Cytat(dr_bonzo @ 2.09.2007, 14:50:41 )

No i powiesz mi ze serwowanie dynamicznej tresci jest szybsze niz samego pliku z HTMLem?
Nie zrozumieliśmy się chyba, ja mówię o cachowaniu z uzyciem memcache. Operacja odczytu sporej ilości danych zajmie tyle samo czasu co przeparsowanie tego via PHP. Cachowanie stron jako gotowe HTMLe jest oczywiście wydajniejsze - ale realizowalne w bardzo znikomej ilośc projektów, spróbuj cachować stronę forum np, gdzie kazdemu użytkownikowi musisz wygenerować inny zestaw znacznikników nowych postów, etc.
Cytat(dr_bonzo @ 2.09.2007, 14:50:41 )

Poza tym moze (tzn jest to OK) zajmowac wiecej miejsca, bo chodzi nam o oszczedzenie mocy CPU (minimalizacja czasu uzyskania strony) kosztem zajmowania miejsca.
Po prawdzie to przypuszczam iż serwowania htmla będzie co najwyżej 30% szybsze niż zaserwowanie pliku PHP robiącego wyłacznie echo. Jak napisałem - najwiekszym problemem są zapytania SQL - one zajmują (via serwer MySQL) najwięcej czasu jak i mocy procesora. Parsowanie nawet bardzo skomplikowanego kodu nie jest aż tak zasobożerne. Tak więc cachowanie samych zapytań jest wystarczającą metodą optymalizacji dla stron których nie można cachować w całości.