwykłe PHP tylko przebudowane, ztuningowane i odchudzone smile.gif Największa robota jest tutaj w serwerach. Sprawa z nimi też nie jest łatwa. Z całą pewnością nie można stwierdzić, że portal chodzi np na Apachu.

No i jeszcze bazy danych... w przypadku Interii jest to MySQL dla mniejszych zastosowań (lub Postgres) oraz oczywiście Oracle.

To tyle odemnie jeżeli chodzi o portale.

Pozdrawiam
nasty
Mozna sprawdzic ale jak sie admin albo developer postara to juz bedzie ciezko.

np. Dla serwerow php to wystarczy dodac ?=PHPE9568F34-D428-11d2-A769-00AA001ACF42 do urlu i ma sie logo PHP
np. http://forum.php.pl/?=PHPE9568F34-D428-11d...69-00AA001ACF42 http://digg.com/?=PHPE9568F34-D428-11d2-A769-00AA001ACF42

Dla ASP.NET zazwyczaj masz element formulazu <hidden> o nazwie __VIEWSTATE

ale jak mowilem to zawsze mozna ukryc.

Pozdrawiam
Jabol
J2EE ma j_username i j_password, albo cuś takiego, jeżeli używa się wbudowanych mechanizmów logowania.

//edit: tzn. autentyfikacji tongue.gif.
Seth
Cytat(mike @ 11.12.2007, 13:49:02 ) *
Yahoo: Java, PHP (symfony)

Yahoo uzywa symfony? Na ktorej usludze jest to dostepne?
athabus
Yahoo bookmarks i del.ico.us (nowa wersja obecnie testowana)
.chudy.
Jeżeli jesteśmy w tematcie tych dużych serwisów to AOL stoi na Javie.
qrees
Cytat(Sedziwoj @ 11.12.2007, 12:26:48 ) *
Jeśli to strona ludzi z MIMUW to jest możliwe <lol>

Ale ogólnie nie ma metody na sprawdzenie na czym stoi, jedynie może nam czasem podawać, ale że to jest podawane, można zmienić na fałszywe...

Chyba mylisz MIMUW z Politechniką tongue.gif
Sedziwoj
Cytat(qrees @ 15.12.2007, 11:55:04 ) *
Chyba mylisz MIMUW z Politechniką tongue.gif

Są różne osoby ;]
Ale ogólnie to chyba masz racje...
superfrajer
wejdz na http://builtwith.com/

Pozdrawiam
.chudy.
Jest jeszcze jeden sposób, trzeba szukać ogłoszenia dotyczące pracy w danej firmie winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.