Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bezprzewodowa sieć
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
KCG
Mam 3 kompy i chcę je połączyć bezprzewodowo. Internet z kablówki przez sieciówkę mam aktualnie, więc jak kupię ruter, to do niego podłączę internet?
Chcę kupić 2 karty na pci, 1 na PCMCI (laptop), czy lepiej kupić na usb? Może jakieś konkretne karty/rutery?

pzdr

Czyli np. taki zestaw byłby OK?
D-Link DI-524 54Mb/s <-- router
D-Link DWL-G510 <-- karta sieciowa PCI
D-Link DWL-G630 <-- karta sieciowa PCMCI
Aha i gdzieś widziałem, że ten router ma 4 gniazda LAN i jedno do podłączenia np. kablówki, to może lepiej tam gdzie mam poprowadzone już kable (do 2 komputerów) zrobić na przewodach, a kupić tylko do laptopa na PCMCI?

Ktoś pomoże? biggrin.gif
tiraeth
Access Point CaTV: http://allegro.pl/item245854288_linksys_wr...n_fv_gw_ss.html
WiFI USB: http://allegro.pl/item248490234_linksys_wu...b_fv_gw_ss.html
WiFi PCMCIA: http://allegro.pl/item247247193_karta_pcmc...mb_s_wys24.html

Bardziej obstawałbym za opcją USB, gdyż możesz (w razie czego) podpiąć pod zwykłego peceta.

Komputery stacjonarne poprowadź kablem (uzyskasz lepszy transfer niż przy WiFi 56Mb/s), notebooka podepnij przez WiFi (wbudowane lub przez kartę PCMCIA/USB).
KCG
Myślisz, że ten access będzie lepiej chodził? Bo cena zdecydowanie lepsza... biggrin.gif
Do laptopa jednak chyba wezmę PCMCIA, bo mam USB 1.1, więc chyba może spowalniać? Poza tym bardzo rzadko by się zdarzyło podłączać inny komputer (ogólnie kupiłem już tak niejedną rzecz 'w razie czego' i się nie sprawdzało tongue.gif )
To ze stacjonarnymi chyba tak zrobię winksmiley.jpg Tylko ten router mnie męczy trochę, bo chyba ponad 100zł więcej, ten co podałeś :|
tiraeth
Cytat
Do laptopa jednak chyba wezmę PCMCIA, bo mam USB 1.1

W tym przypadku, to faktycznie lepiej PCMCIA.

Cytat
Tylko ten router mnie męczy trochę, bo chyba ponad 100zł więcej, ten co podałeś :|

To są rzeczy, na których nie warto oszczędzać, bo jak wiadomo router chodzi 24/7. Ja mam router (bez WiFi) NETGEAR za 200 złotych i gdybym wcześniej wiedział, że będzie mi potrzebne WiFi, to bym wziął też NETGEARa za 299.

Poza tym, Linksys to bardzo dobra firma (choć ja miałem jedną wpadkę i dlatego postanowiłem przesiąść się na NETGEAR) - zresztą będąca częścią Cisco.
KCG
A co sądzicie o tym d-link, co podałem?
vip3r
wg. mnie dobre
KCG
Odkopuję temat, bo mam problem.
Router + 2 komputery kablem + laptop bezprzewodowa (pcmcia) i na laptopie od pewnego czasu nie mam neta częściowo. Tzn. że np. gg działa... Siostra korzysta z tego kompa, więc nie wiem, co tam mogło zajść. Instalowałem kartę od nowa, konfigurowałem, na googlach nic nie znalazłem. Może ktoś miał podobny problem?
sztosz
Na moje oko problem z ustawieniem DNS'ów. Wprowadź te same ustawienia DNS co są w stacjonarnych kompach. Połączenia Sieciowe -> [nazwa połączenia] -> Właściwości -> Sieć -> Protokół Internetowy (TCP/IP)
KCG
DNS'y uzyskiwane są autamtycznie. To wprowadzić ręcznie?

Dzięki, działa winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.